Polska. Rok 1976. Będąc młodym szczylem zamiast do szkoły chodziłem do kina. Filmy takie jak Szczęki, Lot nad kukułczym gniazdem, czy Ojciec Chrzestny miałem opanowane na pamięć. Nadszedł maj, do mojego kina wszedł właśnie najnowszy film z "odkryciem lat 70" młodym Pacino. Film ,którego fabułę inspirowały autentyczne wydarzenia na pierwszy rzut oka wydawał się być dobrą rozrywką, okazał się jednak dziełem przełomowym. Film ten w moim mniemaniu był i jest po dziś dzień doskonałym połączeniem studium psychologicznego weterana wojennego, uprzedzenia do homoseksualistów oraz ogromnego wpływu mediów na publikę. Pacino wraz z reżyserem Lumet?em stworzyli niezwykle realistyczny portret człowieka, którego początkowo szczeniacki wybryk przeradza się w sprawę polityczną. Scenariusz opracowany do perfekcji miesza doskonałe, często zabawne dialogi z ważnymi faktami. Film cechuje doskonały montaż oraz reżyseria, które tworzą niezwykle prawdziwy klimat. Film w wyścigu po Oscary przegrał z innym wiekopomnym dziełem, mowa tu oczywiście o wspomnianym już "Locie nad kukułczym gniazdem" Milosa Formana. Pomimo tego faktu ?Pieskie popołudnie? wspisał się na stałe do kroniki kina wybitnego i żadne przegrane nagrody nie pozwolą zapomnieć nam o słynnym napadzie na bank.
- bazadziś urodziny mająNajbliższe odcinki
-
Chirurdzy
jutro (Polska)
odcinek: s8e23 -
Czysta krew
za 5 dni (USA)
odcinek: s5e1
-
- filmweb.tvPolecane
- programy Filmwebu
5:35 odtwórz wideo Jerzy Engel