Po obejrzeniu muszę stwierdzić, że film jest naprawdę fajny. Nie chciałam na niego iść, miałam
mieszane uczucia, ale naprawdę miło się rozczarowałam. Film nie porywa, ale pokazuje jak to
wszystko naprawdę wyglądało, ma mnóstwo elementów humorystycznych, co jest dużym plusem
(m.in. teksty Ferencego - z CZEKA, czy dwóch radiotelegrafistów, którzy nadawali Biblię).
Bardzo ładnie pokazana jest Warszawa, pięknie odzwierciedlone są postacie historyczne, ich
mundury itp. Naprawdę, kawał dobrej roboty. A to, że film nie wciąga... Cóż, tamte czasy po
prostu takie były; trudno nam teraz wczuć się w atmosferę tamtych dni, w powagę sytuacji,
teksty o bolszewikach, ich agitacja, wydaje nam się śmieszna i żałosna, ale tak właśnie było i
film to pokazuje. Brawo za to dla twórców i aktorów, bo stanęli na wysokości zadania. Jedyne
zastrzeżenia, jakie mam, to do efektów 3d. Film byłby dużo lepszy, gdyby nie to żałosne 3d,
które było widać może w dwóch ujęciach; obraz skakał i czasem się w ogóle rozmazywał. Ten
film oglądałoby się dużo przyjemniej w 2d. Ale ogólnie bardzo polecam! Szczególnie tym, którzy
chcą poczuć atmosferę tamtych czasów.