Nie do konca rozumiem, skad tak niskie oceny tego obrazu. Jesli przestaniemy myslec w kategoriach: polski/nie polski, a'la Lynch/prawie-Lynch itp., gwarantuje, ze film wywola z gola odmienne wrazenie od tutaj opisanego... Czy jest sens w automatycznym dyskwalifikowaniu filmu tylko dlatego, ze jest inny od calej (polskiej) reszty, a przez to podobny (ale - uwaga - nie taki sam, bo NIE KOPIUJE) do kina zachodniego (Lynch nie jest jedynym reprezentantem kina surrealistycznego, jest najbardziej znanym...), i w koncu - ze jest polski (ze niby nie ma szans byc rownie dobry badz lepszy od tych zachodnich?)? Pytanie jest szczere, bez zabarwienia patriotycznego czy innego ideologicznego, po prostu zmartwily mnie opinie wyrazone przez widzow.
O filmie: zaczyna sie ciekawie, do tego dobre zgranie grafiki i podkladu muzycznego z klimatem historii daja przedsmak dobrego kina; musze przyznac, ze na widok Frycza mina nieco mi zrzedla ('znowu on?!'), na widok Chyry nawet bardziej (mimo calego szacunku i podziwu dla ich kunsztu aktorskiego), niemniej stopniowe rozplatanie kolejnych warstw historii rozmylo wszelkie obiekcje - obsada dobrana zostala udanie. Zukowska i jej interpretacja roli Teresy niemal zwalila mnie z nog - dawno juz nie widzialam tak swiezej, naturalnej i wierzytelnie uwodzacej gry (trzeba przyznac, ze jak na polskie kino sceny byly odwazne, Zukowska swietnie sie spisala). Muzyka swietnie budowala nastroj, dopowiadala emocje i konteksty dzwiekami lepiej niz slowa. Swietna scenografia, zabieg wyluskiwania aktorow reflektorami z ciemnosci byl swietnym wyborem, bez tego film nie wywarlby na mnie rownie silnego wrazenia. Dobre dialogi, czasem nieco manieryczne, ale nie mozna im zarzucic 'przegadania' czy 'pustoslowia'. Fim obejrzalam wczoraj wieczorem, a wciaz kreci mi sie w myslach, wciaz odkrywam 'nowe' szczegoly, znaczenia, emocje. Nie bede go porownywac do innych fimow, jako ze w polskim kinie uwazam go za pioniera w swoim gatunku (i nie mowie tutaj bynajmniej o thrillerze erotycznym - o zgrozo!;)). Jak dla mnie obraz wart obejrzenia, brawa dla ambitnych mlodych rezyserow - oby takich wiecej! 8/10.
- bazadziś urodziny mająNajbliższe odcinki
-
Chirurdzy
pojutrze (Polska)
odcinek: s8e23 -
Gra o tron
dzisiaj (Polska)
odcinek: s2e10
-
- społecznośćrecenzje użytkowników
-
E.T... grać... w statki