Nie rozumiem dlaczego tak przyzwoicie zrobiony film ma aż tak niska średnią pewnie przyczyną jest mała ilość głosów jak na produkcje holenderską było całkiem oryginalnie i jeszcze do tego ten świąteczny klimat który jest tam bardzo widoczny i świetne postacie a sam mikołaj makabrycznie przerażający pełen akcji jak dla mnie dość interesująca propozycja na grudniowy wieczór
Zgadzam się. Pomysł bardzo dobry ale wykonanie kiepskie, żeby nie powiedzieć kiczowate. 3+ to max co z tego da się wyciągnąć. Ave
Muszę przyznać, że liczyłam na dobre europejskie kino, świąteczną czarną komedię. Ale się zawiodłam, jak dla mnie był zbyt przewidywalny. Plus za pomysł - ale jak wiele innych pomysłów, nie do końca wykorzystany, za obyczaje holenderskie, które są zupełnie inne od naszych i było to coś nowego, no i może poza tym koniem biegnącym po dachu, efekty były całkiem ładne i klimat świąt.
Po części Cię rozumiem. Średnia, biorąc pod uwagę filmwebowe obyczaje jest za niska, a film zasługuje gdzieś tak na 6,2-6,5. Z drugiej jednak strony, ten film to nic specjalnego, ot, taki przeciętniak.
Jest fajnie zrobiony, oryginalny, z ładnymi zdjęciami, ale nie jest ani jakoś wybitnie śmieszny czy straszny. Klimat też taki sobie. Ogólnie, myślę również, że nie jesteśmy do końca przekonani do takiego zuchwałego, eksperymentalnego kina europejskiego, jeszcze z dość egzotycznie filmowych krajów jak Holandia. Europa to jednak się kojarzy głównie z dramatami, filmami skromnymi, komediami, oryginalność to USA i Azja. Od jakiegos czasu zaczęło się to już zmieniać, coraz więcej krajów szuka jakichś innych ścieżek, pozwala sobie na więcej, na eksperymenty, nawet na typową komerchę i superprodukcje. Ale ja np. cały czas mam pewien dystans do takich filmów z Europy, i myślę, że wielu innych widzów też. Może to trochę niesprawiedliwe, trudno.
Czy to to jest dla ciebie eksperymentalnym kinem europejskim? To jest nieudany horror i nieudana komedia.
Ja się z tobą w pełni zgadzam. Patrząc na ocene podchodziłem sceptycznie do tego filmu a tu prosze ... Bardzo oryginalny pomysł, muzyka bardzo klimatyczna tak jak sam film. Pare razy się przestraszyłem i zgadzam się że ocena jest zaniżona