oprócz tego, że gdzieś kiedyś mignęła mi "persona non grata" nie zdarzyło mi sie obejrzeć filmów zanussiego. nie wiem też, od czego zacząć ani po które filmy z tak bogatej filmografii sięgnąć. pomóżcie!
oprócz tego, że gdzieś kiedyś mignęła mi "persona non grata" nie zdarzyło mi sie obejrzeć filmów zanussiego. nie wiem też, od czego zacząć ani po które filmy z tak bogatej filmografii sięgnąć. pomóżcie!
Droga Koleżanko, nie jestem wielkim znawcą filmów Pana Krzysztofa, ale parę jego dzieł widziałem i uważam je za naprawdę świetne kino. Wydaje mi się, że powinnaś zacząć od "Barw Ochronnych". W tym filmie jest wszystko, czym charakteryzuje się kino Krzysztofa Zanussiego w mistrzowskim wykonaniu. Poza tym na pewno warto obejrzeć "Strukturę Kryształu" i "Życie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową". Pozdrawiam.
dziekuję za odpowiedz, jednakze film "Życie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową" widzialam i nic poza tytułem mnie w nim nie zaciekawiło. ale nie poddam się i jezeli bede miala mozliwosc, to obejrze prponowane przez ciebie pozycje:)
pozdrawiam:)
jeśli nic Cię poza tytułem nie zaciekawiło w "życiu jako..." to daruj sobie twórczość Krzysztofa raczej :) To kwintesencja jego stylu że tak rzeknę :) Piękne dzieło - jak dla mnie 10/10 podobnie jak "Barwy ochronne"
Jak nic cię nie mogło zainteresować w filmie "Życie jako śmiertelna choroba..." to naprawdę odpuść sobie twórczość pana Krzysztofa, bo ten film to chyba jeden z najlepszych w jego twórczości. Jak można nie zaciekawić się poszukiwaniem źródła wiary i ogólnie obrazem który opisuje naturę człowieka - Jak trwoga to do Boga.
POZDRAWIAM !!!
zdecydowanie 'Imperatyw' i 'Spirala' to jego dwa najlepsze filmy.
Mój ulubiony film Zanussiego to "Barwy ochronne", aczkolwiek nie jestem wybitnym znawca jego tworczosci.
Dodałbym do powyższego spisu słynną "Iluminację", jeden z najważniejszych filmów Zanussiego.