Jest jeden z najlepszych filmów Science fiction, które widziałam, a dodam, że nie jestem wielbicielką fantastyki.
ale były i inne..
A "2001: Odyseja kosmiczna"? Bezwzględny numer jeden, pozycja obowiązkowa!
Z całym szacunkiem dla "Wehikułu czasu", który cenię.
Nowa wersja filmu jest o wiele ciekawsza, a poza tym stara nie trzyma się kupy. Chociaż film widziałem kilka lat temo, to mimo tego do dziś pamiętam scenę jak przyjaciel Georgea na końcu filmu zastanawia się jak udało się głównemu bohaterowi ponownie ustawić "tak ciężką maszynę", a przecież kilka minut wczśniej George po prostu zrobił to ręcznie, tak jakby była ona wykonana z plastiku (???).
W starej wersji ludzie z przyszłości wcale nie mówili. Bohaterowie byli bez żadnej osobowości, a już na pewno ta sztywna dziewczyna Georgea. Dla niej opłacało się wracać!
Stary film czyli z 1960 miał swoje przesłanie, nie chodziło tu tylko o pokazanie efektów i zrobienie komercyjnego filmu. Wehikuł z 2000 roku to zupełnie inny film z inną fabułą i zakończeniem, dla mnie osobiście nie jest wybitny, co innego z 1960, który uważam za wzór. Pomimo ponad 40 lat ten film dalej pobudza wyobraźnię u mnie, a efekty nie są wcale złe, jak na owe czasy. cichy
Ale jak brzmi to przesłanie? Dbajmy o wiedzę przodków, aby ona nie przepadła? Brzmi to dobrze, ale jest połączone ze wstrętem do wojen (z użyciem technologii) i z cywilizowaniem świata według własnego uznania. Eloi nie odczuwali czegoś na kształt empatii, nie obchodził ich dzień następny, ale uważali ten stan za normalny i nie czuli potrzeby zmian. Molokowie zaś zostali przedstawieni jako krwiożercze małpoludy, pomimo wcześniejszych sugestii, że przez lata zajmowali się ówczesną technologią i prawdopodobnie należeli do tych rozsądniejszych.
Prawdę mówiąc oglądałem obie wersje i obie szybko mi umknęły z pamięci. Z nowej pamiętam ciekawsze projekty scenerii oraz scenę z przywódcą i jego ręką, a ze starej trochę kiczowatą scenę z lawą i przemawiającą do wyobraźni scenę w bibliotece.
bardzo rozsądna opinia... ja też zwróciłam uwagę, że potwory, monstra, a zatem - wybitnie CZARNE charaktery, ci "ŹLI" - w tym filmie ukazane zostały równocześnie jako inteligentniejsze, mądrzejsze i ambitniejsze stworzenia...
to dość zadziwiające...
pozdrawiam!
:)
Zgadzam się. Wersja z 1960 (którą obejrzałem dzisiaj po raz pierwszy na TVN7) niesie ze sobą przesłanie, myślę, że bardzo ważne. I dzięki temu można było przymknąć oczy na kilka nielogicznych sytuacji.
Nie możemy zaprzepaścić naszych dotychczasowych osiągnięć, nie możemy pozwolić, żeby wszystko, co do tej pory stworzyliśmy, zostało całkowicie zniszczone i poszło na nic.
To nie jest po prostu komercyjna produkcja, którą oglądasz dla samej akcji (tak, jak to jest z remakiem). Film bardzo mi się spodobał, mimo kilku wad ma niesamowity klimat i wciąga widza. Myślałem, że będzie się wydawał przestarzały, ale się pomyliłem. Klasyki się nie starzeją.