gizusm gizusm
ocena: 5

Myślę, że Lynch chciał ukazać najzwyklej na świecie prostą historię - nie
banalną, aczkolwiek prostą. I pewnie ma niezły ubaw jak większość z was
doszukuje się w nim wielkich i ukrytych surrealistycznych sztuczek.

Dobry, prosty film - 6/10

• t4rt4r

dobrze ze nam o tym powiedziales.
    w innym wypadku nikt z nas, tepych glupcow,
    by sie tego nie domyslil.

na szczescie sa jeszcze na tym swiecie
    osoby o niebywalej percepcji jak ty.

• gizusm gizusm

jak nie zauważyłeś - mistrzu ironii - połowa komentujących uważa ten film
      za arcydzieło kinematografii. Przykro mi że twoja "niebywała percepcja" nie
      wychwyciła tego jakże subtelnego faktu ; )

• t4rt4r

haha skomentowales w zemscie jakis moj post sprzed 2 lat ktorego nawet nie pamietalem ahaha :D nie ma to jak internetowa agresja :D sila rzeczy nie bede z toba wiecej dyskutowal, ale dobrze wiedziec ze jakis dzieciak sie tak przejal moja osoba :)

a tak na powaznie, znajdz sobie przyjaciol, wyjdz z domu - przydaloby ci sie to.

pozdrawiam

• gizusm gizusm

haha a co te sprzed 2 lat i te których nie pamiętasz się nie "liczą" :D ?!
          Co to ma do rzeczy ?! Po za tym skoro go "nie pamiętasz" to skąd się
          dowiedziałeś, że cokolwiek komentowałem ( czyżby Twoja unikalna percepcja ?
          ! )
          Tak, jestem dzieckiem mam 19 lat i jest to piękny wiek. Wiek z którym jest
          mi wspaniale bo nigdy nie było mi śpieszno do dojrzewania. Może mi go
          zazdrościsz ?!
          Tak, przejąłem się twoją osobą zaraz po tym gdy zobaczyłem twoje 10/10 dla
          "Chłopaki na Ibizie" by zaraz potem garnąć się do komentowania ( notabene
          agresywnego, więc nie wiem dlaczego zarzucasz mi jakąkolwiek agresję
          czyżbyś był hipokrytą ? ) mojej wypowiedzi w sposób taki jak to ja byłbym
          idiotą ( a chyba jest na odwrót :) )

"znajdz sobie przyjaciol, wyjdz z domu" heh : ) ... oj naprawde mi ciebie
          żal ...

... nie ma to jak internetowa głupota.

• sabaabes sabaabes

dobre....

• nova012 nova012
    ocena: 8

Nie trafiłeś - obejrzałam, zanim się upewniłam, że reżyserem był Lynch (w co i tak trudno mi było uwierzyć po poprzednio widzianych).
    I tu się Twoja teoria sypie w mak, ponieważ film poruszył mnie od pierwszego wejrzenia i do tego stopnia, że założyłam tu konto i chcę się z Tobą oficjalnie nie zgodzić :P (nie udzielam się na takich forach zazwyczaj...).
    To bardzo ciekawe podejście (mam na myśli "jakbyście nie wiedzieli, to byście nie pisali" ...), ale nie wszyscy cierpią na brak własnego zdania.
    Prosta historia - nie powiem, że nie. W dodatku niedopowiedziana - ale czy ta historia musi być najważniejsza? Może nie jest? Może za osobę podróżującego Alvina, o którym tak naprawdę niewiele wiemy, moglibyśmy wstawić historię MojegoSąsiadaZPiętraWyżej?
    Co znaczy u Ciebie "ukazać najzwyklej na świecie prostą historię"? Naprawdę myślisz, że jakikolwiek reżyser (dajmy temu Lynchowi spokój na razie...) w którymś-tam swoim filmie z kolei, po wcześniejszych - dość jednak znacznych - produkcjach, spłyciłby swoją twórczość do "ukazywania najzwyklej na świecie prostych historii"? "Prostą historią" w tym znaczeniu to była "Śpiąca Królewna".
    Owszem, była prostota, ale nie doszukiwać się tam czegoś PONAD prostotę - byłoby już prostactwem (tu już nie o "Śpiącej Królewnie", żeby nie było nieporozumień...).
    Ciepły, wzruszający, "milczący" film, w którym krótkie i oszczędne dialogi zostawiają sporo miejsca na refleksję własną.
    Nie zawsze prostota może być piękna.
    Nie zawsze piękno jest proste w odbiorze.

Btw. Surrealistycznych sztuczek nie widziałam. Gdzieś były?...

• bokser_Ken_Wywietrznik
    ocena: 9

To byrwszy film Lyncha. do tego wiedziałem o nim wczesniej tylko tyle, ze robi tzw. "dziwne filmy":)) Także argument napinania się nazwiskiem rezysera nie do końca trafny:((

• paulinaz87_filmweb paulinaz87_filmweb
    ocena: 10

tytuł filmu mówi sam za siebie, nie trzeba tu "mądrych" komentarzy, kto wie ten wie a kto nie wiem ten nie będzie wiedział nawet jak mu się to narysuje....proste

• TIJ

Ten film jest mistrzostwem świata, całą jego magia zawarta jest w ...prostocie. Nie jest to film banalny, tylko wybitny, bardzo dobra praca rezysera. Prosta historie zamienił w przepiekną podrów, i nie chodzi tu o podróz na kosiarce, tylko 2 godzinna podrow dla widza :)

• juliette89 juliette89

Szczerze mówiąc kiedy zabierałam sie do oglądania tego filmu, nie miałam pojęcia, że to film Lyncha. Ba, nawet po jego obejrzeniu nie przeszło mi to przez myśl. Kompletnie nie w 'jego typie', ale jestem zachwycona. Prosta historia, która pokazuje do czego jest zdolny człowiek w obliczu śmierci, cholernie wzruszająca, nie zawiodłam się ani trochę- 10/10.

• JesusChrysler JesusChrysler

Czy ja wiem, obejrzałem to przed znajomością innych wytworów Lincza i byłem zachwycony.

• griefdivision griefdivision
    ocena: 8

Pogodny, ciepły, miły w odbiorze. Lynch udowodnił, że pokazując coś naprawdę prostego, momentami wręcz ckliwego, można stworzyć kapitalny film. Idealny do obejrzenia z dziewczyną przy kominku, nie polecam na 'męski wieczór', bądź coś pochodnego. No i dla zwolenników - warte 'zatrzymania sceny' obrazy tej wiejskiej części USA.

• of2288 of2288

A jakie masz przesłanie dla tych, którzy nie znają ani jednego reżysera?
    Czyli np JA :)

• huo_sanchez huo_sanchez

O Matko, strach się tutaj w ogóle odzywać, cokolwiek by nie powiedzieć, to źle...
    a ja chciałem tylko przyznać, że gdyby nie nazwisko Lyncha też bym po ten film nie sięgnął... nie rozumiem tylko skąd na tym forum tyle sarkazmu i o co taka awantura?

• paulinaz87_filmweb paulinaz87_filmweb

no i co w związku z tym? czy to jest jakiś problem,,,

wczytuję Ladowanie

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: