ryan45
ocena: 8

ale który wam osobiście się podoba Bez zbędnych wyjaśnień wpisujcie tylko nazwisko
Ja zaczynam- zdecydowanie Nolan

• neo_angin neo_angin
    ocena: 9

Zdecydowanie remis xD
    Mój ranking prezentuje się tak:
    1.Batman (1989) 9/10
    2.Mroczny Rycerz 9/10
    3.Batman Początek 8/10
    4.Powrót Batmana 8/10

• matimat17 matimat17

Ciekawe, bo u mnie tak samo

• arekmrozinski arekmrozinski
      ocena: 4

Zdecydowanie Burton. Ale zadawanie takiego pytania na stronie filmu Nolana, to tak jakby na stronie Coca Coli pytać czy lepsza Cola czy Pepsi. Wiadomo, że wchodzą tutaj częściej osoby, które lubią Nolana, czyli więcej będzie głosów za Nolanem.

• neo_angin neo_angin

Zrobił identyczną na stronie pierwszego Batmana Tima więc jest w miarę uczciwie,

• Juby_ Juby_

Nolan

• manypakiao7 manypakiao7

Nolan

• sanczopansa sanczopansa

nolan

• Urzach Urzach
    ocena: 10

Nolan.

• El_Magiko El_Magiko

dla mnie batman poczatek klase nizej od reszty niestety

1.powrot batmana
    2. ex aequo batman i mroczny rycerz

• magneto_ magneto_

ALE PO CO TO?

TO SĄ RÓŻNE KONCEPCJE, ŚWIATY, NOLAN STAWIA NA HISTORIĘ, BURTON NA KLIMAT I TYLE, TU SIĘ WYWIĄŻE TYLKO KOLEJNA KŁÓTNIA, TEGO NIE DA SIĘ PORÓWNYWAĆ, KONIEC!!!

• ryan45

Dlatego nie każę porównywać i argumentować żeby nie było kłótni Nie pytam który lepszy tylko który się bardziej podoba dla uczestników tej sondy Wszystko na ten temat mam nadzieje że już rozumiesz

• mrPARADOKS mrPARADOKS

GENIUSZ NOLAN oczywiście

• szczurek12 szczurek12

mrPARADOKS jest uzależniony od batmana. Wiem bo to muj brat HAHaaahahahahhahah. 16 latek a lubi bajki o batmanie !!!!!

• Sebu_BGZ Sebu_BGZ

I choć po kolejny seansie obniżyłem ocenę filmowi Nolana, to i tak stawiam go wyzej nad tym od Burtona.

Nolan.

• Tortuga033 Tortuga033

Nolana

• szymon0018 szymon0018

Nolan.

• ennoir ennoir

Nolan

• Bruce_Willis Bruce_Willis

Nolan, ale Powrót Batmana w reżyserii Burtona też daje radę xd

• flemeth666 flemeth666

Nolan.

• marek446 marek446

Nolan

• deathmaster deathmaster

Nolan.

• tyrael1983 tyrael1983
    ocena: 7

Burton

• CichyMorderca

Remis
      Nolan za świeżość i pomysłowość
      Burton za mrok
      Obaj są geniuszami tyle w temacie

• joanjett joanjett

Nolan

• Vito90 Vito90

Nolan, po co w ogóle pytać?

• HollyBrook HollyBrook

Dla mnie Nolan i Heath Ledger w roli Jokera
    Chociaż wersja Burtona to jak baśń

• flaga87 flaga87

Lepszy Nolan:)

• Tortuga033 Tortuga033

Lubię Burtona,ale jeśli chodzi o Batmana to zdecydowanie wolę Nolana

• Ni3men Ni3men

NOLAN!

• szczepan600 szczepan600

BURTON... zdecydowanie.

• Mojzesz_trzeci Mojzesz_trzeci

Nolan.ale Burton nie gorszy.Prawie remis

• MannyAlterkonto MannyAlterkonto

Nolan... zdecydowanie

• użytkownik usunięty

Burton.

* Czy nie uważasz, że ta sonda jest niemiarodajna? Sondę założyłeś na forum filmu Nolana gdzie zaglądają najczęściej jego fani, a dla tych odpowiedź na postawione w temacie pytanie jest oczywista. Gdybyś natomiast założył podobny temat na forum "Batmana" burtonowskiego, a później zsumował wyniki to.... i tak nie byłoby to miarodajne, bo na forum "Mrocznego Rycerza" zagląda znacznie więcej osób.

• Ni3men Ni3men

Bo może po prostu ma więcej fanów ;]]]]

• LadyMusic

Oczywiście Burton.

• Gaula04 Gaula04

Oczywiście Batman Burtona gdyż film twórcy Incepcji uważam za zbyt przekombinowany i przegadany,przez co dla wspołczesnych nastolatków wyda się mniej interesujący i ciekawy niż jego starszy brat. poza tym batman Burtona posiada kultowy już motyw przewodni który zawsze będzie mi się kojarzył z ów filmem.

• użytkownik usunięty

Tak, muzyka Elfmana była genialna. Epic soundtrack. :)

No ale muzyka to jeden z mało znaczących elementów.
        Najważniejsza jest fabuła, aktorstwo i wierne oddanie komiksu - i pod tymi właśnie względami batmany Nolana detronizują Burtona

• użytkownik usunięty

Ciekawe porównanie starego i nowego Batmana zrobił nostalgia Nostalgia Critic

http://www.youtube.com/watch?v=_UIMH3E4vZA
          http://www.youtube.com/watch?v=1_mWHozgxp8

widziałem, najśmieszniejsze jest to ze on uważa że postaci u Burtona były lepsze bo był tam jakiś Bob - swoją drogę ja słabo pamiętam postać, pewnie dlatego że była za mało wyrazista

• użytkownik usunięty

Aktora, który zagrał Boba kojarzę jedynie z serialu "Nash Bridges". A gdybym robił porównanie obu Batmanów to wyglądałoby tak:

*Tytułowy bohater: Burton (w pełni zgadzam się z NC)
              *Główny antagonista: Nolan (j.w.)
              *Aktorki: Trudno mi to ocenić. Jeśli jednak brać pod uwagę obydwa filmy obu reżyserów to Burton - za Michelle Pfeiffer w lateksie.
              *Historia: Na równi. U Burtona jest więcej z komiksów, a Nolan postawił na realizm co jest b. ciekawym i świeżym rozwiązaniem.
              *Postaci drugoplanowe: Nolan.
              *Muzyka: Burton
              *Kreacja Gotham City: Zdecydowanie film Burtona. Nowe Batmany są okej, ale GC wygląda jak pierwsze z brzegu amerykańskie miasto - a więc wygląda tragicznie, bo nie tak je sobie wyobrażałem. Według mnie brak jakiejś ciekawej wizji miasta jest największym minusem nowych Batmanów.

*Historia - Zdecydowanie Nolan, właśnie największa Bolączka Burtona jest to że on sam nie pisał scenariusza tylko otrzymał go prostą i schematyczną historię napisaną przez jakiegoś amatora, który pewnie komiksu nigdy nie maiła w rękach
                ''U Burtona jest więcej z komiksów'' - kompletna bzdura, Właśnie że filmy Nolana mają więcej wspólnego z komiksem. U Burtona Batman wziął się z znikąd natomiast u Nolana świetnie jest przedstawiona geneza Batmana w Początku.
                Joker to zabójca rodziców Wayne - Bzdura
                Catwoman - to psychopatka, magicznie ożywiona przez koty - w oryginale zawodowa złodziejka
                Pingwin - mutant wychowany przez pingwiny - w oryginale gangster o niskim wzroście
                *Gotham City - u Nolana wygląda ja amerykańska metropolia ale nie zapomnij że to wszystko wiąże się z jego urealnioną wizja Batmana - swoją drogą zdecydowanie wole takie rozwiązanie niż Burtonowski plastik

Jeszcze dodałbym jedną kategorię: Sceny akcji + strona techniczna filmu w której zdecydowanie wygrywa Nolan

• marek446 marek446

@MannyAlterkonto absolutnie się z Tobą zgadzam pod każdym względem, wystarczy poczytać komiksy i obejrzeć po tym filmy a od razu można dostrzec podobieństwo między Nolanowskimi Batmanami a komiksami. U Burtona jest pokazana historia zupełnie innej osoby niż komiksowy Bruce Wayne.
                  Można by się jeszcze zapytać co robił minigun na Batwingu u Burtona, ale to chyba temat na inne forum...

Batwingu u Burtona był tylko po to aby Joker swoją spluwą wyciągniętą z gaci mógł go zestrzelić he he he

• Kantor Kantor

To prawda, Batmany Nolana w bardzo wielu miejscach nawiązują do komiksów i to do konkretnych tytułów. Postacie psychologicznie świetnie pasują do swych pierwowzorów.

Facecik w czapce miał sporo racji... Batman Burtona lepsze od Nolanowskich... zapomniał tylko o stronie wizualnej... Naturalnie wygrywa Burton bez dwóch zdań. Fajnie, ze gdzieś w necie są ludzie potrafiący rozpoznać lepsze filmy od gorszych... nie uwłaczając za bardzo żadnemu z nich.

przecież ten filmik to prowokacja, zresztą świadczą o tym ostatnie chwile filmiku ''Co ty pier** amatorze''? ''Jesteś profesjonalistą, czy nie?''

to że obsada postać drugoplanowych jest lepsza u Burtona bo był tam Bob to śmiech na sali.
                    A jeśli chodzi o historię, to dość powierzchownie to ocenił nie wykazując się obiektywizmem, (''TDK meczący'' - niech mówi za siebie) ponadto zapomniał dodać że TDK jest wierniejszą adaptacją.

Mówienie prawdy to nie prowokacja...

Poza tym... On mówi za siebie. Facet wyraźnie mówi na początku "To nie fakty to MOJA opinia" ... końcowa słowa to Bale nagrany gdzieś na planie Terminatora... słynne nagranie jak kogoś tam obraża (ot ci ważny pan), autor po prostu to wykorzystał (dość zabawnie).

Drugoplanowe postacie... Nolan ma wyraźniejsze... nie kłóciłbym się. Plus lubię Oldmana... nie ważne co gra.

Zapomniał też dodać, że Burton maił genialny styl a Nolan wizualną biedę... i że zmiany Burtona wyszły lepiej niż oryginalne pomysły (nie wszystkie oczywiście i chodzi mi tu głównie o powrót)... ale to szczegóły. :-).

Burton>Nolan... to jasne i klarowne. Chciałbym zobaczyć jego porównanie z Powrotem...

Z resztą Mógłbyś się od niego wiele nauczyć, raz wnika odrobię głębiej niż totalnie powierzchowna analiza (nadal płytko, ale nie jest źle), plus zaznacza, że to SUBIEKTYWNE zdanie... a nie tak jak ty... wyrzucasz z siebie OBIEKTYWIZMY, z którymi zgadzasz się tylko ty jeden :-)

no jego opina i wszystko jasne - subiektywnie bardziej spodobał mu się Batman z 89 roku jedna Obiektywnie rzecz jasna wiadomo ze lepszy jest TDK

To tylko TWÓJ obiektywizm :-). Dodatkowo, zawsze bronisz go tak przemyślanymi, trafnymi i absolutnie nie do obalenia argumentami :-)... a to wszystko tylko w twojej głowie.

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: