Ładunek

Cargo
2009
5,7 8,2 tys. ocen
5,7 10 1 8176
5,0 2 krytyków
Ładunek
powrót do forum filmu Ładunek

Film dobry. Ciekawa koncepcja, dość nieprzewidywalna. Znakomicie zbudowany klimat, idzie
poczuć klaustrofobiczny strach podczas scen na statku i lęk przestrzeni podczas tych na stacji
42/Rhei. Jest tylko jeden minus - główna bohaterka. Nie wiem czy inni też mieli takie wrażenie, ale
mnie strasznie irytowała i do tego te ubrania jak z pomocy dla powodzian. Irytował mnie też wątek
miłosny pomiędzy wyżej wymienioną a Deckerem. Był taki melodramatyczny i moim zdaniem to
wszystko działo się zbyt szybko. Pomimo wyżej wymienionych, zostawiam siódemkę. Głównie za
klimat i cudowne zdjęcia. Jeżeli komuś nie przeszkadza główna bohaterka-ofiara i przerysowany
wątek romantyczny to polecam z całego serca.

ocenił(a) film na 8
morelowa_krowa

SPOILER (chyba)

Zgadzam się, szkoda tylko że spieprzyli końcowe sceny (podmuch z dysz odpalającej Kassandry, pościg w skafandrze i wlot do statku... :-).

ocenił(a) film na 8
morelowa_krowa

Mnie się właśnie bardzo podobała postać głównej bohaterki... była taka po prostu - ludzka. Miała swoje marzenia i starała się je zrealizować...potrafiła być silna i potrafiła być też ciepła i dobra dla dziewczynki czy Deckera.

ocenił(a) film na 8
morelowa_krowa

d'accord... pelna racja! Moim zdaniem swietna europejska produkcja, ktora nie musi sie wcale chowac za hollywoodzkimi blockbusterami! Rewelacyjna scenografia - podobno uzyto 80 ton roznorakich materialow zeby zaprezentowac "Cargo". Mnie zadziwila rowniez sama ta idea z ta symulacja - pierwszy raz napotkalem wlasnie taka koncepcje, milo ze nie jest to jak zwykle jakis odgrzany kotlet tylko zupelnie świeża idea.

Cale dziewięc lat pracy zajęło reżyserowi Ivanowi Englerowi, aby zrealizować jego pierwszy kinowy film i w ogole pierwszy science-fiction film wyprodukowany w Szwajcarii. Z napiętym budżetem zaledwie pięciu milionów franków szwajcarskich zrobiono z "Cargo" zaskakująco solidny i atmosferycznie gęsty film z udana porcja suspensu, a wiec napiecia. Szkoda tylko, że ani ta relatiywnie prosta akcja, ani ci stosunkowo blado grajacy aktorzy niestety nie mogli dotrzymac kroku tym pozytywnym aspektom. Niemniej jednak wizyta na statku towarowym Kasandra mi sie bardzo podobala i oplacila!... :D