Cóż żałuję jednego, że na filmwebie nie ma możliwości kliknięcia 11/10 ; p
Film zaczął moją historię z Bollywood'em, piszę to po obejrzeniu Nazywam się Khan 6 raz.
Mogłabym go oglądać miliony razy, daje mi lekcje którą za każdym razem na nowo odbieram.
Po pierwsze grę głównego bohatera Shahrukha Khana ciężko ocenić, na pewno dużo ponad skalą, za tę rolę zyskał mój wielki szacunek i gdybym nie widziała go kiedyś tam w Czasem słońce czasem deszcz, pomyślałabym chyba, że wzięli faktycznie autystycznego faceta do filmu. Oddał realizm postaci w sposób brawurowy. To samo tyczy się pozostałych aktorów.
Po drugie fabuła, lekko naciągana, bo wiadomo, że ciężko byłoby bez środków na koncie wyżyć i podróżować po Ameryce prawie rok. Ale ogólnie fabuła jest ciekawa, momentami niemożliwie smutna, szczerze powiem, że wycisnęła ze mnie łzy, w innym znów momencie byłam wściekła na Reesa. Jednak do fabuły zastrzeżeń nie mam.
Po trzecie nawiązanie do tematu zamachu na WTC. Brakowało mi filmu który uczyłby tolerancji a nie pieprzenia się na ekranie...
Myślę, że gdybym nie obejrzała tego filmu byłabym uboższa o dawkę tolerancji, i dopiero po tym filmie stałam się na prawdę tolerancyjna jeśli chodzi o religię, kolor skóry, pochodzenie. Film pokazał tę drugą stronę której media nie pokazywały, jak cierpieli niewinni ludzie z racji tego że byli muzułmanami.
A kto wciąż jest zdania, że muzułmanie sami sobie zawinili, polecam film Bitwa o Irak. Prawda wygląda trochę inaczej, bo gdyby przecież nie ciągłe bombardowania Afganistanu, Iraku i Iranu przez Amerykan, zabijanie dzieci, kobiet i po prostu zwykłych niczemu nie winnych ludzi w celu wzbogacenia się, muzułmanie nie buntowaliby się.
Osobiście nie mam nic do osób innej religii, jestem jedynie nietolerancyjna w stosunku do ludzi oceniających innych przez pryzmat podziałów. A przecież nie każdy muzułmanin to terrorysta.
Ten film powinien obejrzeć każdy, dobrze że został wypuszczony do Polskich kin, ale jednak mam wrażenie że 'naszej' nietolerancji i rasizmu nic nie poskromi, a szkoda...
- bazadziś urodziny mająNajbliższe odcinki
-
Chirurdzy
jutro (Polska)
odcinek: s8e23 -
Czysta krew
za 5 dni (USA)
odcinek: s5e1
-
- filmweb.tvPolecane
- programy Filmwebu
5:35 odtwórz wideo Jerzy Engel