Rittner Rittner

Szkoda, że powstaje tak niewiele ambitnych filmów jak ten w tym kraju, bo bez wątpienia to artystyczne, wartościowe kino mające swoją wrażliwość, a nawet poetyke. Niska ocena filmu bierze się z trudności jego odbioru, a nie ze słabej jakości, niskiej wartości. Mnie, może to dziwne, film przypomina Lśnienie Kubricka w materii koloru, pracy operatora, psychologizmu, tej charakterystycznej manierze zawieszenia zjawisk, akcji, samookreślania się bohaterów. Zdecydowanie polecam.

• peero1

nie jest to może najlepszy polski film ostatniej dekady ale ogólnie zgadzam się z przedmówcą

• Flav Flav
      ocena: 6

popieram kolegów. Film ma w sobie to coś. Zdjęcia i muzyka tworzą surowy i wiarygodny klimat. Aktorstwo na wysokim poziomie. Zabrakło moim zdaniem troche pracy nad scenariuszem. Uważam też, że potencjał Chyry, który znalazł się w obsadzie nie został wykorzystany a on właśnie wydaje mi się stworzony do tego typu mrocznych obrazów. Był to dobry krok polskiej kinematografii jednak na nim się skończyło..;/ w Polsce takie filmy się nie sprzedają.. ludzie wolą adamczyka i karolaka w żałosnej komedii z kilkoma cyckami w tle.

• zadrust1974

zgadzam się ten film jest doskonały. Rzadko kieruje się recenzjami i cudzymi opiniami. Na "Nieruchomego.." spadło tyle gnoju i fali krytyki, że po raz pierwszy dałem się niestety zmanipulować i przez kilka lat omijałem ten obraz szerokim łukiem. Wreszcie postanowiłem go obejrzeć spokojnie i ... dosłownie zostałem powalony. Frycz jest powszechnie uważany (przez własne środowisko) za najlepszego w Polsce aktora. Zgadzam się

• deeper_darkside deeper_darkside
      ocena: 10

Miałem okazję obejrzeć to w kinie. Wyszedłem oszołomiony, przejęty, zachwycony i pobudzony jak rzadko kiedy. Bardzo mocne kino i bardzo wymowna tematyka, choć niestety unikana przez nasze otumanione społeczeństwo. Co ja piszę! Problematyka, nie tematyka. O tym filmie nie da się napisać w kilku zdaniach. To niemożliwe. Przegadałem o nim wiele godzin i za każdym razem była to dyskusja skupiająca się na innym aspekcie tego filmu. Po pierwszym obejrzeniu obraz "trzymał mnie" dobre dwa tygodnie.
      Kiedy zasiadłem w kinie i rozpoczęła się projekcja, już po pierwszej scenie z "ciałem chrystusa" wiedziałem, że będzie ostra jazda. Polecam: http://www.youtube.com/watch?v=JdxVAZzRWZQ
      Bez wątpienia jeden z czołowych filmów rodzimej produkcji. Kino pozbawione przysłowiowego owijania w bawełnę, ukazujące mroczne meandry ludzkich relacji, dramatów, skrzywień i siermiężnej polskiej obyczajowości na dokładkę. Moja skromna ocena to oczywiście 10/10 i uprzejmie pozdrawiam przedmówców.

• Zaratustra_2 Zaratustra_2
    ocena: 4

Jeśli interesuje Ciebie czym inspirował się Barczyk, to polecam jego własny tekst na ten temat: http://film.onet.pl/wiadomosci/lukasz-barczyk-o-filmie,1,381...

• gaki1 gaki1

i do tego nazwanie go erotycznym, tam wcale nie chodzi o sex

• kinomanka_10

Dawni nie widziałam takiego gówna, scenariusz powstał chyba po wciągnięciu grubej kreski, tak jak komentarze tu opiniujących.
    Ciekawe, kto finansuje takie chłamy.

• Rittner Rittner

Może to Ty jesteś tym gów.., które nie jest w stanie odebrać właściwie tego filmu, docenić jego zbyt skomplikowanej jak dla Ciebie materii? Myślałaś o tym? Odpisuję Ci chamsko, tak jak Ty chamsko raczyłaś się wypowiedzieć.

• deeper_darkside deeper_darkside
        ocena: 10

Kolego Rittner. Szkoda tracić czasu na ustosunkowywanie się do czyjegoś bełkotu. Lepiej napisać kilka interesujących słów na temat kolejnego, równie wybitnego filmu. Pozdrawiam!:)

• kinomanka_10

Znaleźli się krytycy od siedmiu boleści.

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: