Cpt_Spaulding Cpt_Spaulding
ocena: 9

ale znając całkowicie dla mnie niezrozumiałą metodę nadawania filmów, coś z niego
wytnie. Film trwa 103 minuty, puszczany na "Ale Kino" trwał 75 minut. W dodatku, obcięli go
w tak idiotyczny sposób, że usunęli scenę spaceru w lesie i dyskusji Paula z Fritzem
Langiem o reinterpretacji "Odysei" Homera. Bez tej kluczowej i dosyć długiej sceny, jak i bez
prologu, film jest całkowicie bez sensu. Pierwsza scena wyraźnie wskazuje paralelę
pomiędzy sytuacją Odyseusza a sytuacją Paula jak i powodami, z których się w niej znaleźli.
Prolog pokazuje, że relacje pomiędzy Paulem a Camille były całkowicie odmienne od tych,
które towarzyszą nam przez cały film. No nic, w "Ale Kino" dorżnęli w podobny sposób już
nie jeden film, więc nawet mnie taka amatorszczyzna z ich strony nie dziwi. (Nie, ten film nie
występuje w wersjach, dorżnęli w ramach własnych zabaw w montaż).

• polpot

Runtime:
    103 min | Finland:97 min | USA:102 min | Italy:82 min (re-edited version) (cut)

Takie są czasy tego filmy - jest kilka wersji. Cięć nie robiło Ale Kino czy Zone Europe

• Cpt_Spaulding Cpt_Spaulding

Nie zupełnie - jeśli wiesz czy jest "wersja" włoska. To *nie* jest oficjalna wersja filmu Godarda, tylko przeróbka producenta, nawet melodia została zmieniona z powodu konfliktu z Godardem. Za "wersje" rozumiem oficjalne edycje kinowe, którą włoska przeróbka nie była (pomijam te minimalnie krótsze z Finlandii i USA). Wersja puszczona na Ale Kino ma 75 minut (miałem to nagrane więc wiem na pewno). Wywaliłem ją dopiero gdy udało mi się kupić oryginał. Byłem mocno zdziwiony, bo ledwo poznałem film.

• KinoManiak_12 KinoManiak_12

a ty moze masz wersja ta najdluzsza z pl lektorem? bo jestem zainteresowany

zreszta niema co sie smucic, to nie pierwszy film ktory jest obciety dla polski, niedawno znalazlem film z Bogartem rowniez okrojony, takze to normalka

mam. znajdź na allegro.

e to ty taki ? :)

ja myslalem o portalu chomik, o wielkiej kopalni klasykow, no nic ...

przy okazji zareklamuje, swoj tam profil klasykow, tylko z pl lektorem, nazwa identyczna jak tutaj :)

• awow awow

U Ciebie jaka wersja?

ja to mam z tvp kultura cos chyba 91minut, okrojona

• archiwum_filmowe archiwum_filmowe

.

tak, brakuje najważniejszej sceny - rozmowy Michela z Fritzem w lesie .....

• La_Pier La_Pier

Omijać szerokim łukiem włoską wersję filmu, oglądać wyłącznie francuską. I lepiej nie oglądajcie "Pogardy" na TVP Kultura, bo na tym kanale ciągle leci wersja włoska czyli ocenzurowana i ogólnie do dupy.

http://www.filmweb.pl/film/Pogarda-1963-8744/discussion/28.0...

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: