Nieboska tragedia

W "Biegnij, chłopcze, biegnij" Pepe Danquart stawia widza w obliczu emocjonalnego szantażu. Ochoczo uderza w patetyczne tony, a jednocześnie nie potrafi odtworzyć na ekranie dramatu młodego bohatera. Zamiast rozdrapywać rany, scena po scenie pacyfikuje okołowojenne traumy, rozdzielając racje i razy. Są tu dzielni Polacy ratujący Żydów i podli szmalcownicy, są brutalni chłopi, szlachetny doktor i kobieta przemycająca jedzenie dla małego uciekiniera ("Jedz, przecież Żydzi to też ludzie" – mówi). Reżyser miota się między wojenną tragedią i przygodowym filmem dla młodzieży, a jednocześnie zaniedbuje filmową dramaturgię.


Danquart miał w rękach materiał na dużo ciekawszy film, ale opowieść o małym chłopcu, który w imię przetrwania musi na czas wojny wyrzec się swej żydowskości, potraktował nieco bezrefleksyjnie. Nie ma tu dramatu tożsamości, jest teatr sensacji, w którym jedynym pytaniem jest to, czy bohaterowi uda się przetrwać. Mały Srulik staje się pionkiem na planszy w historyczno-filmowej grze. Reżyser rzuca więc chłopca w odmęty wojny, by pokazać całą jej grozę i przebieg (razi historyczna nadświadomość bohaterów).

Danquart wpada przy tym w narracyjną pętlę. Każda kolejna sekwencja toczy się wedle tego samego scenariusza i rytmu. Uciekający przed Niemcami Srulik trafia do kolejnych gospodarzy, by po jakimś czasie zostać zmuszonym do ucieczki. Wędruje i znowu trafia do mniej lub bardziej gościnnego domu. Tu schemat się powtarza. Adaptując powieść Uriego Oleva, Danquart próbuje uczynić z niego holocaustową "Boską komedię", której bohater zabiera nas do kolejnych kręgów piekieł. Problem w tym, że każde z nich wygląda dokładnie tak samo. Danquart nie strukturalizuje bowiem swojej opowieści i całkowicie poddaje się logice historycznych wydarzeń.


Choć "Biegnij, chłopcze, biegnij" próbuje być obrazem realistycznym, raz po raz stacza się w stronę kiczowatej pocztówki – efektownej, ale wypranej z prawdy. Nad obrazem Danquarta unosi się bowiem nimb sztuczności, a kwintesencją fałszu jest scena, w której Grażyna Szapołowska jako prowincjonalna sklepikarka rozsiada się na sklepowej szafce w pozie przedwojennej diwy. Bo w "Biegnij, chłopcze, biegnij" inscenizacja zostaje zastąpiona przez sztuczne pozy, a emocje publiczności stają się narzędziem reżyserskiego szantażu.
Czy uznajesz tę recenzję za pomocną? 59% uznało tę recenzję za pomocną (175głosów).
Bartosz Staszczyszyn
ocenia ten film na:
2/10 bardzo zły

komentarze

pozostało 255 znaków
  • apoleq
    apoleq
    2015-09-19 23:32:52 +0200

    jestem świeżo po seansie na TVP1. Zupełnie nie zgadzam się z recenzentem. Film jest dobry, momentami zaskakujący, trzymający w napięciu i wyciskający łzy. Nie widzę w nim kiczowatości, nie dawał pewności co do sukcesu bohatera. Zupełnie nie rozumiem akapitu z porównaniem do kiczowatej pocztówki, a już zupełnie nie rozumiem jak można w skali 0-10 ocenić ten film na DWA. Dwa? Na dwa to zasługują filmy odrealnione pełne kiepskiego aktorstwa, sztuczne, a tu aktorstwo było dobre, ba świetne. Jedynie kilku epizodycznych aktorów zeszło poniżej dobrego poziomu. Moim zdaniem film świetny, jeden z lepszych poruszających temat II WŚ jakie ostatnio oglądałem. Recenzja do bani panie recenzencie jakieś 2/10. Dwa tylko za zdjęcie z pieskiem.

    13
    • jupiter_from_mars
      jupiter_from_mars
      2015-09-21 18:24:24 +0200

      @apoleq Nic dodać, nic ująć. Film mógł się nie podobać, ale to, co się w nim dzieje, jest przedstawione z perspektywy młodego żydowskiego chłopca. Kpina to ocena 2/10. Za same zdjęcia i temat należy się 2 razy więcej 'oczek'. I "Grażyna Szapołowska (...) w pozie przedwojennej diwy"...My chyba 2 różne sceny widzieliśmy:P pani Szapołowska nie ma tu nawet grama z jakiejkolwiek diwy!:P Durna to jest recenzja, w której dla autora wieje nudą z powodu powtarzających się wydarzeń i schematów (pobyt chłopca u kolejnych gospodarzy). JAK MOŻNA NAPISAĆ TAKĄ GŁUPOTĘ ja się pytam??! Wolałbyś człowieku, żeby najpierw chłopak został ciepło przyjęty a na końcu, żeby ktoś skakał mu po głowie?! Czy dramaturgia byłaby wtedy większa, a film byłby bardziej 'dla dorosłych'?! Nieważne, że to się nie zdarzyło, ważne, żeby były 'emocje' na ekranie, bo w tym obrazie ich nie ma (dobre sobie:P). Zastanów się najpierw zanim napiszesz taki 'epolet'. Potrafię zrozumieć, że cos komuś nie podeszło do gustu, ale niech to przynajmniej racjonalnie wytłumaczy, a nie sili się na inteligenta i wystawia przy tym haniebną ocenę, chcąc zabłyszczeć obyciem w oczach innych (tak niestety wygląda Twoja recenzja).

      4
  • lechwos
    lechwos
    2015-09-20 14:59:45 +0200

    Świetny film recenzja nie przypadła mi do gustu

    6
  • lunanoctis
    lunanoctis
    2015-09-20 15:16:32 +0200

    Nie zgadzam się z recenzją. Gdybym przeczytała ją przed obejrzeniem filmu, pomyślałabym, że jest on całkowicie niegodny uwagi. Jednak moje zdanie na ten temat jest odmienne. Rozumiem, że o gustach nie dyskutuje się, ale Pana bardzo niska ocena jest wręcz obraźliwa i wskazywałaby, że film nie ma absolutnie żadnych walorów artystycznych, aktorom brak talentu a film został zmontowany niestarannie. Poza tym, nazywając przygodą, ucieczkę dziecka przed hitlerowcami uważam za kpinę. Widocznie mamy inne pojęcie słowa "przygoda". Co do Grażyny Szapołowskiej, to utalentowana i piękna kobieta mimo swoich lat. Poza diwy pasuje jej. Pana recenzja skupia się na Pana odczuciach i uprzedzeniu wobec tematyki wojennej, a nie na grze aktorskiej. Inteligentni ludzie potrafią dostrzec ład, ponieważ nie każdy film potrzebuje łopatologicznej fabuły rodem z Hollywood. Co zaś dotyczy schematyczności filmu, czy podczas wojny nie jest wszystko jednakowo smutne i szare, bez większej nadziei na lepszą przyszłość? Moja ocena Pana recenzji to: 1/10. Pozdrawiam

    6
  • Wydmin
    Wydmin
    2015-09-19 23:18:48 +0200

    Dobra recenzja, recenzent nie uległ szantażowi politycznej poprawności wedle której już sam temat wystarczy za wszelkie świadectwa "moralności" (tu: artyzmu). Poniżej w postach trafnie dopełniono krytyki, a ja dodam, że może to znak czasu, gdy robi się filmy przeżywszy tematykę "na pamięć", czysto intelektualnie, bo się wie, że tego wymaga polityczna poprawność, a brak serdecznego zagłębienia się w dramat Żydów, ludzi ściganych jak zwierzęta w czasie wojny, sprawia, że oglądamy tak niespójne wewnętrznie, schematyczne filmy. Chyba coraz częściej mamy do czynienia z religią na pamięć, z moralnością na pamięć (taką, by na Facebooku była wypolerowana, a jedynie w realu prawdziwa, czyli żadna), ze sztuką na pamięć.

    5
  • Brumhilda
    Brumhilda
    2015-09-20 15:50:15 +0200

    Chyba przesadziłeś Staszczyszyn :/ Brak słów.

    4
  • ediedi_filmweb
    ediedi_filmweb
    2014-11-30 14:07:50 +0100

    beznadziejna recenzja !!!! film wyciskający łzy a chłopiec grający główną rolę fantastyczny !!!!

    11
  • wawmoq
    wawmoq
    2015-09-19 23:15:33 +0200

    Właśnie obejrzałem w TVP1. To nie obraz dla koneserów, to prawda, ale warto było go pokazać, gdy Polska stoi przed wyzwaniem przyjęcia uchodźców. Przegląd postaw wobec Srula podczas wojny pouczający: Polacy bali się ryzykować życiem, a mimo to jedni mu pomagali, inni - sprzedawali małego Żyda, zasługując na pogardę nawet Niemców.

    3
  • ilmataar
    ilmataar
    2014-01-16 17:37:59 +0100

    Ktoś kiedyś powiedział,że "Tańcząc w ciemnościach" jest nadużyciem emocjonalnym, jednak ja tą etykietką opatrzyłabym "Biegnij, chłopcze, biegnij".

    5
  • ciekawe25
    ciekawe25
    2015-02-08 20:04:44 +0100

    A czy film ukazany wyłącznie z perspektywy dziecka, dziecka z ogromną traumą, może być wystudiowanym formalnie, wystylizowanym mechanizmem logicznie podawanego cierpienia? Odrealnienie, sztuczność, schematyczność. Rozumiem, że chcielibyśmy zobaczyć kolejny Jeszcze tylko ten las. Tyle że historia opowiadana była z perspektywy starej zgorzkniałej kobiety.

    1
  • creep_
    creep_
    2015-09-21 09:42:00 +0200

    Przeczytawszy krótki opis filmu w programie tv myślałam, że będzie to co najmniej dziełko na średnim poziomie. Filmy o tematyce żydowskiej jeszcze mi się nie znudziły, a zwykle są przynajmniej interesujące. Tutaj niestety mimo dobrych chęci nie dałam rady wytrwać, po godzinie wyłączyłam tv. Raziła mnie nijakość historii i irytująca aktorszczyzna, a nawet czyta estetyka (reżyser wciskał jakieś tanie efekty wizualne). Realizacja była tak amatorska i zwracająca uwagę, ze właściwie trudno było nawet skupić się na również miałkiej treści. Szapołowskiej chyba nie widziałam, ale fakt, że polską chłopkę zagrała kobieta z francuskim akcentem i o dworskiej posturze był mocno zabawny. Zastanawiam się skąd aż tak amatorska realizacja, może to przez polski język produkcji i w konsekwencji brak jakiegoś wyczucia. Słabej grze głównych postaci nie dopomógł reżyser, operator czy montażysta, wręcz przeciwnie, jakby jeszcze bardziej ją eksponowali. Do głowy od razu przychodzi mi kilka innych tytułów z dramatem dzieci wojny (Duży Zeszyt, Rozdzieleni, Idź i Patrz) - dobrych zresztą filmów, więc jednak da się to pogodzić. Tu nie wyszło, i to bardzo-bardzo.

  • mariaczczi1
    mariaczczi1
    2015-09-20 15:48:59 +0200

    Recenzję Bartosza Staszczyna oceniam na 2/10 bardzo zła. Panu Bartoszowi polecam '' Szybcy wściekli 21 ''.

  • joanbielsko
    joanbielsko
    2015-01-18 16:59:37 +0100

    Recenzja świetna. Mam identyczne odczucia po obejrzeniu tego filmu. Najlepszymi rzeczownikami charakteryzującymi produkcje, to kicz i sztuczność. Szkoda takiej historii.

    4
  • maniuj90
    maniuj90
    2014-10-09 11:38:49 +0200

    http://kinopolska-sfera.blogspot.com/2014/10/53-biegnij-chopcze-biegnij-2013.html Zapraszam :)

  • kaczor widzew
    kaczor widzew
    2014-07-25 21:09:57 +0200

    Właśnie że fajny przygodowy

    1
  • bmwuzka
    bmwuzka
    2014-01-19 00:44:07 +0100

    Obejrzałam i trochę żałuję, że nie poczekałam na wersję DVD. Film jest niespójny stylistycznie. Albo za mało osobisty, albo za mało historyczny. Z jednej strony dynamiczny z drugiej jakieś malarskie ujęcia wodorostów czy krajobrazu lasu, pól... Poza tym tak jak piszą inni to dość stereotypowy obraz. A Szapołowska mi się akurat podobała:)

    1
  • alicjamp
    alicjamp
    2014-01-16 19:28:26 +0100

    Obejrzałam i niestety recenzja wyżej dość dobrze określa ten film. Zdecydowanie nie podobała mi się Szapołowska, to przecież świetna aktorka, ale tu na pewno nie udało się. Fabuła mnie niezbyt zainteresowała, podana dość sztucznie. Muzyka jest niezła. Zapraszam do obejrzenia innych, pięknych zdjęć: http://mozgojazda.wordpress.com/2014/01/16/niezwykle-piekne-zdjecia-obejrzyjcie/ , a także do poczytania różnych tekstów ;)

    1
  • Mrs_Cogito
    Mrs_Cogito
    2015-09-24 17:04:01 +0200

    Zgadzam się z recenzją w stu procentach. Film nie warty oglądania.

  • dominik_kotas
    dominik_kotas
    2015-09-23 08:55:33 +0200

    Bartosz "krytyku" chyba kapcaniejesz twoje 2/10 w d**ę sobie wsadź, szczęście że są lepsi od ciebie KRYTYCY

  • JaNKowski70
    JaNKowski70
    2015-09-20 18:07:25 +0200

    Film jest wspaniały. Dobroć Polaków chcących ratować Żydów jest ukazana wreszcie w prawdziwym świetle. Zapewne miłośnicy fałszowania historii będą zawiedzeni oglądając te prawdziwą historię- opartą zresztą na faktach. Takich Jurków były setki milionów - Tylko Polaków rozstrzeliwanio za pomoc Żydom - a żydzi tak się dzisiaj nam odwdzięczają

  • cobra2000_filmweb
    cobra2000_filmweb
    2014-06-30 22:24:36 +0200

    Film przeciętny, temat trochę już ograny. Muzyka niezła.

  • schiza88
    schiza88
    2014-05-24 17:54:39 +0200

    Ja również wzruszyłam się tylko na scenie gdy chłopiec grzebał swojego psa-przyjaciela.

  • karoolnka
    karoolnka
    2014-01-19 12:50:35 +0100

    Historia źle przedstawiona. Tak źle, że wzruszyłam się jedynie na scenie jak chłopiec grzebie swojego zabitego psa. A chyba nie to powinno najbardziej poruszać.

  • Calcs
    Calcs
    2014-01-16 14:33:01 +0100

    Jeden z tych filmów, którego nie trzeba oglądać(a nawet nie za bardzo się chce) żeby wiedzieć jak wygląda, a po przeczytaniu recenzji wiadomo o nim już wszystko.

  • etargonska
    etargonska
    2014-01-26 09:55:29 +0100

    Podzielam odczucia recenzenta i zdziwiłam sie mocno, że tak - w sumie- przeciętny - film miał taką kampanie medialną .

    1
  • Die_by_the_Sword
    Die_by_the_Sword
    2015-09-19 23:11:39 +0200

    Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem

Zgłoś nadużycie

Opisz, dlaczego uważasz, że ten wpis nie jest zgodny z regulaminem serwisu:
o