Ładunek

Cargo
2009
5,7 8,2 tys. ocen
5,7 10 1 8175
5,0 2 krytyków
Ładunek
powrót do forum filmu Ładunek

polecam 7/10

ocenił(a) film na 7

jak dla mnie film godny polecenia.
Po kinie szwajcarskim, w dodatku thrillerze si-fi moglibyśmy spodziewać się wszystkiego ale nie
tego , że będzie to film dobry, wciągający, konkurujący w moim odczuciu z produkcjami z
Hollywood.
A właśnie taki jest - zaskakująco dobry.
Co mi się podobało: klimat. Stacja kosmiczna jest brudna, zużyta, skrzypiąca. Statek kosmiczny
jest latającą trumną, gdzie cieknie woda, śluza nie otwiera się do końca, coś zgrzyta, klima
nawala, ogrzewanie jęczy jakby się miało zaraz rozpaść. Kombinezony są brudne i stare,
wszystko wrzucone w środek kosmosu, który jest zimny, niedostępny, straszny. I choćby tylko za
to, uważam, że to twórcom należą się wielkie brawa.
fabuła: jest w sumie dość prosta, ale wciąga. Wreszcie nie mamy do czynienia z obcymi, siłami
nadprzyrodzonymi czy też genetyczną mutacją zjadającą każdego po kolei. Za to też wielkie
brawa. Dobra robota.
Aktorzy: zupełnie nieznani ale to nie przeszkadza. Nie mogę się przyczepić w moim odczuciu
zrobili co mieli.
O ile brak kosmitów jest przeze mnie oklaskiwany o tyle napięcie niestety wyraźnie opada w
połowie filmu, gdy mniej więcej dowiadujemy się o co chodzi. Niby jest wątek przewodni, który
napędza zmagania bohaterów ale szkoda, że atmosfera z początku nie została przeciągnięta
dłużej. Rozwiązywanie zagadki morderstw, gdyby trwało do samego końca, nie pozostawiło by
niedosytu. A tak, tracimy impet i - mimo iż nadal to dobry film i pomysł - mamy poczucie, że to nie
to.
W zalewie kretyńskich filmów, oklepanych tematów i sztampowych produkcji, ten film jest
zupełnie czymś innym. Oczywiście inspiracje, np: serią Obcy są widoczne gołym okiem, to jeśli za
każdym razem będą przedstawiane w taki sposób, nie będę miał nic przeciwko.
Polecam z czystym sumieniem, bo warto oglądać kino europejskie, zwłaszcza, gdy jest to
zaskakująco dobra pozycja.

ocenił(a) film na 8
schabolub

Zgadzam się z Tobą w 99%. Ten jeden: w całym filmie nie znalazłem jakiegokolwiek nawiązania do innych filmów... w tym do Obcego. :) To wielki plus, w/g mnie dla tego filmu.

Jeżeli chodzi o "symulację", to można od biedy nawiązać do Matrixa, ale... nie matrix pierwszy był liderem na polu sztucznych światów. :)