Wiesz co dobre - komentarze i propozycje (317 Odpowiedzi)

ostatnia odpowiedź: Orcs
Muszynski Muszynski

Na Filmwebie ruszyliśmy z akcją "Wiesz, co dobre". Ma ona na celu stworzenie kanonu filmów, które mogą kojarzyć się z takimi wartościami jak: odwaga, odpowiedzialność, jednoznaczność, siła charakteru i niezależność.

Przez najbliższy rok co miesiąc mamy zamiar prezentować Wam tytuły 20 filmów, na które będziecie mogli głosować w specjalnej ankiecie. Z każdego zestawu zostanie wybranych 5 obrazów. Sami również możecie zgłaszać własne typy.

Wszyscy uczestnicy co miesiąc będą mieli szansę na zdobycie atrakcyjnych nagród - telefonów najnowszej generacji. Na ostatnim etapie konkursu na jednego z laureatów zaczeka samochód Skoda Fabia.

Tyle, jeśli chodzi o ogłoszenia. Na tym forum możecie dyskutować o naszej akcji, komentować wybierane co miesiąc tytuły oraz zgłaszać propozycje.

Dobrej zabawy!

• wyloguj_sie wyloguj_sie

no niestety poza paroma świetnymi produkcjami top lista filmów "wiesz, co dobre" z 'tym co dobre; nie ma nic wspólnego.

• Maruno Maruno

NO dobra tylko zauważcie, że to dopiero początek. Mamy jeszcze cały rok, fakt, że niektóre z tych filmów w tym zestawieniu to pomyłka ale każdy ma swoje gusta. Dla każdego coś miłego.

• Użytkownik usunięty

Te "10.000 BC" czy "Dzień w którym zatrzymała się ziemia" to kto wybrał?

• Finalny_Odbiorca Finalny_Odbiorca

Gumisiunio nie żebym zarzucał ci robienie w dziale dystrybutora i uprawianie szeptanego marketingu - ale kto wybierał te filmy. Lubię kino Masowe, ale większoość propozycji na pewno nie jest dobra. Jednak sam pomysł ciekawy, chętnie wezmę udział. Zobaczymy czy Forumowi recenzencji wyjmą nogi z rumianku i przyłączą się do zabawy. Rozkręccie tą imprezkę ;)

• Karpiu_ Karpiu_

Na przyszłość proponowałbym dorzucić coś z tematyki horrorów (może nie ma wiele dobrych, ale coś się znajdzie), choć jak widzę staraliście się dobrać filmy "i do tańca i do różańca", czyli wszystkiego po trochu :-)
    A jakieś propozycje... "Egzorcysta" może ?

• Maynard Maynard

Qrde nie rozumiem jak na tej liscie pojawily sie takie filmy jak "Dzien w ktorym zatrzyamala sie ziemia" czy "10.000 BC". Dla mnie to jakas pomylka ale reszta filmow jak "Frost/Nixon", "Firma" czy "Indiana Jones" sa moim zdaniem jak najbardziej zasluzone na tej liscie ;)

• Wojt4s Wojt4s

Zaczynam się zastanawiać co oznacza ten szyld "top lista", bo chyba nie najlepsze, "dobre" filmy ;o

• MajorGlowa MajorGlowa

Jeżeli mamy patrzec na wartości wymienione powyżej to widziałbym tutaj filmy takie jak Hero, V for Vendetta czy pokazujący właśnie odpowiedzialnośc i siłę charakteru The Pursuit of Happyness.

• M0rpheus M0rpheus

Przecież większość filmów na tej liście to totalna porażka na całej linii 10000 B.C., Madagaskar 2, Sezon na misia 2, Dzień w którym zatrzymała się ziemia co to jest przecież te filmy nie są warte nawet funta kłaków. Za co one dostały choćby nominacje.

• XY007 XY007

proponuje "Wojenny Biznes" (War, Inc.) i sile niezwyklego charakteru dzieki postaci Duff.

• bastardos bastardos

Bardzo fajna akcja. Postaram napisać się kilka recenzji.
    Proponuję "Ciekawy przypadek Benjamina Buttona". Piękny film o bezsilności człowieka wobec przemijania. Film o ważnych życiowych wyborach, które każdy człowiek musi dokonać.
    Proponuję też "Fight Club" również Davida Finchera. A dlaczego? Ponieważ zawiera treści uniwersalne, zawiera przesłania, które z pewnością będą aktualne niezależnie od mijających lat. Film ukazuje zmaganie się człowieka z samym sobą, bo każdy posiada swoje drugie "ja". Ukazuje próbę uwolnienia się od współczesnych wygód i wynalazków, które czynią człowieka niewolnikiem. Ukazuje ucieczkę od problemów z własną psychiką do bólu fizycznego. Film opowiada w sposób niecodzienny o codziennych problemach, które mogą spotkać każdego z nas.

• CRANK CRANK

na pewno mniej więcej ponad połowa filmów z tej listy nie nadaje się do otrzymania miana "Wiesz co dobre", bo to są po prostu słabe filmy, które nic z takimi wartościami jak: odwaga, odpowiedzialność, jednoznaczność, siła charakteru i niezależność, nie mają nic wspólnego... Ale właśnie tutaj pojawia się pole do popisu dla nas, użytkowników FilmWeb'u, którzy mają zgłaszać swoje propozycje i nie zgadzać się już z tymi wybranymi!

ja postaram się wybrać za jakiś czas kilka tytułów, które powinny się tutaj znaleźć i napisać dlaczego. Póki co zagłosowałem na "Między słowami".

Bardzo fajna akcja/konkurs- mam nadzieję, że odniesie sukces i się dość mocno rozkręci.

• westuaragorn westuaragorn

Bardzo fajna akcja nie tylko ze względu na nagrody ale także na ze względu na zabawę jak i wymianę poglądów.Bardzo dobry pomysł naprawdę:)
    Tylko kto już takie filmy wybrał to ja nie wiem... .

• Buka Buka

Ten miesiąc jak widzę to jakaś totalna komercja. Więc może autorzy projektu spróbowaliby np robic na zmianę - jeden miesiąc dzieła komercyjne, a drugi flmy poważniejsze. Na stronie znajduje się wielu ekspertów obu dziedzin więc z uzupełnianiem list nie powinno byc problemu. Moja propozycja to "Pan Smith jedzie do Waszyngtonu". Pasuje do tematyki

• drenz drenz

Jak większość osób zauważyła - ponad połowa z zaprezentowanych filmów ma się nijak do wartości: odwaga, odpowiedzialność, jednoznaczność, siła charakteru i niezależność (najbardziej wg mnie pasuje tutaj '3;10 do Yumy')

Moje propozycje to: Forrest Gump - wiadomo dlaczego. Drugi film to 'Więzy Krwi'- http://www.filmweb.pl/f32169/Wi%C4%99zy+krwi,1993 - 3godzinny, wspaniały film, co zresztą potwierdza wysoka ocena (9/10 przy ponad 400 oddanych głosach).

• Orcs Orcs

A ja proponuje dodać film "Uprowadzona". Uważam że właśnie tam znajdują się taki wartości jak odwaga, odpowiedzialność, jednoznaczność, siła charakteru i niezależność. Wiem, że części ten film się w ogóle nie podoba, ale jak dla mnie jest do dobre kino akcji z bardzo dobrym Liamem Neesonem, i właśnie Liam prezentuje tam wszystkie te wartości.

• CRANK CRANK

W sumie w "Uprowadzona" występują takie wartości i film też całkiem niezły, jak na kino akcji. Można by dodać :)

• Orcs Orcs

Natomiast co do tych czerwcowych propozycji do głosowania to mi się najbardziej podoba "Prestiż" i "Władca Pierścieni: Powrót Króla". We Władca Pierścieni najlepiej oddaje te wartości i to nie tylko w osobie Froda ale również reszta Drużyny Pierścienia oraz wszystkich walczących z armią Mordoru. Dlatego zgadzam się z wynikami głosowania że to Władca Pierścieni i Prestiż są na dwóch pierwszych miejscach. Ja osobiście głosowałem na Prestiż ze względu że o tym filmie się nie mówi a jest moim zdaniem kapitalny.

• vodka vodka

weźmy się za tą listę!
    moja propozycja---> Billy Elliot--> http://billy.elliot.filmweb.pl/

• Orcs Orcs

O właśnie :) trafny wybór, popieram Billego :)

• Green_Knight

Moim zdaniem na każdej liście znajdzie się jakiś film, który trafi w gust każdego z kinomaniaków. Co do kolejnej listy - moja propozycja: "Braveheart".

• pawleft

tak, jak ktoś juz stwierdził na temat początkowej listy...o gustach się nie dyskutuje:-)

Na razie zagłosowałem na Ojca Chrzestnego II. Bardzo dobra produkcja, która trafia w opisywane wartości

A co powiecie o filmie Harry Angel? Wg mnie jest świetny i mógłby wejść na listę

http://harry.angel.filmweb.pl/

• radgora radgora

Niewielu z Was pewnie ogladalo swietny film "Żądło" z Paulem Newmanem i Robertem Redfordem, a jesli tak to bardzo sie ciesze. Polecam go bardzo.

Licze, ze w nastepujacym glosowaniu bedzie mozna oddawac glosy na takie filmy jak 'Ben-Hur' czy 'Rzymskie wakacje'.

• radgora radgora

Ciesze sie, ze na TOP LISCIE znalazl sie American Gangster. Uwielbiam filmy biograficzne, a zwlaszca tego gatunku. Denzel Washington I Russell Crowe spisali sie na medal...;)

• radgora radgora

W jakiej formie maja byc zamieszczane recenzje?? jesli ktos wie, niech napisze..dziekuje;)

• Orcs Orcs

To teraz coś z innej beczki :) Może pogadamy na temat fajnych filmów z głosowania :) Ja bardzo lubię "Plan Doskonały", moim zdaniem świetny film o napadzie na bank. Fakt jest ich bardzo dużo, ale nie każdy jest tak dobry jak ten. Od strony aktorów prezentuje się bardzo dobrze, i od strony fabuły, która nie jest sztywna i potrafi zaskoczyć. I właśnie za te zwroty akcji i pomysłowość, bardzo polecam jeszcze tym co go nie widzieli :) Również pewne wartości znajdziemy w filmie, dlatego moim zdaniem dobrze że znalazł się w tym głosowaniu :)

• Orcs Orcs

Kolejne propozycje to Hotel Ruanda i Lot nad kukułczym gniazdem.

• zielak_4 zielak_4

Lot nad kukułczym jak najbardziej. Natomiast co do Hotelu Ruanda to film bardzo dobry ale w dokładnie tej samej tematyce są dwa lepsze filmy. Hotel Ruanda jest poprostu szerzej rozreklamowany i stąd szerzej znany..

• Green_Knight

A może, jeśli odwaga, siła charakteru, a także rozważania psychologiczne i ważne życiowe wybory, to: "Equilibrium"? - moja kolejna propozycja.

• Green_Knight

Albo z innej beczki, ale moim zdaniem pasujące do założeń programu <Wiesz co dobre> - "Królestwo Niebieskie".

• Orcs Orcs

A widział ktoś w ogóle ten film - "Życie Carla – Początek" ??

• lonely_no_more lonely_no_more

a gdzie "Transpotting" Boyla?, "Heat" Manna?, "Finding Neverland", "Miasto Boga", "Amistad", "Apollo 13", "Co gryzie Gilberta Grape'a"?...jakieś strasznie ubogie te listy...

• Orcs Orcs

hmmmmmmmmm "Trainspotting"? Sam nie wiem...jakoś nie mogę a bardzo odnaleźć tych wartości w tym filmie w pozytywnym słowa znaczeniu.

• sabalo

tak, to dobry pomysł... a może "1984"? Zakończenie jest jakie jest ale chyba nie o to chodzi...

• zielak_4 zielak_4

Propozycje:
    Miasto Gniewu (Crush); Apartament (Wicker Park); American Beauty; Braveheart; Chłopiec z latawcem (The Kite Runner); Czekając na Joe (Touching The Void); Fanatyk (The Believer); Lot nad kukułczym gniazdem (One flew over cuckoo's nest); Lśnienie (The Shining, 1980); Ostatni Samuraj (The Last Samurai);
    Pukając do nieba bram (Knocking on a heaven's door); Requiem For A Dream; Skazani na Shawshank (The Shawshank Redemption); Szeregowiec Ryan (Saving Private Ryan); Święci z Bostonu (The Boondock Saints); Więzień Nienawiści (American History X); Wróg u bram (Enemy At The Gates); Wszystko za życie (Into The Wild); Życie jest piękne (La vita e bella);
    Pocałunek o północy (In search of midnight kiss) - ale ten nie do końca związany z tematem chyba...

Natomiast co do samych propozycji to według mnie większość znalazła się jakby przez pomyłkę. No ale przed nami cały rok więc zobaczymy :) Chiociaż mam wrażenie, że w końcowym efekcie otrzymamy coś w stylu TOP100 Filmwebu. Nie spodziewam się natomiast niczego w stylu TOP100 IMDB...

Pozdrawiam!

• adrianamazurek

Moje propozycje to: "Król lew", "Gladiator" i "Nietykalni". One jakoś przyszły mi na myśl jako pierwsze.

• Orcs Orcs

Moje propozycje w większej grupie to:

1. W stronę morza
      2. Pasja
      3. Equilibrium
      4. Miasto Boga
      5. Władca Pierścieni Trylogia
      6. Znaki
      7. Amores perros
      8. Dowód
      9. Miasto gniewu
      10. Magnolia
      11. Tajemnica Broukback Mountain
      12. Oldboy
      13. 21Gramów
      14. Babel
      15. Skazani na Shawshank
      16. Za wszelką cenę
      17. Hotel Ruanda
      18. Prawdziwa historia
      19. Historia przemocy
      20. Rocky wszystkie części
      21. Człowiek ringu
      22. Zielona mila
      23. Lista Schindrela
      24. Labirynt Fauna
      25. Iluzjonista
      26. Krwawy diament
      27. 300
      28. Źródło
      29. Shooting dogs
      30. Historia pewnej ucieczki
      31. Mr.Brooks

Pozdrawiam :)

• Orcs Orcs

Natomiast z danych propozycji do głosowania na ten miesiąc, to według mnie najlepsze filmy pod względem wartości i aspektu ogólnego to:

1. Królowie nocy
        2. Miedzy słowami
        3. Ojciec chrzestny II
        4. Piraci z Karaibów: Na krańcu świata
        5. Plan Doskonały
        6. Prestiż
        7. Ultimatum Bourne'a
        8. Władca Pierścieni: Powrót Króla

Pozostałe dwanaście filmów, uważam że niektóre przekazują podane wartości w o wiele mniejszym stopniu, inne w żadnym, a inne to w ogóle słabe filmy, które powinny być raczej w głosowaniu na "Czego nie należy oglądać".

• Orcs Orcs

Kolejny film, który właśnie przyszedł mi na myśl to "Życie za życie". Polecam go gorąco tym którzy go nie widzieli, bo jest naprawdę świetny!

• Orcs Orcs

Propozycji ciąg dalszy:

1. Życie ukryte w słowach
            2. 4 miesiące, 3 tygodnie i 2 dni
            3. Motyl i skafander
            4. Życie na podsłuchu

Są to filmy które wspaniale przedstawiają odwagę, odpowiedzialność oraz siłę charakteru. Są ujmujące oraz poruszające, które na długo zapadają w pamięć i wobec których człowiek nie pozostaje obojętny.

• Orcs Orcs

Propozycji ciąg dalszy:

1. Życie ukryte w słowach
            2. 4 miesiące, 3 tygodnie i 2 dni
            3. Motyl i skafander
            4. Życie na podsłuchu

Są to filmy które wspaniale przedstawiają odwagę, odpowiedzialność oraz siłę charakteru. Są ujmujące oraz poruszające, które na długo zapadają w pamięć i wobec których człowiek nie pozostaje obojętny.

• Orcs Orcs

cd. propozycji

1. Good Bye, Lenin!
              2. Eksperyment
              3. Cube

• agnieszka5120 agnieszka5120

-Nie wszystko złoto co się świeci
    -Kod da Vinci
    -Purpurowe rzeki: Aniołowie Apokalipsy
    -Anioły i Demony
    -Jeździec bez głowy

• agnieszka5120 agnieszka5120

Właśnie "Braveheart" też jest świetnym filmem....Kończy się jak w normalnym życiu, a nie "żyli długo i szczęśliwie"...

• radgora radgora

Radio...swietna krecja C.Goodinga Jr. Film, który sklania do refleksji

• Orcs Orcs

Moim zdaniem "Kod da Vinci" nie pasuje do tego kanonu.

• Orcs Orcs

Zapomniałem dodać, że "Purpurowe rzeki: Aniołowie Apokalipsy" również. Są to słabe filmy, i jeżeli nawet chociaż trochę przekazują te wartości, to są to po prostu słabe filmy, poniżej oczekiwania, bez obrazy oczywiście dla Agnieszki.

• Orcs Orcs

Kolejna propozycja to: Mroczny rycerz (The Dark Knight)

• Orcs Orcs

Właśnie obejrzałem "Lot 93" i widząc, że na ten film dotychczas zagłosowały tylko 23 osoby, świadczy chyba o tym że większość go nie widziała, a powinna. Gdybym mógł jeszcze raz zagłosować to z całą pewnością oddał bym głos właśnie na "Lot 93". Jest to na prawdę wstrząsający film o jednym z 4 porwanych samolotów 11 września 2001 roku. Na samym końcu wyzwala takie emocje, że jeszcze po zakończeniu filmu serce mi mocniej biło. I moim zdaniem tylko i wyłącznie ten film przekazuje najwięcej wartości pod względem odwagi, ponieważ to Ci ludzi z tego samolotu poświęcili własne życie, żeby ocalić setki innych.

• Orcs Orcs

Ja jeszcze proponuje wspaniały film "Pola śmierci" :)

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu: