Łzy słońca

Tears of the Sun
2003
7,3 65 tys. ocen
7,3 10 1 64899
5,0 7 krytyków
Łzy słońca
powrót do forum filmu Łzy słońca

Mam co do tego filmu mieszane uczucia. Opowiada on o bohaterskich amerykańskich żołnierzach, który zrozumieli, że ważniejsze od ślepego wykonywania rozkazów, jest obowiązek człowieka wobec drugiej osoby. Otworzyły im się w końcu oczy, na świat, który jest okrutny i trzeba się temu przeciwstawić etc. A ja głupia myślałam, że choć trochę będzie o problemach w Nigerii. Jednak opuszczając ten denerwujący motyw heroizmu, film był niezły. Za to muzyka to miód dla moich uszu...

6/10 Zdecydowanie za dużo patosu

ocenił(a) film na 7
Delianne

Trudno się nie zgodzić - z jednej strony kawałek porządnego filmu o brutalności wojny, poruszającego ważną tematykę, z drugiej jednak nadmiar typowo amerykańskiego bohaterstwa itp. Irytująca zwłaszcza samiutka końcówka, kiedy to pani doktor wsiada ze swoim wybawcą do helikoptera - brakowało mi tylko jeszcze pocałunku między Willisem i Monicą Bellucci, a chyba bym się zadławił słodyczą płynącą z tej sceny :/
No i oczywiście strzelanina w dżungli, gdzie oddziały rebeliantów wymiatają rakietnicami pół lasu, a dzielni żołnierze wytrzymują - gorzej z uchodźcami im towarzyszącymi.
Ale jednak tak czy inaczej, naprawdę niezły film o wojnie i w sumie rzadko poruszana tematyka. No i nieco inna twarz Willisa, chociaż żałuje, że nie było na przykład jeszcze przebitek z przeszłości oddziału, większe wrażenie robiłaby przemiana, gdybyśmy zobaczyli wcześniejsze "grzechy".
Ode mnie 7/10, a mogłoby być więcej...