Indiana Jones i Królestwo Kryształowej Czaszki

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
2008
6,6 146 tys. ocen
6,6 10 1 145936
5,1 59 krytyków
Indiana Jones i Królestwo Kryształowej Czaszki
powrót do forum filmu Indiana Jones i Królestwo Kryształowej Czaszki

2/10
Ja się pytam panie Spielberg co to jest?? Czy naprawdę zależało panu na zepsuciu legendy Indiany?? Ten film to totalne nieporozumienie.Boże przecież to nie jest Indiana toszto James Bond w najgorszym Brosnanowskim wydaniu!!! Przykro się ogląda, z nostalgią wspominającpoprzednie części doktora Jonesa.Żal pozostał tylko oby nikt więcej nie robił 5 częsci:/ pozdrawiam zawiedziony JokerAimar

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 9
JokerAimar

Jak do kin wchodzily czesci (Poszukiwacze zaginionej Arki , Świątynia zła i Ostatnia Krucjata) To zapewne ocenbilbys je tak slaba jak tą :) Daj jej szanse ma w sobie urok jak inne cześci ale przyznam ci racje bo niektore sceny to normalnie nie wiem czy sie śmiac czy płakac np. Jak syn Indiego niczym Tarzan skakał po lianach lub akcja gdy samochód spada na drzewno a o werzu kltory miał pomuc indiemu sie wydostać z bagna to nawet nie wspomne ;] Mi osobiście ta czesc sie podobało ( procz wyzej wymienionych akcji z filmu ) Ileż mozna patrzeć na Nazistów :P Tzeba dac szanse Ruskim niech oni sie popiszą ;) A co najważniejsze Fabuła nie jest przypadkowa wszystkie wydarzenia sie ze soba wiąza (Roswell czy własnie Majowie) wszystko to bylo powiązane z UFO wiec mysle ze Spilberg dobrze to wykąbinował ;]

ocenił(a) film na 8
JokerAimar

Niech JokerAimar nie ocenia - bo nie potrafi.
Skoro porownujesz Indy'ego do Bonda to chyba nigdy zadnego nie ogladales.
Jak dla mnie nowy Indiana nie ustępuje w niczym swoim poprzednikom.
Nafaszerowany pomyslowymi zagadkami, pulapkami, naciaganymi zbiegami okolicznosci, swietnymi popisami kaskaderskimi itp. itd.
Spierlberg moim zdaniem swietnie odtworzyl klimat dawnych czesci, nie zrobil filmu przepelnionego efektami specjalnymi.
Poprostu dostalismy starego dobrego Indiane Jonesa :)

ocenił(a) film na 2
Michalq

co prawda oglądaliśmy chyba inne filmy ale spoko..nie jest przepełniony efektami specjalnymi okej ma klimat poprzednich okej.Pozdrawiam i radze wybrac się na operacje oczu:)

ocenił(a) film na 8
JokerAimar

Z moimi oczami jest wszystko w porzadku. I nie bede sie z toba dochodzil, bo powiedzialem juz to co mialem powiedziec.

ocenił(a) film na 6
Michalq

Jak dzieci, po prostu jak dzieci... a potem ludzie dziwią się "dlaczego Filmweb schodzi na psy".

ocenił(a) film na 8
JaszczurXP

JokerAimar i znowu się spotykamy. Obejrzałem czwartego Indianę i jako fan całej serii nie zawiodłem się i daje 8/10. Pzdr

Po raz kolejny przekonuję się, że Jokerlamus nie zna się na filmach

ocenił(a) film na 5
Michalq

"Niech JokerAimar nie ocenia - bo nie potrafi. "
padlem hahaha ^_^

JokerAimar

Nie oceniaj bo nie umiesz.

.................

ocenił(a) film na 9
Gekon_3

"Królestwo Kryształowej Czaszki" to zupełnie inny Indy. Nie to pamiętamy z "Poszukiwaczy", "Świątyni Zagłady" i "Ostatniej Krucjaty". Tam był Jones. Nie sądzę, że "Czaszka" to zwykła kontynuacja, ale spojrzenie na Indianę z zupełnie innej perspektywy i z bardzo dużym dystansem. Zauważyliście może na początku filmu pod koniec sceny w magazynie lekko pękniętą skrzynię w której widać Arkę Przymierza? Albo w chwili otwierania tego magazynu motyw muzyczny charakterystyczny dla Arki? Albo to, że teraz Ford jest tym straszym, a nie Connery? Albo skąd wzięła się Marion (przecież do tej pory panowała zasada "kolejny film - kolejna kobieta")?
Uważam, że "Królestwo Kryształowej Czaszki" to podsumowanie trylogii, a nie zwyczajna kontynuacja, nie "czwarta część". Popis fajerwerków komputerowych, w których Spielbierg się wyszkolił pomiędzy Jonesami (wcześniej nie było komputera, tylko kaskaderzy) daje nam Indianę Jonesa XXI wieku. Razem z jego synem.
Shia LaBeouf, którego nie można oskarżyć o brak talentu i umiejętności. Jego bohater nie zastępuje Jonesa, uczy się od niego.
"Czaszka" zachowuje dynamizm trylogii, mam tu przede wszystkim na myśli pościg na samochodach terenowych w dżunglii, gdzie wszyscy leją się ze wszystkimi, co jest dla serii bardzo charakterystyczne.
A co do sceny z wybuchem atomowym - myślę, że Spielbierg i Lucas nie mogli się oprzeć pomysłowi na scenę tak absurdalną i w tej absurdalności śmieszną.

ocenił(a) film na 5
brighton

4 czesc jest zabawa z legenda i konwencja Indiany, nie miano na celu stworzenie nowej jakosci czy stylu Indi'ego, starano sie zabawic widza znanymi motywami (Arka) i postaciami (Marion), to bardziej wariacja na temat przygod Indiany Jonesa z wiedza ze nastepna czesc raczej na pewno nie powstanie
moze troche denerwowac ze powstal film ktory nic nie wnosi i ktory tylko odcina kupony od legendy Indi'ego i ma na celu zarobienie na siebie pieniedzy,
z drugiej strony to dobrze skrecony film przygodowy z mnostwem akcji i popisow kaskaderskich, nawet jesli pominie sie pewne sceny jak chociazby wybuch jadrowy i scena uciecki przez dzungle, zbyt mocno naciagane, ale taki zawsze byl Indiana Jones
znamienna jeszcze byla dla mnie ostatnia scena w ktorej Mutt'owi podmuch wiatru podsuwa kapelusz Indiany, zaraz po jej podniesienu jest mu zabrana przed Jones'a, czyli Indiana Jones jest tylko jeden

ocenił(a) film na 9
Razengoroth

Otóż to, można też pomyślec, że Indiana, choc stary, swojej kariery archeologa nie zakończył... ale seria raczej została zamknięta.

ocenił(a) film na 7
brighton

Coś mnie się wydaję, że jednak ta seria zamknięta nie jest. Myślę, że nie bez powodu pojawia się Henry Jones the Third. Może się pomylę, ale mam wrażenie, że jest to wstęp do przejęcia roli Forda przez Shia. Czy, jeśli tak się stanie, dobrze to czy nie - przekonamy się.
Sam film - naciągany niezmiernie, zabawny, myślę, że całkiem dobry.

JokerAimar

Masz strasznie wysoką samoocenę... "JokerAimar ocena" wtf? Nie rób z siebie wielkiego krytyka filmowego...
Indiane Jonesa oceniasz na 2/10, a Rockiego z 2006 czy Szklaną Pułapkę 4.0 na 10/10? ehh... szkoda dyskutować...
Jeszcze ten avatar odzwierciedlający Jokera z filmowego na "topie" Dark Knighta... wyjdzie Shrek 4 to bedziesz miał Shrecka ne? Ale dobra koniec już o tym. Twoja sprawa ;] Ale lekko mówiąc oceniasz nie zbyt obiektywnie...
pzdr.

użytkownik usunięty
JokerAimar

Cóż. Powiem tak. Film mi sie podobał, chociaż moim zdaniem efekty specjalne troche przesadzone i zakończenie niezbyt mi odpowiadało, ale generalnie zawiedziona nie byłam. :)
Jednakże "Ostatnia Krucjata" pozostała niezmiennie moją ulubiona częscią. ;)

ocenił(a) film na 2

oceniam jak chce i na ile chce pisze co chce jestem jaki jestem w dupie mam wasze opinie nie czytajcie moich jak nie chcecie pozdrawiam

użytkownik usunięty
JokerAimar

Twoja postać jest niezwykle groteskowa, JokerAimar. Wydaje mi się, iż sam gubisz się w swoim wielkim ego.
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
JokerAimar

faktycznie
patrząc na ulubionych ludzi kina (Heath Ledger i tuzin ładnych serialowych lub scenicznych buzi z Rihanną na czele) i ulubione filmy JokeraAimar trudno w ogóle wdawać się z nim w dyskusję... wielkie szumne "JokerAimar ocenia" a ta ocena jest na poziomie filmów z bohaterami Big Brothera...

ocenił(a) film na 2
kolgrim

panienko jeżeli chcesz fachowcyh ocen to sobie kup gazetę tele tydzień:d ja sobie pisze jak chce i nie musisz tego czytać żeby nie zaprzatać sobie swojej puściutkiej główki smieciami.Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
JokerAimar

to, że mam w avatarze moja ulubioną aktorkę nie znaczy, że jestem panienką to raz, a dwa juz wiem kim jesteś kolejnym trolem
czyli nudy

ocenił(a) film na 10
JokerAimar

bo najlepiej jakby w każdym filmie występował Ledger z pomalowaną na Jokera twarzą...

ocenił(a) film na 6
JokerAimar

Hoho ale juz taka Mumia 3 - patrząc po twojej ocenie - wydała ci sie bardzo dobrym filmem bez tych wszystkich zarzutów który wytknąłes Indianie. A film gorszy i głupszy po prawie każdym wzgledem.
I gdzie tu konsekwencja, ze sie tak spytam?

ocenił(a) film na 10
JaszczurXP

Twoim zdaniem był gorszy i głupszy pod prawie każdym względem.
Konsekwencja? Ziomuś...wybrałeś złą osobę, by jej to wytykać...

ocenił(a) film na 3
Klopotor

JokerAimar , zgadzam się - masz absolutną rację.

ocenił(a) film na 8
JokerAimar

JokerAimar ocenia nowego Indianę na 2/10, a w swoich ulubionych filmach ma taki badziew jak "Droga bez powrotu" (chyba nie widział dobrego horroru :). Szkoda gadać, bo i tak nic się nie przetłumaczy.........

ocenił(a) film na 2
Indy85

MAsz rację Tobie się nic nie przetłumaczy że Indiana 4 jest do dupy

ocenił(a) film na 8
JokerAimar

Ja wcale nie uważam że "Indy 4" to arcydzieło..... Oceniłem go na 8/10 (w skali gatunku jaki reprezentuje), ale Ty dałeś wszystkim "Szklanym pułapkom" ocenę 10/10! Skoro "Szklana pułapka" zasługuje według Ciebie na ocenę 10, to ile dałbyś takiej "Liście Schindlera"? 1 czy 2?

ocenił(a) film na 6
JokerAimar

A cp kjest takiego rewelacyjnego w TDK, że się spytam, i twom zdaniem zasługuje na 10/10?. Bo to jest kpina nie mniejsza niż 2/10 dla IJ4.
Ze w IJ4 są naciągane, nierealityczne sceny? W TDK jest ich równie dużo, a do tego idiotyzmy w stylu "samolotu który moze siebie wleciec do HongKongu przeleciec tuż nad buirowcami i sobie odlecieć".
Nie powiedziałbym, aby TDK był o wiele lepszy. Może i lepszy jest w paru elementach, ale ja na przykład lepiej bawiłem się na IJ4. Kwesta gustu, ale powiedz mi JokerAimar dlaczego niektóre rzeczy które są - twoim zdaniem - do dupy w IJ4, w TDK są okej?
I aby nie było niedomówień - oba filmy mi się bardzo podobały i oba oceniłem bardzo wysoko: 7/10.

ocenił(a) film na 2
JaszczurXP

Już Ci mówie paszczurze...Szklana Pułapka ma klimat filmu akcji tam jest od groma nierealistycznych scen ocierających się o absurd,ale to jest właśnie klimat szklanej i McClaina i jest okej ja to zajebiście lubie bo tu to PASUJE....Indy z 3 poprzednich epizodów to jest zupełnie inny film niż 4 nie ma wogóle klimatu,a o to chodzi w kontynuuacjach,żeby nic nie było wyjęte z kapelusza i zupełnie oderwane od reszty.Czaisz ziom?? Spielberg ostro przeszarżował i to widać po ocenach i recenzjach filmu ale ja to mam w dupie bo ja mam swoje zdanie i szczerze jestem zniesmaczony tym co wyprawia staruszek ford mi to nie PASUJE ale to jest MOJE zdanie!!!!!

ocenił(a) film na 8
JokerAimar

Ja Cię nie wyzywam , tylko z Tobą wymieniam poglądy, więc proszę o to samo. To nie jest portal na pojedynek na wulgaryzmy, ale jak chcesz to możemy tak rozmawiać. P.S. paszczura to masz w majtkach.

ocenił(a) film na 2
Indy85

a Ty co sindy adwokatem jesteś?? wyluzuj koleś

ocenił(a) film na 7
JokerAimar

Faktycznie - najslabsza czesc serii (glownie z powodu UFO), ale 2/10 to niemal redukcja Spielberga do poziomu Uwe Bolla, zbyt radykalna ocena. Jeszcze 4/10 (ponizej oczekiwan) jestem w stanie zrozumiec, ale 2/10 to przesada.

ocenił(a) film na 4
JakBym

Kolejna część indiany może nie jest zła, ale moje oczekiwania zawiodła. Przed pójściem do kina specjalnie obejrzałem wszystkie poprzednie części, żeby się wczuć w klimat. Jednak 4 część temu klimatowi nie podołała. Nie była zła, trochę fajnych tekstów i momentów było, ale mimo wszystko to już nie to samo. Wiec wystawiłem ocenę poniżej oczekiwań. A czy to byłoby 4 czy 5 czy 6 mi obojętnie. zazwyczaj patrze na tutaj na opis a nie na wartość

użytkownik usunięty
JakBym

o tak, arka przymierza i kontakty z bogiem - spoko, magiczne kamienie - bardzo fajne, swiety graal i zycie wieczne - jestem za...ale obca cywilizacja? buuuu ale lipa, spielberg cos ty narobil, zepsules indiane...
puknijcie sie, najnowsza czesc moze nie jest najlepsza, ale niczego jej nie brakuje - ten sam klimat co w poprzednich czesciach

JokerAimar

Popieram Jokera. Film slaby, sredni, takich rzeczy sie nie robi panie SPielberg :/ A tak ladnie konczyla sie 3 Indiany :/

ocenił(a) film na 4
JokerAimar

zgadzam się z autorem postu,film jest słabiutki brakuje klimatu, wg mnie zamiast przygodówki wyszła kiepska komedia z elementami przygody.

ocenił(a) film na 6
thomass48

W najnowszej Indianie jest więcej UFO niż w najnowszym Archiwum X. Co to się porobiło w tym kinie;)Ten cykl filmów zawsze cechował się popisami kaskaderskimi i wartką akcją. Scenariusz zawsze miał spore luki,ale fanom to zupełnie nie przeszkadzało. Muszę przyznać że Królestwo Kryształowej czaszki to zdecydowanie najsłabszy z filmów o Indianie Jones. Spielberg z Lucasem zatracili niepowtarzalny klimat tej serii. Więcej tutaj Scenice Fiction niż dobrej przygody. Mimo wszystko z sentymentu obejrzałem ten film.

ocenił(a) film na 8
JokerAimar

Mnie film podobał się bardzo, nawet bardziej niż "Świątynia zagłady", którą też bardzo lubię.
Trzymał Indianowy klimat, masa akcji, humoru i świetna historia.
Nie rozumiem narzekań i ktoś powyżej, napisał prawdę. Gdyby autor tematu obejrzał poprzednie części w kinie, w dniach kiedy wchodziły do kin, tak samo musiał by podsumować i poprzedniczki czwórki.
Niektórych po prostu nie da się zadowolić, ponieważ czego by nie dostali, będą narzekać.
Ok, może nie być efektów specjalnych, elementów fantastycznych, niestworzonych historii i wyczynów głównych bohaterów. Dla tych którzy wolą w ten sposób, polecam "M jak miłość", czy inne tego typu produkcje.
Filmy przygodowe, z domieszką elementów fantastycznych, mają to do siebie, że te elementy posiadają i nie zawsze "za dużo" oznacza "źle".
Film może się nie podobać, ale pisząc że jest to totalne dno, czy nieporozumienie i tym stwierdzeniem stawianie go na równi z innymi na prawdę kiczowatymi i tępymi produkcjami to chyba lekka przesada.
Pomyśl i porównaj zanim ocenisz...
Pozdr

ocenił(a) film na 7
JokerAimar

Miałeś chyba zbyt duże wymagania wobec tego filmu. Ja podszedłem do tego trochę inaczej. Oto krótka lista rzeczy które chciałem aby film spełnił:

- Harrison Ford w przykurzonym kostiumie - Jest
- Muzyka Johna Williamsa - Jest
- Przeciwnicy (tym razem Ruscy) z których Indiana robi idiotów - Są

a na dodatek dostałem jeszcze Karen Allen ponownie jako Marion Ravenwood, niezłe efekty specjalne i dużo humoru...

Film nie jest idealny ale na pewno nie jest obrazą dla innych części. I oczywiście spełnia wszystkie punkty z mojej listy. I rada na przyszłość, nie spodziewaj się arcydzieła po czwartym filmie z serii... po piątej tak ale nie po czwartej ;)