sieradzkamadzia
ocena: 6

Moim skromnym zdaniem wersja amerykańska dużo ciekawsza bardziej kolorowa bardziej
żywa ale może to tylko dlatego że ją oglądałam pierwsza!

• beti beti

zgadzam się z Tobą. Film Finchera zdecydowanie lepszy. Aktorzy w amerykańskiej wersji lepiej zagrali.

• weronika_0013 weronika_0013

Właśnie przed chwilą obejrzałam szwedzką wersję i także podzielam wasze zdanie.

• RobertW1973

A ja po obejrzeniu najpierw w kinie "Dziewczyny z Tatuażem" Finchera byłem zachwycony. Potem widziałem "Millennium. Dziewczyna, która igrała z ogniem" i...masakra. Nie podobał mi się film, był drętwy, aktorzy mi nie pasowali, flaki z olejem. A wczoraj obejrzałem, pełen obaw po pierwszym seansie kolejną szwedzką wersję, tym razem "Millenium. Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet". Obawy okazały się bezpodstawne, film jest kapitalnie zrobiony, o wiele bardziej czuć klimat grozy niż w filmie Finchera. Nawet nie przeszkadzał mi Nyqvist tak jak w tym drugim filmie. Najchętniej widziałbym taką kombinację: szwedzka wersja, Craig zamiast Nyqvista, Noomi Rapace jako Lisbeth, muzyka też ze szwedzkiego. Poza tym o wiele więcej smaczków jak dla mnie, aury tajemniczości oraz piękna gra światłem. Super film, tylko się cieszyć, że jest co porównywać :-)

• frichetta frichetta

Podzielam zdanie. Szwedzka wersja jest kapitalna. Właśnie skończyłam oglądać. Jestem pod dużym wrażeniem.

• argo50
    ocena: 8

O gustach się nie dyskutuje, ale wersja amerykańska ma z książką trochę wspólnego, wersja szwedzka jest prawie wierną ekranizacją. Ponieważ książkę uważam za znakomitą, to zdecydowanie jestem za wersją szwedzką. W wersji amerykańskiej poplątanie z pomieszaniem, bohaterowie to wydmuszki pchane przez wiatr przez sceny.

• apukm apukm

pewnie dlatego, że nie czytałam książki, Dziewczyna z tatuażem dla mnie jest niesamowitym filmem! Przez ponad dwie i pół godz ani minuty znudzenia, świetni aktorzy i akcja. Wersji szweckiej nie zamierzam oglądać, bo nie mam czasu, ale też nie chcę, jakoś mnie nie ciągnie do tej wersji.

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: