Prosto mówić - wszystko. Film to jedna wielka przeróbka "Greckiego" na "Amerykański". Dzięki amerykanizacji mitów dowiadujemy się, że piekło jest w Hollywood, Perseusz to dzieciak Percy, który ku mojemu zdziwieniu zmienił sobie ojca na Posejdona, żeby było to bardziej zabawne. Oczywiście, na potrzeby filmu, Perseusz zabrał zwycięstwa Tezeuszowi i Heraklesowi, zabijając z nudów minotaura i Hydrę. Amerykanie, żeby było śmieszniej, dodali bogom ludzkie odruchy (szczególnie ostatnie rozmowy dzieciaków z ich rodzicami, i tym podobne. Hades (nie będę wspominał o jego wyglądzie), został powalony jednym strzałem, choć w istocie równy jest sile swoich braci. Mimo iż Atena była dziewicą, to Amerykanie podstępem sztucznie ją zapłodnili i córeczce nadali imię. Satyr, jakistam "Grover", choć nieprzyjazny człowiekowi, postanowił wbrew archetypowi zostać wręcz ich ochroniarzem (Tata Silen byłby dumny). Każda minuta tego filmu razi moje oczy jako amatora mitologii, według mnie Amerykanie nie mieli prawa dla zabawy rozpieprzać całej mitologii i rozwłóczyć jej końmi, żeby ich dzieci mogły myśleć że półbogowie są wśród nas. Cały film nie nadaje się do niczego, dziwi mnie fakt, że w filmie używane były zwroty "mity Greckie" a nie "Amerykańskie". Amerykanie muszą czuć się bardzo urażeni tym że ich przodkowie umieli tylko palić fajki i nie wymyślili żadnych historyjek na dobranoc. Film to jedna wielka parodia, w której na domiar złego grają dzieciaki.
- bazadziś urodziny mająNajbliższe odcinki
-
Chirurdzy
pojutrze (Polska)
odcinek: s8e23 -
Gra o tron
dzisiaj (Polska)
odcinek: s2e10
-
- filmweb.tvPolecane
- programy Filmwebu
5:35 odtwórz wideo Jerzy Engel