"Adwokat diabła" zadziwia grą aktorską,fabułą,niektóymi efektami specjalnymi i....zakończeniem.PO pierwsze muszę napisać że uwielbima Ala Pacino i w tym filmie jak dla mnie dowiódłgeniuiszu,jego konfrontacja z keanu reevesem na końcu to maestria gry aktorskiej.Jeog uśmiechu,zmiany nastyroju na przełomie klilku sekund.Fantastyczne!!
Nie mogę nie poswiecic kliku słów dla reevesa,do tej pory najlepsza rola tego gosdcia był,teraz chyba jednak rola Kevina Lomaxa,świetnie wciela sie w rozdartego,upartego,goniącego za karierą adwokata,charlize theron jako "psychiczna" też przekonuje,connie nielsen przekonuje ciałem:)
Świetna jest w tmy filmie fabułą któa na końcu zawraca o 360 stopni po to by na prawie samym końcu wcisnąć w fotel a na końcowym kadrze zrzucićz fotela i skłonić do przemyślenia,do poukłądani sobie w głowie o co tak naprawde chodziło,zakończenie nie jest happy endem całkowitym,pokazuje że to tak naprawde nei była fikcja bohatera ale prawda....ciężko mi to opisać bo to trzeba zobaczyć i samemu przemyśleć koniec ponieważ jest on ciężki.Nie moge go opisać bo zepsuje zabawe widzom.Chociaż czy naprawde zabawa??
POzytywem jest tez to żę film nie jest horrorem a pare razy sie na nim wzdrygnąłem.Chciałbym też zaznaczyć na filmebie w ograniczenieu wiekowym nie kłamią,jest to absolutnier film dla dorosłych,niekoniczenie ze względu na sceny ale fabułe któa przeraża.
9/10,absolutnier polecam,skłania do przemyśleń,mocny film z niezawodnym pacino,świetnym reevesem,świetnym reevesem i jednym z najlepszym zakończeń jakie widziałem,choć na początku może rozdrażnić
No zakonczenie jest mega zaskakujące, kiedy wydaje się ze to już 'happy end' pojawia sie szatanskie wrecz niebezpieczenstwo ;) mnie to zwalilo z nog, naparwde sklania do przemyslen nad samym sobą i ogolnie- nad zyciem.
No i dobrze, ze zaliczono ten film do 'thrillerów', rzeczywiscie horrorem nie jest, ale niedosc ze trzyma w napieciu, to czasem nieco bać się można, np scena z panią Lomax i dzieckiem w jej domu- mnie jako kobietę przyprawiła o dreszcze, az scisnęłam brzuch z wrazenia i obrzydzenia zarazem ^^- naprawde film polecam, dla samych wrazen no i genialnej fabuly i przekazu.
Mnie np wystraszyl moment zmiany wyrazu twarzy jednej z diablic w przymierzalni,ogldalem to w nocy i glosno,pewnie dlatego:)
Mnie też:) a zakończenie naprawde jedno z najlepszych jakie widziałem. Konkurować tu może chyba tylko Taksówkarz który miał podobną koncepcję jeśli chodzi o koniec co Adwokat Diabła. Ale to zakończenie w tym filmie tak jak powiedział autor tematu skłania do przemyśleń i można dojść do wniosku że diabeł w filmie tak lubił próżność ponieważ występuje ona u większości ludzi na świecie:)
No jakież to proste i zarazem mądre określenie,widać żę diabełnie tylko tkwi w szczegółąch ale i w prostocie:)
Nie zgodzę się co do ograniczenia wiekowego.
Ja ten film pierwszy raz oglądałem w podstawówce (albo początek gimnazjum) i nie czuję się z tym specjalnie źle jakoś. :)
Końcówka "Adwokata ..." raczej nie tyle jest trudna, co trochę przygnębiająca, ale zrealizowana w taki sposób, że można nad nią przejść do porządku (jak nie zrozumiesz, to łatwo zlekceważysz).
Zresztą... Jeśli film mówi o wartościowaniu rodziny względem wyścigu szczurów i kariery, to jednak odbiorcy powinni się z nim zapoznać zanim zdecydują jak będzie wyglądało ich życie.
Pozdrawiam. :)