9

2009
7,4 58 tys. ocen
7,4 10 1 58486
6,0 24 krytyków
9
powrót do forum filmu 9

nuda

ocenił(a) film na 5

Po trailerze byłem naprawdę pozytywnie nastawiony do tego filmu. Uwielbiam postapokaliptyczne klimaty a fakt, że Burton był producentem pozwalał mi wierzyć, że i fabuła będzie niesztampowa. A tu lipa - ani porządnej apokalipsy ani porządnej fabuły. No dobra może trochę przeszadzam (widać miałem za duże wymagania) ale nie zmienia to faktu, że film jest tylko przeciętny. Bohaterowie są schematyczni do bólu, fabuła kuleje w zbyt wielu momentach (jak choćby nie rozumiem czemu laleczki nie miały pojęcia jak walczyć z Maszyną skoro właśnie w tym celu, jak wnioskuje, doktorek je stworzył). Także dorzucenie odrobiny metafizyki nie sprawi, że historia nagle stanie się bardziej interesująca.
Po obejrzeniu krókiej wersji 9 z którą to Acker startował do Oscara odniosłem wrażenie, że reżyser miał pomysł na coś dłuższego ale jednocześnie brakło mu pomysłu na pełen metraż (wnioskuję to po dużej ilości bezsensownych walk, które absolutnie nic nie wnoszą). Spokojnie można by taką fabułę upchnąć w 40 minutach.