CiotkaKlotka CiotkaKlotka
ocena: 5

Spodziewałam się więcej po tym reżyserze, ale widać braki w scenariuszu, nie ma napięcia które towarzyszyło "Kodowi Nieśmiertelności" Braki widać także w efektach, księżyć jak i stacja kosmiczna mało realistyczne ;) Niczym z filmów z lat 80.

• Norfolk Norfolk
    ocena: 10

brawo dla Ciebie ni zrozumiałaś głębi tego filmy

• trancefan1986 trancefan1986

To zależy od gustu. Często ocena filmu jest subiektywnym odczuciem widza, a nie ogólnym faktem, więc nie ma się co oburzać, że komuś to się nie podoba :)

• Cassiopeia7 Cassiopeia7

Już pal licho wgłębianie się w fabułę, ale dzisiejszy widz na widok "czegoś-co-z-całą-pewnością-jest-sf-sądząc-po-plakacie& quot; oczekuje skrzyżowania Gwiezdnych Wojen (które swoją drogą byłyby fantasy gdyby nie dekoracje) z Transformersami... Gdzie zrozumienie do prawdziwego, starego sf, reprezentowanego przez "2001:Odyseję kosmiczną" czy "Blade Runnera"...? Dzisiaj te filmy nudzą, na samym klimacie kin nie zdobędziesz.
    "Moon" oparty jest właśnie na klimacie, SF jest tu i dekoracją, i sensem filmu scalającym fabułę. Jeżeli ktoś po pierwszych minutach filmu nie zorientował się, że używnie w jego kontekście pojęcia "trzymający w napięciu" (najpewniej rozumianego jako lawirowanie głównego bohatera pomiędzy śmiertelnymi pułapkami) jest nie na miejscu, to proponowałabym nie zaczynanie oglądania niskobudżetowych produkcji... Bo można zostać powalonym brakiem niebieskich kotów z obcej planety wyskakujących z ekranu ;)

• Oktavian7 Oktavian7

Dokładnie,wolałem tamte klimaty niż dzisiejsze efekty specjalne.
      A gdyby tak połączyć efekty i klimat?;D hehe,nikt chyba jeszcze na to nie wpadł. ;]

• mosheh mosheh

Jakie braki?
    Fabuła, jest. Narracja, jest. Charakteryzacja... ano też jest :P

• jokris jokris
    ocena: 7

To, ze rozczarowanie, to się zgodzę, bo i ja tego reżysera na piedestale zacząłem ustawiać ale braki w scenariuszu? A niby jakie? To ze nie masz wszystkiego podanego na tacy i trzeba pomyśleć, by zrozumieć film, to nie braki w scenariuszu a jedynie, bez urazy, Twoje własne ;)

• CiotkaKlotka CiotkaKlotka

Jeśli ktoś przy tym filmie musi pomyśleć, to nie mam pytań :) W filmie gdzie wszystko podawane jest stopniowo jak na tacy. Jeśli przy tym musiałeś pomyśleć i poskładać fakty, to obawiam się, że najprostsze rzeczy jak smarowanie kanapki to dla Ciebie nie lada wysiłek intelektualny.

• kondor82
        ocena: 9

A ja po prostu nie wierzę, iż CiotkaKlotka tak łatwo domyśliła się, że mamy do czynienia !!!SPOILER!!! z klonem (a propos, sądzę, że należałoby usunąć Robina Chalka z obsady - informacja ta ujawnia zbyt wiele z fabuły). !!!KONIEC SPOILERA!!!

Wg mnie jest to najlepsze sci-fi od lat. Fabuła nie jest jakaś wielce oryginalna czy supernieprzewidywalna, ale dostajemy to, co uważam w dobrym science-fiction za najważniejsze - klimat. Wszechogarniająca pustka rozciągającej się wokół przestrzeni kosmicznej a tym samym izolacja, poczucie małości w porównaniu z całym naszym uniwersum. Drugą istotną dla mnie sprawą jest "zadawanie pytań", tajemnica do odkrycia, czy może lepiej "niepodawanie wszystkiego widzowi na dłoni". Tak, trzeba przy tym filmie ruszyć głową, i tak, poziom wypowiedzi CiotkaKlotka wskazuje raczej na brak tej umiejętności niż jej mistrzowskie opanowanie.
        !!!SPOILER!!! Sednem konieczności "myślenia przy powyższym filmie" nie jest, cytuję: "musiałeś pomyśleć i poskładać fakty"; a właśnie potrzeba odpowiedzi na takie kwestie, jak możliwości motoryczne i psychiczne człowieka oraz samo jego klonowanie. W podobnych celach powstał kiedyś gatunek science-fiction, by wywołać dyskusje dotyczące ewentualnej przyszłości człowieka. Uważam, że ta produkcji w zupełności zdaje pod tym względem egzamin. !!!KONIEC SPOILERA!!!

• KarolZet KarolZet

Nie ważna treść jaką film niesie. Ważne, że mało biegania, efektów i bum bum, nieprawdaż? Uwaga! To był sarkazm!

• KarolZet KarolZet

No ale czego oczekiwać po osobie uznającej smerfy za arcydzieło :-/

• Motorcycle_Boy Motorcycle_Boy
        ocena: 8

Smerfy jak Smerfy. Ale Król Skorpion? Albo Kowboje i kosmici?

• Srumbelek

albo "Cziłała z Beverly Hills"... żeby ocenić to na 10/10 ???
          aż się chce zacytować klasyka: "Dżizas, ku*wa, ja pie*dolę!"

* = r

• eulogy_pl eulogy_pl

Przewidywalny bo pewnie trailera widziałeś...

• Motorcycle_Boy Motorcycle_Boy

Chciałem napisać coś sensownego, ale patrzę w twoje oceny a tam Król Skorpion 10/10. Szkoda klawiatury.

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: