Średnia ocena dla całej twórczości
7,2/10 2.608
głosów
Średnia ocena
8,3/10 47
głosów
19 osób dodało do ulubionych
data urodzenia:1945-03-30
data śmierci:1974-12-17
miejsce urodzenia:Warszawa, Polska
Stanisław Latałło

Utalentowany operator, aktor i reżyser.W 1968 roku ukończył Wydział Operatorski PWSTiF w Łodzi. Zginął w Nepalu podczas wyprawy na Lhotse o której realizował film dokumetalny. Pochowany został w lodowcu Lhotse a na Cmentarzu Powązkowskim w Warszawie (kwatera 30 wprost-V-11)znajduje się grób symboliczny. Zagrał główną rolę Franciszka Retmana w "Iluminacji" Krzysztofa Zanussiego i rola ta przyniosła mu sławę niemal kultową. Brat operatora Jacka Latałły, ojciec reżysera Marcina Latałły.

znany z

filmografia

przejdź do zawodu:
tytułśredniaw roli
1975
 
     
    1973
    7,0 
       
      1971
      4,6 
         
        1970
        5,0 
           
          1968
           
             
            1974
            7,1 
               
              1973
              7,3 
                 
                1974
                7,1 
                   
                  1973
                  7,3 
                     
                    1972
                    7,3Franciszek Retman
                      1996
                      6,8
                      • (zdjęcia)
                      • (on sam)
                       
                      • W 1970r. ukończył studia na wydziale Operatorskim PWSTiF w Łodzi.
                      • Zginął w Nepalu jako operator filmowy polskiej wyprawy himalaistycznej na Lhotse w Himalajach.
                      • Ma brata Jacka.

                      dyskusja

                      (2 tematy)
                      tytułautorpostyostatnio pisał

                      34 rocznica

                      Smierci tego niesamowitego człowieka. Genialna rola w "Iluminacjii", wielkie brawa !!! Szkoda, że nie ma go wśród nas.
                      Zandarm Zandarm
                      ocena: 10
                      0
                       

                      NIEŻYJACY JUZ AKTOR

                      WPRAWDZIE BYŁ NATURSZCZYKIEM ALE JAK GRAŁ PRAWDA PRAWDA ...............PRAWDA......... ....PRAWDA.......PRAWDA...PRAW DA....PRAWDA
                      Voytek Voytek
                      brak oceny
                      0
                       

                      Dowiedz się więcej o

                      WTF:false,ads:true