Ognisty podmuch

Backdraft
1991
7,2 28 tys. ocen
7,2 10 1 28284
5,7 12 krytyków
Ognisty podmuch
powrót do forum filmu Ognisty podmuch

ocenił(a) film na 2

Po pierwsze, to nie jest film o strażakach. Na plakacie mamy ładny wybuch i takie tam, ale to za mało. To zwykły amerykański familijniak, którego bohaterami tym razem są strażacy. Więcej o pracy strażaka można się dowiedzieć nawet ze "Strażaka Sama"

Film zawiera jednkowoż wątek strażacki. Nie chodzi mi tu o "słoneczno patrolowy" kicz ani jakieś bzdury o naturze ognia ale wątek z cięciami w straży, który najogólniej mówiąc jest jeszcze głupszy niż cała reszta. Możemy się z niego dowiedzieć że oto straż cierpi ponieważ jakiś urzędas (oczywiście zły, zakłamany, brzydki, do tego pewnie Żyd i/lub mason) przeznaczył część ich funduszy na opiekę społeczną. Howard czy ciebie *****, czyś ty wogóle kiedykolwiek na oczy widział warunki w opiece społecznej? Zobaczyłbyś to może przestałbyś truć takie bzdury. To oto coś propaguje najgorszego rodzaju amerykański patos. Oto reżyser znajduje sobie jakąś grupę zawodową którą lubi a cała właściwie mogłaby nie istnieć (bo po co komu cokolwiek poza strażą, czysta przyjemność jeździć po złych drogach, chodzić do sypiących się szpitali czy szkół).

Baldwin, Russell, Howard czy Zimmer uwielbiają taką taniochę, ale bardzo dziwi że do czegoś takiego dali się namówić De Niro czy Sutherland.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 3
totall

No pięknym językiem mu odpowiedziałeś/aś.

A ja akurat zgadzam się z wypowiedzią założyciela tematu. Film jest żenująco słaby. Do obejrzenia maksymalnie raz lub dwa razy. Moja ocena jest surowa: 3/10.

użytkownik usunięty
Axel

Film cudowny ;) Wzruszający z bardzo dobrą grą aktorską, montażem i efektami specjalnymi. Zasłużone 8/10, ten film przeszedł już do klasyki gatunku.

ocenił(a) film na 2

Gra aktorska w tym filmie jest najwyżej poprawna, najciekawiej wypada epizod Sutherlanda. Totall, gdyby Howard zrobił ten film o biednych, niedofinansowanych pracownikach opieki społecznej, którym w dodatku ktoś chce obciąć fundusze na rzecz straży pisałabyś zupełnie inaczej.

ocenił(a) film na 9
_Andrzej_

Piszesz świetne recenzje ale co do Ognistego podmuchu jesteś w błędzie. Film jest naprawdę dobry i nie zasługuje na 3/10. Jak już to od 6 wzwyż. Mimo sporego dorobku który masz na Filmwebie muszę przyznać iż twoja ocena dyskutowanego filmu jest nieprofesjonalna.

ocenił(a) film na 7
_Andrzej_

Ale przeciez nie chodzilo o to, ze "jakis urzedas" obcial koszty strazy na rzecz opieki spolecznej, a dlatego, ze zrobil to po to, zeby dac robote firmom budowlanym, zarzadzanym przez jego kolesi. Dzieki czemu wszyscy zrobili na tym niezla kase, kosztem zycia strazakow.

Nie zgadzam sie tez z postawiona teza, ze straz "właściwie mogłaby nie istnieć", to niezwykle potrzebne sluzby, to oni nie tylko ratuja ludzi z pozarow, ale tez chociazby wydostaja ich z samochodow podczas wypadkow itd. Wiadomo, ze cale pieniadze przeznaczone na "budzetowke" nie powinny isc na nich, ale przeciez w filmie nie bylo o tym mowy.

Ja ocenilem na 7, historia dosc schematyczna, z latwym do przewidzenia zakonczeniem, ale niezle opowiedziana, poprawnie zagrana, z dobrymi efektami i genialna muzyka. Szkoda tylko, ze ta ostatnia w tej wersji, ktora widzialem w TV byla strasznie cicho puszczona, tylko w nielicznych fragmentach mozna ja bylo dobrze uslyszec. Polecam zdobyc soundtrack, jest swietny (jak zwykle u Zimmera zreszta).

ocenił(a) film na 9
Joopiter

film jest genialny i te efekty ...pięknie !

ocenił(a) film na 10
_Andrzej_

Masz rację - film jest o strażnikach miejskich. 2/10 to kpina, prawdopodobnie autor tematu bardzo nie lubi kogoś komu film się spodobał i na siłę szuka dziury w całym. Nie rozumiem skąd pomysł, że ten film ma być dokumentem o pracy straży pożarnej? :)

_Andrzej_

Hahaha z tym słonecznym patrolem trafiłeś w "dziesiątkę". Jak oglądałem te spowolnione tandetne sceny miałem identyczne skojarzenia :) Co tu dużo gadać, typowy amerykański holiłódzki filmik przesiąknięty tanim patosem. Nic ciekawego, jednak swoje plusy o dziwo też ma...

_Andrzej_

Nie jest o strażakach? A o kim, o czym? O hydraulikach?

_Andrzej_

No faktycznie Andrzej przeglądając Twoje najwyżej oceniane filmy to ten nie miał prawa Ci się podobać. Jak widać po ocenach to na szczęście większość jest innego zdania. Proponuję włączyć Zodiak skoro tak Ci się podobał :)

ocenił(a) film na 10
_Andrzej_

po1 sam jestes slabizna p o2 to ostrazakach cioto tepa

użytkownik usunięty
_Andrzej_

Wczoraj oglądałem ten film i jestem w stanie zrozumieć nie które Twoje obiekcje, ale o ile znam dobrze podatność Zimmera na komercję, a tego Baldwina i reżysera Howard kojarzę z paru filmów, nie mogę się zgodzić że Russell uwielbia takie taniochy, bowiem nie jest to typowy aktorzyna ówczesnego i dzisiejszego (przy jego rolach) Hollywoodu który pcha się wszędzie do filmów które mogą zgarnąć kasowy sukces choćby komercyjny, natomiast co do De Niro i Sutherlanda to zapewne nie wiedzieli lub nie spodziewali się jaki film sukces osiągnie. Ale w mej opinii ten film i tak jest lepszy niż dajmy na to taka Płonąca pułapka w której (UWAGA SPOILER) główny bohater, młody mąż i ojciec dwojga dzieci umiera, zalatywało tam typowym szantażem emocjonalnym na siłę, filmu tego nie można też porównywać nawet do Płonącego wieżowca bo w zasadzie są tam też wątki strażackie, ale film jest zupełnie o czym innym. Sądzę natomiast że wielką wadą tego filmu jest brak dramatycznej muzyki Zimmera w nie których kluczowych momentach, no i oczywiście sceny w której widać oparzenia u ludzi, widziałem na żywo ludzi z oparzeniami i w tym filmie nie wyglądało tak realistycznie, ba .. już nawet w starych horrorach o Freddy'm Krugerze wyglądało to bardziej realnie. W każdym razie ten film nie jest aż taki tragiczny jak to napisałeś, bo w zasadzie to kwestia czyjejś przygody z kinematografią.