"Amelia" jest filmem nieanglojęzycznym czyli chyba tylko w tej kategorii film mógł startować, czemu więc były nominacje również w innych?
No właśnie sam się nad tym zastanawiałem. Czyli "Amelia" nie może startować do kategorii najlepszy filmu roku. Trochę głupie bo może się zdarzyć, że jakiś film np. Estoński okaże się najlepszym filmem roku, ale jednak nie może brać udział w tej kategorii. Mam jednak pytanie. Jeśli wyklucza tylko w tej kategorii to jednak może startować np. najlepszy aktor/aktorka pierwszoplanowy/pierwszoplanowa, drugoplanowy/drugoplanowa? Chciałbym być pewien bo nie mam dużej wiedzy na temat Oscarów. Był już taki przypadek, że jakiś film nieanglojęzyczny zdobył nagrodę właśnie w tych kategoriach?
Temat trochę stary ale zwróciłem uwagę na błędne informacje jakie w nim są podane. Otóż każdy film na świecie może dostać każdą nominację (tym samym film nieanglojęzyczny może dostać nominację w kategorii najlepszy film). Żeby nie być goło słownym odsyłam do filmu "przyczajony tygrys, ukryty smok", który to dostał dwie nominacje za najlepszy film i za najlepszy film nieanglojęzyczny (statuetka za film nieanglojęzyczny). A co do Amelii to jakim cudem miał ten film dostać nominację za najlepszy film skoro aż tak nie przypadł akademikom do gustu, że nie dostał nawet statuetki za film nieanglojęzyczny ??