Średnia ocena dla całej twórczości
7,6/10 60.355
głosów
Średnia ocena
9,0/10 699
głosów
data urodzenia:1950-03-22
miejsce urodzenia:Piotrków Trybunalski, Polska
Wzrost:194 cm
stan cywilny:żona Hanna, 2 dzeci: syn Michał i córka Hanna
Bogusław Wołoszański

W 1967 r. rozpoczął studia na Wydziale Prawa Uniwersytetu Warszawskiego. W 1971 roku, po uzyskaniu stopnia magistra kontynuował naukę w podyplomowym, dwuletnim Instytucie Dziennikarstwa UW. Jednocześnie współpracował z telewizją przygotowując programy dla młodzieży. W maju 1973 roku rozpoczął pracę etatową w Telewizji Warszawa, aczkolwiek pierwszy okres stanowił czas nauki zawodu i poznawania telewizyjnego warsztatu. Sukces przyszedł w 1983 roku, gdy program "Sensacje XX wieku" zyskał uznanie widzów. W 1985 r. wyjechał jako korespondent radia i telewizji do Londynu, gdzie pracował przez 3 lata. Uważa, że było to szczególnie ważne doświadczenie, gdyż mógł dotrzeć do najciekawszych archiwów i muzeów. Po powrocie został mianowany szefem telewizyjnej publicystyki międzynarodowej. Obok programów na temat aktualnych wydarzeń polityki międzynarodowej w dalszym ciągu przygotowywał programy z cyklu "Sensacje XX wieku". W 1990 roku ukazała się pierwsza książka będąca zapisem telewizyjnych programów. W 1992 roku powrócił do Redakcji Edukacyjnej Telewizji, gdzie obok "Sensacji" przygotowywał nowy program "Encyklopedia II wojny światowej", który szybko stał się jednym z najpopularniejszych i najwyżej ocenianych programów. W tym samym czasie pracował nad książkowym wydaniem "Encyklopedii II wojny światowej", które po bez mała 15 latach zbierania materiałów ukazało się na rynku księgarskim w maju 1997 r. Od 1994 roku pisze już regularnie książki o wielkich wydarzeniach XX wieku: - "Sensacje XX wieku - II wojna światowa", "Sensacje XX wieku- świat po wojnie", "Ten okrutny wiek", "Ten okrutny wiek. Część druga", "Tajna wojna Adolfa Hitlera" oraz "Tajna wojna Stalina". Wszystkie stały się przebojami, od początku zajmującymi czołowe miejsca na listach bestsellerów.

znany z

filmografia

przejdź do zawodu:
tytułśredniaw roli
2007
6,8 
    1983-2005
    8,1 
      1983-2005
      8,1 
        2007
        6,8
        • (producent)
        • (producent wykonawczy)
        1983-2005
        8,1
        • (narrator)
        • (on sam)
        2012
        8,2Prowadzący
        • (on sam)
        1983-2005
        8,1Prowadzący
        • (on sam)
        • W 1971 roku ukończył studia na Wydziale Prawa Uniwersytetu Warszawskiego w Warszawie (Polska).
        • W 1999 roku odznaczony został przez Prezydenta RP Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski.
        • W marcu 2000 roku wyróżniony został nagrodą im. Bolesława Prusa za wybitne osiągnięcia w dziennikarstwie.

        dyskusja

        (19 tematów)
        tytułautorpostyostatnio pisał

        jeżeli to prawda to duże brawa dla TVP

        http://wpolityce.pl/media/2096 93-woloszanski-wraca-do-tvp-z- nowym-programem
        5

        gdyby nauczyciele opowiadali historię w szkołach w taki sposób jak on

        nie byłoby mowy o nudzie i każdy miałby bogatą wiedzę. Niesamowicie utalentowany ... czytaj dalej
        1

        Przeszłość i grywanie w reklamach to jedno.

        Ale dokumenty historyczne robił świetne.
        Rob_Rock Rob_Rock
        ocena: 7
        4

        Wybitny

        Dobrze, że są tacy ludzie jak Bogusław Wołoszański. Sensacje XX wieku - genialny, ciekawy program w przeciwieństwie do tego pseudoprogramu ... czytaj dalej
        VASIMR VASIMR
        ocena: 10
        1

        uwielbiam jego program sensacje xxi wieku

        zdjęcia archiwalne i to jak on opowiada to jest mistrzostwo świata!
        1
        Zobacz wiecej tematow

        Dowiedz się więcej o