Niektóre filmy mają szczęście pozostawać fascynującymi, a przynajmniej ciekawymi mimo upływu lat. Niestety, w moim odczuciu Silent Running się to nie udało. Nie mówiąc nic o sprawach takich jak wygląd robotów, to sama fabuła raczej mnie nie zainteresowała - przekaz zapewne dość aktualny w roku 1972 (ostatnie rośliny na ziemi, troska o przyszłość) dziś razi pewną naiwnością. Sytuację pogarszają wstawki piosenkowe, brzmią strasznie kiczowato, a ich txty po prostu rażą.
Mimo tego filmowi udaje się stworzyć pewien nastrój, dość specyficzny, alienacji i osamotnienia, niestety przy tym także nudy. I mnie właśnie ta nuda nieco zmęczyła, więc niespecjalnie polecam - można oglądnąć jako pewien dokument czasów i tendencji, niemniej znam wiele pozycji znacznie lepszych.
Nie zgadzam się z Tobą. Myślę, że przekaz filmu mimo upływu ponad trzydziestu lat jest jak najbardziej aktualny. Dlaczego twoim zdaniem zagadnienia ochrony środowiska straciły na aktualności? Moim zdaniem są jeszcze ważniejsze niż w latach siedemdziesiątych XX wieku.
Oglądałem ten film pierwszy raz jako dzieciak i bałem się rozczarowania, ponieważ wspominałem ten film bardzo pozytywnie. Gdy go teraz obejrzałem rzeczywiście piosenki brzmią dla mnie kiczowato, ale myślę, że film przetrwał próbę czasu. A roboty są ujmujące w swojej prostocie i nieporadności.
Gdyby w filmie został bardziej rozbudowany wątek człowieka żyjącego w odosobnieniu, film zyskałby na pewno na uniwersalności.
Mi ta alienacja wydała się wystarczająca współczułem głównemu bohaterowi. Jeden szczegół pomimo bardzo fajnego wykonania był nierealistyczny wejście w pierścienie Saturna. Pierścienie były zbudowane z pyłu wymieszanego za gazem (kolorki w iluminatorze). Możliwe że nie wiedzieli że są one w rzeczywistości uorganizowanym przez siły grawitacji i siły odśrodkowe zbiorem małych planetoid i skał. Efekty optyczne pierwsza klasa proste ale wybitnie sugestywne. Gra aktorska bruce`a Derna też jak to u niego superaśna. Aktor znany z westernów w science fiction pokazał cały wachlarz aktorskich umiejętności.