Moim zdaniem można ten film i jego ocenę, rozpatrywać w wielu aspektach.
1) Sama historia, 2) Postawa i wybór człowieka, którego to historia jest treścią, 3) Sposób nakręcenia, sposób prowadzenia opowieści, przebitki - impresje zdjęciowe, mające być uzupełnieniem odczytania zapisków, które bez zbędnej emfazy i roztrząsania powinno zając raptem 10 min.
Dla mnie wszystkie te aspekty są mierne: historia nieciekawa, z postawą człowieka w żaden sposób się nie utożsamiam (jego porównywanie się do jezusa, czy buddy, jest już szczytem pogubienia), a sposób nakręcenia w żaden sposób nie buduje dla mnie napięcia, jest nudny jak flaki z olejem.
Jeszcze słowo na temat postawy - jest ona dla mnie mocno niespójna, no bo z jednej strony pan sobie chciał umrzeć w ciszy i spokoju, z dala od społeczeństwa, które sabotuje, a z drugiej gdzieś jednak zapragnął, żeby jego los stał się medialny (pozostawienie notatek), a tym wpisuje się doskonale w mainstream - pomieszanie z poplątaniem, pogubiony biedak jakich wielu na tym świecie, któremu banda dekadentów wystawia pomnik w postaci filmu, dla mnie bzdura :)
- bazadziś urodziny mająNajbliższe odcinki
-
Chirurdzy
pojutrze (Polska)
odcinek: s8e23 -
Gra o tron
dzisiaj (Polska)
odcinek: s2e10
-
- filmweb.tvPolecane
- programy Filmwebu
5:35 odtwórz wideo Jerzy Engel