Z góry zaznaczam, że jest to amatorska próba wyjaśnienia fabuły i zwrócenia uwagi na parę ciekawostek dot. fabuły. Przeczytałem kilka postów tutaj na filmwebie i raczej opinie w pewnych momentach są rozbieżne, zatem nie chcąc dopisywać się do każdego wątku z osobna, tworzę nowy.
Niżej znajdują się SPOILERY i wyjaśnienia fabuły.
Skoro to czytasz, znaczy, że pewnie oglądałaś/łeś film i nie musze dodawać, że to znakomite kino.
Chronologiczne wyjaśnienie jest chyba najlepsze, już wcześniej się pojawiało, spróbuję je nieco rozwinąć.
Rodzina żyjąca w tym uroczym domku ma problemy z dogadywaniem się. Ojciec najprawdopodobniej nie dogaduje się z córkami (na końcu filmu jest scena z przeszłości, gdzie Soo-mi wychodzi bez słowa), jest dość nieporadny i ma pewnie romans z pielęgniarką (scena na początku filmu, gdy macocha zaczyna składać ubrania ojca, zamiast jego córki) ; siostry też nie mają znakomitych relacji, Soo-yeon często ponosi winę za niesubordynację siostry (dwukrotnie powtórzona scena z posiłkiem), a Soo-mi nie interesowała się zbyt lub co bardziej prawdopodobne, nie zdawała sobie sprawy (później w rozmowie z siostrą prosi ją aby nie milczała jak kiedyś) z cierpienia siostry (gdy upada szafa - jest to scena symboliczna - wszyscy odwracają głowy, słyszeli to, ale nikt nie reaguje poza macochą/pielęgniarką, macocha chyba jako jedyna dobrze zdaje sobie sprawę z cierpień Soo-yeon, a nawet je podtrzymuje - później pojawia się scena , gdy macocha próbuje zmusić młodszą dziewczynkę do tego, aby przestała płakać - wpycha ją do szafy, zamykają w pułapce cierpień)
Prawdziwa matka dziewczynek na skutek poronienia (widać to w projekcji Soo-mi, gdy matka chodzi po podłodze, a potem widać krew płynącą po udzie oraz rękę jakby dziecka) popełnia samobójstwo (widać w jednej scenie tabletki, alkohol oraz węzeł na szyi.) Młodsza siostra nie zostaje przywalona przez szafę, lecz przez cierpienie, a rodzina nie pomaga jej po tym tragicznym wydarzeniu.Wszyscy odwracają głowy, ale nikt nie reaguje, a macocha zamiast jej współczuć zabrania jej płakać .Soo-mi zdaje sobie sprawę, że jest winna śmierci siostry, nie wytrzymuje tego psychicznie i trafia do zakładu (bardziej troszczy się o siostrę, choć matka również pojawia się w jej wizjach)
Zdecydowano się po pewnym czasie pomóc Soo-mi, przez powrót do jej domu , miał to być proces adaptacji. Jednak Soo-mi próbuje ukrywać sama przed sobą straszne fakty, ale o tych rzeczach nie da się zapomnieć (o czym sama siebie uświadamia podczas "rozmowy" z macochą, a w rzeczywistości rozmowy z samą sobą). Bezwiednie tworzy w swojej głowie alternatywne obrazy, wizje, oraz projekcje z przeszłości i wplata je w teraźniejszość. Próbuje żyć przeszłością i przeżyć tę przeszłośc lepiej, ale straszne obrazy o których próbuje zapomnieć, w tym i wyrzuty sumienia dopadają ją.
Zanim to jednak nastąpi, Su-Mii przyjeżdza do swojego rodzinnego domu i po spojrzeniu na parę huśtawek zaczyna wyobrażać sobie istnienie siostry, którą niezwykle mocno i czule się opiekuje. Jednak sielankę zakłóca fakt wyobrażenia sobie jeszcze jednej osoby w domu, tj macochy (w rzeczywistości była w domu tylko z ojcem). Pielęgniarka która najpewniej miała romans z ojcem (dowodem są zdjęcia) staje się w jej wizji jej macochą, którą demonizuje i obwinia podświadomie o śmierć siostry (a pół-swiadomie obwinia o znęcanie się i zamykanie w szafie - czyli "zamykanie" w cierpieniu) Obwinia o cierpienia również ojca, a także młode małżeństwo, które odgrywało na tyle istotną rolę w ich życiu rodzinnym, że można ich obarczyć winą za brak reakcji, tolerowanie pielęgniarki w domu, brak empatii w stosunku do jej siostry itp ( pojawia się w jej wizji scena, gdzie im obojgu "się dostaje" )
Macocha w jednej ze scen próbuje podnieść jakiś element biżuterii z podłogi, kiedy za rękę chwyta ją zjawa - scenę tę wyobraziła sobie Soo-mi oczywiscie i chwytająca ręka, to niezgodza na przejęcie po matce "insygnii władzy"
Soo-mi w swojej wizji żyje z siostrą w zgodzie, opiekuje się nią, podświadomie próbuje zapobiec jej śmierci. W scenie nad wodą bacznie obserwuje jej ręce (kamera też nurkuje w wodzie, próbując jakby się wydostać na powierzchnie- to tak jakby symbol tego, że było w blisko do tego, żeby Soo-mi przypomniało się, że jej siostra podcięła sobie żyły (pozniej ma specyficzną ranę na nadgarstku) i być może uczyniła to będąc w wodzie
Do momentu kiedy Ojciec zawalił Soo-mi jej projekcję mówiąc, że siostra nie żyje, Soo mii i tak była nawiedzana przez straszne wizje. Po tamtej rozmowie traci już w ogóle orientację odgrywając na przemian role siebie i macochy, ponadto przeżywa cierpienia jako macocha. W końcu sama też bije worek w którym była jej siostra przyznając się do winy i obarczając też śmiercią siostry.
Owy dziwny dom, wcale nie był dziwnym, nawiedzonym domem. Wszystkie demony, cierpienia, dziwne relacje to wina ludzi którzy tam przebywali. Owa szafa, symbolizuje cierpienie. W szafie zamknęła się matka i zabiła, a w tej samej szafie młodsza siostra była zamykana przez macochę/pielęgniarkę.
Jest sporo innych scen, o których nie wspomniałem, jakby ktoś miał ochotę zapraszam do uzupełnienia/skonfrontowania lub napisania całkowicie innego wyjasnienia fabuły
- bazadziś urodziny mająNajbliższe odcinki
-
Chirurdzy
pojutrze (Polska)
odcinek: s8e23 -
Gra o tron
dzisiaj (Polska)
odcinek: s2e10
-
- filmweb.tvPolecane
- programy Filmwebu
5:35 odtwórz wideo Jerzy Engel