Adolf Bagiński

Średnia ocena dla całej twórczości
7,4/10 43.758
głosów
Średnia ocena
8,5/10 1.634
głosy
916 osób dodało do ulubionych
data urodzenia:1900-07-04
data śmierci:1975-08-20
miejsce urodzenia:Warszawa, Rosja (obecnie Polska)
stan cywilny:żona Zofia Olechnowicz (od 1929 r. do jego śmierci), 4 córki, m.in. córka Anita (ur. 03.03.1944)
Adolf Dymsza

Adolf Dymsza tak naprawdę nazywał się Bagiński. Urodził się w Warszawie. Na początku nic nie zapowiadało kariery scenicznej, po skończeniu gimnazjum i Szkoły Handlowej rozpoczął pracę w kancelarii rejenta. Jednak w międzyczasie próbował też swoich sił na scenie jako amator. Grywał w Warszawie, jak i w Grodnie czy Mińsku Litewskim. W 1924 roku zadebiutował w filmie "Przez ogień i krew" Jana Kucharskiego. Pięć lat później zagrał kolejną epizodyczną rolę w filmie "Policmajster Tagiejew". Jego kariera zaczęła rozwijać się w bardzo szybkim tempie. Rok 1935 określono "Rokiem Dymszy" w polskim kinie. Jego wcielenia takie jak: Maniuś Kitajec, Dodek Wędzonka, Wincenty Poziomka, Władysław Klepka czy Teofil Rączka znała cała Polska. Podczas II Wojny Światowej występował w jawnych i kontrolowanych przez Niemców teatrach warszawskich (m. in. Komedia, Nowości, Niebieski Motyl). Jego aktywność w tych teatrzykach została po wyzwoleniu ukarana przez władze ZASP zakazem występów do końca 1945 roku oraz pięcioletnim zakazem grania w Warszawie. Od 1946-1948 roku był aktorem Teatru Syrena, a pomiędzy 1948 a 1951 rokiem - Teatru Powszechnego, jednak już rok później na stałe wrócił do Teatru Syrena, gdzie pozostał aż do przejścia na emeryturę w 1973 roku. W filmie pojawiał się rzadko, jednak każda jego nowa rola odnosiła wielki sukces. Zagrał w takich filmach jak "Skarb", "Sprawa do załatwienia", "Irena do domu" czy "Nikodem Dyzma". Ostatnie lata swojego życia spędził w Domu Opieki Społecznej w Górze Kalwarii. Został pochowany na warszawskich Powązkach.

znany z

filmografia

przejdź do zawodu:
tytułśredniaw roli
1970
6,9Dodek
    1967
    Stary komik cyrkowy
      1962
      7,2Roman Grzela, ojciec Pawła
        1959
        7,4Maniuś Kitajec
          1956
          6,9Nikodem Dyzma
            1955
            7,3Zygmunt Majewski
              1953
              6,5Pasażer wagonu sypialnego / Szofer taksówki / Prelegent / Kelner Władysław / Referent Banasiński / Sprzedawca / Bikiniarz / Bokser Fronczak
                1948
                7,5Alfred Ziółko, pracownik Polskiego Radia, sublokator mieszkania na ul. Równej
                  1939
                  7,5Fryzjer Dodek Czwartek
                    1938
                    7,5Gaweł Pawlicki
                      1938 
                      7,8Robert
                        1937
                        7,5Florek
                          1936
                          7,3Dodek Wędzonka
                            1936 
                            7,9Lolo Charkiewicz / Bolek Cybuch
                              1936 
                              8,4Dodek
                                1935
                                7,3Antek Król
                                  1935 
                                  7,2Tadeusz Rosołek, pracownik lombardu vel Wacuś Rosołek, brat Tadeusza
                                    1935 
                                    7,1Wincenty Poziomka
                                      1934
                                      7,6Szef zakładu, strzelec wyborowy
                                        1933
                                        7,1Bezrobotny kelner Hipek
                                          1933 
                                          6,8Antykwariusz Kamil Klepka
                                            1933 
                                            6,6Docent Teofil Rączka
                                              1932
                                              8,2Felek
                                                1932 
                                                7,1Dodek
                                                  1930
                                                  7,5Ordynans
                                                    1930 
                                                    7,5Florek
                                                      1930 
                                                      6,6Rewirowy
                                                        1930 
                                                        7,2Cyklista, adorator służącej
                                                          1930 
                                                          7,6Stefek
                                                            1929
                                                            7,4Siemipudow, sierżant policji
                                                              1926
                                                              5,9 
                                                                 
                                                                1924
                                                                8,4Wojtuś Grzęda, maszynista teatralny
                                                                  1937
                                                                  7,5Królewicz (wersja z roku 1947)
                                                                  • (polski dubbing)
                                                                  1993
                                                                  7,1
                                                                  • (zdjęcia)
                                                                  • (on sam)
                                                                   
                                                                  1960
                                                                  9,4
                                                                  • (on sam)
                                                                   
                                                                  1932
                                                                  7,1
                                                                  • (pomysł)
                                                                   
                                                                  • Zmarł w Górze Kalwarii, został pochowany na Powązkach Wojskowych w Warszawie (Polska).
                                                                  • Cierpiał na chorobę Alzheimera.
                                                                  • Jest absolwentem Szkoły Handlowej Wawelberga w Warszawie (Polska).

                                                                  dyskusja

                                                                  (39 tematów)
                                                                  tytułautorpostyostatnio pisał
                                                                  0
                                                                   
                                                                  0
                                                                   

                                                                  Dla mnie to nr1

                                                                  W mojej ocenie to polski aktor wszech czasów. Ulubiony film z nim to "Niedorajda" gdzie wystąpi la również przepiekna Renata ... czytaj dalej
                                                                  0
                                                                   

                                                                  Wysoka ocena tylko za to że jest stary

                                                                  Łapie punkty tylko i wyłącznie za wiek. Ode mnie 1.
                                                                  Eutanazer Eutanazer
                                                                  ocena: 1
                                                                  7

                                                                  Niesamowity gosć!

                                                                  Miał facet komediowy dar od boga!
                                                                  Paulino_82 Paulino_82
                                                                  ocena: 10
                                                                  0
                                                                   
                                                                  Zobacz wiecej tematow

                                                                  Dowiedz się więcej o

                                                                  WTF:false,ads:true