Ten filmik to jak gierka FPS CALL OF DUTY. Filmiki z gry COD zostały odtworzone na dużym ekranie. Jestem sam ciekaw czy gra powstała na podstawie filmu czy na odwrót. Mimo tego wszystkiego gra i film jest naprawde super !!!
Gra na podstawie filmu. Tak samo bylo z "Medal of Honor" i "Szeregowcem Ryanem".
gra nie powstała na podstawie filmu a jedynie zaczerpnela z niego "scenariusz" przeprawy przez wołgę i cala scenerie brzegow Stalingradu jak i Placu Czerwonego.
Jesli ktos sie interesuje grą to zauwazy w niej bardzo duzo zaczerpnietych pomyslow z filmow wojennych nie tylko z wroga u bram.
Call of Duty wyszło na początku 2004 r.
A Wróg u bram w 2001. Więc to właśnie CoD jest inspirowane Wrogiem u bram.
MEDAL OF HONOR - na początku gry masakra na wyspie i te dźwięki - SZEREGOWIEC RYAN, a także w dalszej części gry potężny pojedynek snajperski - co za gra, nigdy tego nie zapomnę:)
Wspomniana "aleja snajperów" w MoH doprowadzała mnie do białej goraczki, ale tak naprawdę gra zawdzięcza sukces jednej misji, czyli lądowaniu na plaży Omaha, żywcem wziętemu z "Szeregowca...". Reszta gry jest "zaledwie" dobra.
A, wogóle to Hitler wpadł na pomysł Drugiej Wojny Światowej grając na Playstation. Proponuję czytać książki, poszerzać i zdobywać wiedzę o świecie, dopiero później włączać komputer i telewizor.
Ludzie o czym wy mówicie ten film z którego jest roku?? Mi się zdaje że został wyprodukowany przed Call of Duty, takze według mnie właśnie gra ściągnęła z filmu a nie na odwrót! Pomyślcie troszke!!
tak, dokładnie! jestem amatorem gier (komputerowych i na konsolę) i dobrze pamiętam kampanię radziecką Call of Duty 2 (komputerowa z 2005 roku) kiedy atak przebiega tak samo jak tu - przepływają barką Wołgę, a później skarpą pod górę. normalnie oglądając film poczułem się jakbym tam był, hehe. gra jest oczywiście na podstawie tej sceny z filmu, bo film jest starszy, z 2001.
Mapa na multi w CoD 2 pod nazwą "Carentane" została skopiowana z Kompanii Braci. Nawet pianino na środku ulicy jest :D
Call of duty 5- mi się podobało najbardziej strzały ze snajperki, scena zaczerpnięta z Wróg u bram, ale genialne to było.
w Call of Duty 1 był etap z tego filmu gdy w stalingradzie przepływamy rzekę barką, ostrzeliwują nas niemieckie samoloty, a jeden koleś ucieka, wtedy jakiś dowódca radziecki strzela do niego, następnie gdy dopływamy do brzego jest rozdawana broń, ale nie każdemu, podobnie jak bohater filmu w CoD dostajemy nie karabin lecz 5 sztuk amunicji, kilku niemców stoi z karabinami maszynowymi, i patrzymy jak nasi towarzysze giną.
To chyba początek kampani radzieckiej, żywcem zresztą zerżnięty z tego filmu.
A poza tym w Call of Duty 4 jest misja podobna do pewnego ujęcia filmu "helikopter w ogniu" (gdy trzeba uratować ranną pilotkę)
A jest, tak. Wchodzimy do miasta, miasteczka, silnie ostrzeliwanego przez przeciwników. Na ulicy, na skrzyżowaniu chyba dokładnie, leżą szczątki rozbitego helikoptera.
A w Call of Duty 5 na początku radzieckiej kampanii gdy budzimy się w
fontannie i obok nas leży Reznow jest to ewidentnie wzięte z Wroga u Bram.
Nawet sposób likwidowania wrogów na początku jest podobny z tym że tam
strzelał gdy wybuchało a tutaj jak przeleci nad nami Focke Wolf Condor.
W Cod 4 jest wiele zapożyczeń z filmów. Np. misja szturmu SAS na statek. Kilka kwestii dialogowych w tym etapie jest zapożyczonych z Aliens: decydujące starcie.