Alicja w Krainie Czarów

Alice in Wonderland
2010
7,1 372 tys. ocen
7,1 10 1 371670
5,6 51 krytyków
Alicja w Krainie Czarów
powrót do forum filmu Alicja w Krainie Czarów

Ale po kolei.
Ekranizacja "Alicji" może się wydawać trudnym zadaniem oto dlaczego. Różne wesołe ,schizowe stworki z mieczami i zegarkami biegające po lesie ,który przypomina mózg narkomana. Zła czerwona królowa z przerażającą wielką głową (albo małym ciałem) ,która zajmuje miejsce jej dobremu białemu odpowiednikowi (z normalną juz głową) i wprowadza strach i tyranie w grzybowym lesie.
Do mózgu narkomana trafia blondyneczka Alicja ,która wie ,ze jak sie zje ciastko to sie rośnie. Odważna niczym japoński kamikaze Alicja wkracza w głąb zwariowanej krainy i za zadanie ma odmienić jej losy.

Z pozoru ekranizacja trudna do zrobienia dla pana reżysera. Gdyby nie to ,że im film będzie bardziej debilny tym bedzie lepszy. To jak picie alkoholu pierwszy raz przez nastolatków. Im bardziej nie wiesz co się działo tym bardziej "Cool" jesteś.

Ale jak z dziwactwa gdzie wszystko jest takie na jakie wygląda zrobić hit? To bardzo proste. Wystarczy wziąć Jacka Sparrowa , a przepraszam! Johnn'ego Deppa i umieścić w roli ,która została przygotowana specjalnie dla tego pana (farciarz ,robią filmy specjalnie dla niego).
Kiedy już Jack Sparrow pojawi się w studiu wypadało by zająć się czymś innym.

Może muzyką? Tim Burton włączył wtedy laptopa ,otworzył folder z muzyką i wybrał:
"Muzyka smutna nr.1"
"Muzyka wesoła nr.3"
"Muzyczny Patos nr.2"

Oprawa graficzna. Może byc tandeta ,to przecież lepiej i mamy Deppa więc wogóle może jej nie być. Ale zrobimy tylko dokończymy pic herbate"

A jak przyciągnąć bardziej wymagającego widza? Wykorzystać nazwisko filmowej legendy! Tym razem padło na Pana C.Lee. "Pojawia się" na ekranie na 5 (no dobra 6) sekund ale zanim widz zdąży z orgazmem związanym z głosem pana Lee to jego postac milknie.

Koniec tych głupot.
3/10

ocenił(a) film na 6
talrash1993

Czy mam rozumieć ze "Alicja..." generalnie jest dla Ciebie głupotą bo
przypomina mózg narkomana? Bo jeżeli tak, to dosyć absurdalnym jest
oglądanie filmu i pisanie szyderczych recenzji...

ocenił(a) film na 3
cybermac79

Nie widze w tym nic absurdalnego.Oglądanie filmów to całkiem ciekawe zajęcię. Pisanie recenzji też.

ocenił(a) film na 8
cybermac79

Ciekawa opowiastka została nam tutaj zaprezentowana. Przyjmuję, że porównanie wizjonerskiego świata Tima Burtona z mózgiem narkomana zostało tutaj zrobione na podstawie doświadczeń własnych. I w tym miejscu, z czystej zazdrości zapytam: co takiego bierzesz? cokolwiek to jest, ja też TEGO chce!!!!!!!!! bądź człowiekiem i podziel się wiedzą. Oddałabym wiele, żeby choć na chwilę znaleźć się w świecie mojego ulubionego reżysera. Uważam za cholernie niesprawiedliwe,że dostęp do niego mają Ci którzy nie potrafią docenić jego piękna.

Co do obsady: Jak tu się nie zgodzić z założycielem tematu? przecież bardzo prawdopodobne jest, że Carrol stworzył postać Kapelusznika specjalnie dla Deppa...

talrash1993

To co opisałaś bardziej pasuje do Parnassusa i jego pseudo konfliktu z "diabłem" a nie do filmu Tima Burtona Alicja w krainie czarów. Twe skojarzenia z narkotykami można raczej przypisać autorowi książki bi to on to wymyślił a Tim nadał temu formę zgodna z jego odczuciami.

Alicja Burtona to według mnie nie jest film familijny a już na pewno nie bajka dla dzieci.

ocenił(a) film na 8
MorganaBlackcat

A czytałeś temat? moja wypowiedź jest odpowiedzią na treść tematu. Mam wrażenie że tego nie łapnąłeś. POzdrawiam

goslawa25

Przecież wyraźnie widać że nie pisałam do ciebie -bo moja odpowiedź wychodzi za twój post.Tak tu jest nie każdy post trafia zawsze tam gdzie powinien być ale prawie zawsze jest dłuższy niż poprzedni jeżeli nie dotyczy wpisu bezpośrednio nade mną Więc nie bierz tego postu do siebie.Każdy ma prawo odbierać dany film jak chce. :)

MorganaBlackcat

Sorry miało być opisałeś. a zresztą podoba mi się że"Alicja" wywołuje takie zamieszanie i poruszenie.

ocenił(a) film na 8
MorganaBlackcat

Spoko, małe nieporozumienie:)))) Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 3
goslawa25

Aż dziw bierze ,że nikt mnie nie zmieszał z błotem(?).

ocenił(a) film na 8
talrash1993

Bo wszyscy rozsądnie myślący fani Tima Burtona wyczuli twoją jakże prymitywną prowokację. Dla tego też nikt nie chce na poważnie z Tobą polemizować. Bo po co sobie dodatkowo nerwy szargać. Mamy i tak stresogenną rzeczywistość. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 3
sztajer_2

Gdybym chciał was sprowokować napisał bym ,że jesteście idtiotami tak samo na Barton.
To recenzja z nutką ironi.

talrash1993

Chyba nieudolna parodia recenzji, a z nutna czegos to co najwyzej masz dezodorant w kiblu. Sorry gregory.
Skoro juz wiesz jak zrobic LEGALNY skok na kase to czekamy na twoje filmy.
I prosze cie nie pisz juz wiecej recenzji, strasznie marnie ci to wychodzi. Bedziesz tylko szykanowany przez ludzi. Przykro mi.

ocenił(a) film na 6
sztajer_2

Pomijając całą tę dyskusję, nasuwa mi sie jedno pytanie. Czy to miał być
film dla fanów Burtona czy film dla fanów pisarstwa Carrolla i "Alicji"?

talrash1993

Bo jak napisał Sztajer_2 nikt w miarę rozsądny i chcący ciekawie podyskutować na forach nie "miesza z blotem" jak to określiłeś, tylko dyskusje zaczyna z ludźmi, z którymi ma ona szansę przebiagać kulturalnie i na zasadzie wymiany zdania, opinii i poglądów, a o swoich odczuciach mówi się w sposób uprzejmy i bez obawy że zostaną one w sposób nielkulturalny skrytykowane.
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 3
talrash1993

Zapomniałeś dodać żeby przyciągnąć dodatkowo ludzi do kin należy przerobić 2D na 3D (co z 3D nie ma nic wspólnego) a jedyny ciekawy efekt (kotek) wrzucić do zwiastunu.

ocenił(a) film na 8
talrash1993

Nutką ironii czy jawnego debilizmu bijącego, aż oczy razi ? Jeżeli Wać Pan, nazywasz to "Recenzyją" tom Jam Ci Jezdaj, Zbyszko z Bogdańca.

"Z pozoru ekranizacja trudna do zrobienia dla pana reżysera. Gdyby nie to ,że im film będzie bardziej debilny tym bedzie lepszy. To jak picie alkoholu pierwszy raz przez nastolatków. Im bardziej nie wiesz co się działo tym bardziej "Cool" jesteś."

A przepraszam Dziadunia bardzo, ile dziadunio wiosen liczy? Bo nie chce mi Dziadunio powiedzieć, że świat Parnassusa różni się czymś od świata przedstawionego w "Alicji"? Hę? A może świat Avatar'a przemówił do Dziadunia ogromem świata, tym czymś z sześcioma kopytami?

Nagi_Wojownik

Nagi wojowniku bez stosowania argumentum ad personam. To ile kto ma lat nie ma tu większego znaczenia, bo przecież nie rozmawiamy starzeniu się, zakładaniu rodziny czy zakupie ubezpieczenia samochodowego. O sztuce może rozmawiać każdy bez względu na wiek. Co więcej młodszy często ma więcej do powiedzenia ni taki "stary pryk" jak pan.

talrash1993

Panie Talrashu1993, winszuję spostrzegawczości. Ten film to gniot. Możnaby to dostrzec dosyć łatwo, ale cóż jak "wszyscy znawcy kinomatografii" z Filmłeba zaczną smęcić o wizjonerstwie Burtona, geniuszu Deepa czy innym pustosłowiu i frazesach to może to słabego człowieka przygnieść. Tym bardziej szacunek z własny "niedojrzały (o ironio)" stosunek do filmu. Znawcy kina, o których mówię to imbecyle, którym można sprzedać wszystko o ile ładnie się nazywa i dobrze to mieć w towarzystwie. Z oceną pana Talrasha1993 zgadzam się tylko częściowo, gdyby fim ten nie był okrzyknięty przebojem to dałbym mu 3/10, ale z racji tego, że mam już taki przewrotny charakter i nie cierpię jak mi się coś wmawia to dam 1/10.

talrash1993

Mądralo jak już to się pisze "w ogóle"...

ocenił(a) film na 8
alurada

Ale się uśmiałam, jak żywo.

Recenzja z ironią - pęknę albo się uduszę - tak mnie to ubawiło.
Imbecyle z Filmwebu...wypowiedzi o wizjonerstwie Burtona i geniuszu Deppa.

Udowodnij wielki znawco kinematografii i prześmiewco zwykłych kinomanów, w którym miejscu Burton nie jest świetnym wizjonerem, to samo tyczy się aktorstwa Deppa. Tylko, Panie inteligencie, argumenty proszę. Bo jeżeli uważasz aktora, który jest niesamowicie kreatywny, otwarty na wyzwania i wybiera wartościowe filmy, za kiepskiego to musi być konkretny powód. Nie przyjmuje tutaj odpowiedzi, bo tak, albo bo mnie wkurza - tak się zdarza, ale nie jest to od razu powód, żeby wydawać wyroki.
I wytłumacz proszę. co dla Ciebie oznacza termin wizjonerski - bo jeśli Burton nie jest to kto?

goslawa25

Defincja słowa wizjonerski znajduje się w słowniku wyrazów obcych, posługuję się tym słowem dokładnie w takim samym znaczeniu. Kobitko, co się tak pienisz ? Burton wymyślił sobie pewien "styl" w tworzeniu filmów, który jedni lubią inni nie. Wszystkie jego filmy oparte są na jednym mroczno- groteskowym patencie. Za pierwszym razem może i to jest wizjonerskie ale jak się tak tworzy od 15 lat to wizjonerskie to już nie jest (zgodnie z definicją tego słowa). Co do Deepa - to już nie aktor tylko komercyjna maska (na przykład we "Wrogach publicznych"). Aktorów i ich grę trzeba oceniaż według starego amerykańskiego przysłowia : "Stój za ideą nie za człowiekiem". Nie twierdzę, że Deep jest kiepskim aktorem lecz, że ostatnio grywa kiepsko i bez przekonania w drogich, komercyjnych przebojach.

ocenił(a) film na 5
talrash1993

3/10 to trochę za nisko.
Chociaż w większości zgadzam się z tym co napisałeś.

talrash1993

Wielka recenzja, dojrzalego 16 latka. FAIL.
Recenzja na poziomie 10 latka, zal mi tylko twojej nauczycielki polskiego.

talrash1993

I bardzo ciekawy sposob mowienia z nutka ironi o johnnym deppie wymyslony tlyko po to aby ustrzec sie od powtorzen, co i tak cie nie wyszlo.
Doskonaly sposob jak zaslynac w swiecie krytyki filmowej:
Tworzymy recenzje, moze byc tandetna. Gnoimy wszystko jak leci. Dodajemy jak to ujales nutke ironii, a w zasadzie opieramy na nieudolnym sarkazmie cala recenzje i gotowe.
Koniec tych glupot.
ocena twojej recenzji 1/10

ocenił(a) film na 8
amyks

Ale czemu my się dziwimy? pomijając już stronę stylistyczną rzekomej recenzji, oj... ironicznej recenzji - chłopak najwyraźniej czerpie od naszych kochanych krytyków filmowych, których możemy poczytać np. w FILMIE. A co jest istotą tych recenzji? zjechać, opluć i szukać potknięć tak długo aż się znajdą. A że tacy jak założyciel najwyraźniej nie mają własnego zdania, stylu i kryteriów oceny, to później mamy to co tutaj widzimy.

Pasuje tutaj dygresja Kuby Wojewódzkiego w jednym z jego programów:
Polscy krytycy, nawet jakby Personę Bergmana oglądali to by powiedzieli- jakaś taka stara ta taśma...

amyks

Dobrze, że twoje opinie są wyczerpujące i merytoryczne. Twój żal dla pani od polskiego chyba bierze się z jakiejś paskudnej historii z twojego dzieciństwa co?

talrash1993

Zreszta badzmy szczerzy, wystarczy sprawdzic jego ulubione filmy. Chociazby 13 posterunek i juz wiadomo kim jest ow czlowiek.

ocenił(a) film na 8
amyks

Buhaha!!!!!serio ma 13 posterunek w ulubionych??? I On się o Burtonie wypowiada? chłopcze, weź się trzymaj lepiej swoich klimatów, bo najwyraźniej na tym się nie znasz.

ocenił(a) film na 3
goslawa25

13 Posterunek to całkiem zabawny SERIAL KOMEDIOWY.

talrash1993

Nie tłumacz się jakiejś "wioskowej babie". Recenzję dałeś git (w końcu to amatorski portal). Z odważną tezą, a że jacyś fanatycy się plują tym lepiej dla ciebie - wiesz, że masz rację. 13 posterunek jest do dupy ale któż tego nie oglądał co nie ?

grzybu89

13 posterunek w ulubionych filmach, to idealnie obrazuje nam jak wysokie jest iq autora. Humor dla ludzi z plebsu, przykro mi.

talrash1993

czynasty posterunek jest sÓÓperr!!1

ocenił(a) film na 3
talrash1993

Po obejrzeniu filmu, na gorąco, też napisałem obrazliwie o tym filmie.
Film dobry nie jest,ale trochę za dużo złośliwości w tej recenzji.
Każdy ma prawo pisać swoje opinie, mniej lub bardziej wyważone ,czemu zaraz obrażać każdego kto myśli inaczej niż my.
Jak kogoś obrażacie to z dowcipem i subtelnością, bo wychodzicie na większych prymitywów niż podmiot waszych opini

ocenił(a) film na 3
tuco

Moja recenzja nie miała być wredną pracą ,mająca na celu zdenerwowanie fanów Burtona.

Wszelkie porównania zostały użyte jedynie po to ,żeby lepiej oddać to co myślę.

talrash1993

Tak, tak fan finezji, ktory znalazl ja w 13 posterunku. No i oczywiscie fabula alicji lezy przy fabule twojego ulubionego avatara.

ocenił(a) film na 8
talrash1993

Chłopcze, Ty nadal trwasz w przekonaniu że napisałeś ironiczną recenzje? Co za żałość, ale dobra, niech będzie. Widzę, że masz popleczników na swoim poziomie. Oni też zgadzają się pewnie co do tezy że Carroll napisał tę role specjalnie dla Deppa.
A swoją drogą to Ty musisz być bardzo sfrustrowany, skoro siedzisz tutaj i wypisujesz dziwne rzeczy po to żeby zdenerwować fanów Burtona. Ale bravo, za to że potrafisz się otwarcie do tego przyznać. Tylko po co to? Rozumiem że Ci się nie podobało, spoko, każdy ma swój gust, ale żeby takie pierdoły opowiadać? Proponuje pooglądać trochę wywiadów z Burtonem i Deppem przy okazji, jeśli oczywiście znasz angielski. Może wtedy zakumasz, co w duszy tego oszołoma gra - jeśli nadal jego klimat będzie Ci obcy to po prostu go nie oglądaj. To nie jest kino dla każdego, nie każdy się w tym klimacie odnajduje. Ale litość, przestań pisać z dupy posty, do tego twierdząc że to recenzje, bo do takowych to jednak trochę wiedzy i obeznania jest potrzebne.
Ci którzy znają filmy Burtona wiedzą o cym mówię.

talrash1993

"Koniec tych głupot.
3/10."

Myślę, że sam najtrafniej podsumowałeś swoją wypowiedź:) Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 3
Mariee_de_corps

No niestety Amyks ale z 13 posterunkiem mam miłe wspomnienia ,w przeciwieństwie z filmem Burtona*.

* Jeśli bym napisał z "Alicją" to wyszło by zbyt dwuznacznie.

ocenił(a) film na 8
Mariee_de_corps

;) exactly
ja się pienić nie będę twoja opinia- twoja recenzja
tylko proszę nie kwalifikować mnie do pseudo znawców Z Fimłeba czy jak tam to zostało nazwane, dlatego tylko,że ja UWAŻAM Burtona za wizjonera i Deppa za świetnego aktora.. ponieważ jest mój prywatny gust, który wg Ciebie czy kogokolwiek może być kiczowaty czy jakiś tam ale jest mój i mnie to w sumie ni chłodzi ni grzeje co ktoś o nim sądzi
a jeśli ktoś jest przekonany,że coś jest szitem no to chyba dyskusja jest zbędna, bo zakładam,że nie przekonam go,że jest arcydziełem;)
no i może przestańmy w końcu ludzi oceniać po tym jakie filmy czy seriale oglądają
a Alicji jeszcze nie widziałam- więc zostawię na razie puste miejsce

:)

maga89

maga89 myśl sobie o filmie Burtona co chcesz, moja wypowiedź o imbecylach z Filmłeba dotyczy ludzi, którzy z wszelką cenę chcą ci wmówic, że masz niskie IQ, że nie masz gustu itp. - zamiast dyskutować o filmie to szędzie te wycieczki osobiste.

talrash1993

To tylko swiadczy o twoim poziomie intelektualnym. Z przykroscia musze powiedziec, ze 13 posterunek byl to serial komediowy kierowany w strone ludzi niemalze uposledzonych tzn plebsu intelektualnego.
Jezeli w czyis oczach 13 to dobry serial to jego opinia jest dla mnie nie wiele warta i zapewne dla wielu innych takze.

ocenił(a) film na 3
amyks

Amyks , ciągnie swój do swego ,co? :)

talrash1993

Tak, ciagnie. Zapewne to bylo powodem zwiazania sie twoich ojcow.

amyks

Oh, mocium panie błyszczysz zato intjeligencją ponad miarę, dobrze, że chociaż Ty mości panie przed szary tłum wychodzisz i blaskiem swym nasze chłopskie oblicza oświecasz. (aha i przestań smęcić o tym 13 posterunku wszyscy już zrozumieli o co Ci chodzi, matołku)

ocenił(a) film na 7
talrash1993

Z "Alicja" zwiazalam sie od pierwszego wejrzenia gdy wytrwalam do konca
ogladajac siejacy obraz z VHS kreskowki Disney'a. Tych wejrzen bylo
jeszcze wiele zaczawszy od napisania scenariusza do sztuki ktora wygrala
konkurs teatralnny gdy bylma w podstawowce, poprzez rysowanie grafik z
znanymi lub mniej znanymi mieszkancami Krainy Czarow, konczac na wizycie
w kinie w ostatnia sobote.

Hmm...

No nie powalolo mnie. Uwazam te historie za tak klasyczna ze porywanie
sie ze zmianami w niej jest bardzo niebezpieczne i wymaga wielkiej
ostroznosci.
Oczywiscie ze kazdy artysta ma prawo tych zmian i do prezentacji ich,
ale oczekiwalam nieco innego wrazenia po wyjsciu z kina.

Depp moim zdaniem sie nie odnalazl w tej roli, pogobil sie. Jest jednym
z moich ulubionuch aktorow (wiec i tak jestem laskawa) i jestem jego
wielka fajna, ale nie przekonal mnie do Kapelusznika.
Wrazenie za to zrobila Krolowa.

Nie bede pisac o efektach specjalnych, bo na miare XXI wieku to juz dosc
obczaskany temat i wiadomo, ze jak na poziom takiego rezysera, efekty
musza byc i to dobre.
Kostuimy, scenografia, caly swiat przedstawiony bardzo mi sie podobal i
byl przekonywujacy, dal mi troche tej "Alicji" dotknac...

P.S. Polecam obejzenie zdjec z wystawy "Alicja w krainie czarow"
Katarzyny Widmańskiej - rewelacja

ocenił(a) film na 10
talrash1993

A na mnie film zrobił niesamowite wrażenie, mówcie sobie co chcecie, odemnie 10/10 i ląduje w ULUBIONYCH.
Nie wiem co z tym filmie było debilnego:| Zupełnie, może mam inne poczucie humoru, a może ktoś zbyt poważnie potraktował film fantasy..
Dla mnie to arcydzieło. Uwielbiam takiego Burtona.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 10
amyks

Niech się tną w imię własnej głupoty.

Nie jestem samolubem, jak komuś się nie podobało, to jego przykra sprawa ;)

ocenił(a) film na 10
liga1988

A co do tego, że lubię takiego Burtona.. no m.in. takiego, chociaż i Alicji też zdarzało się skakać po głowach umarłych ;)

ocenił(a) film na 6
talrash1993

recenzja dość brutalna, ale przyznam, że intrygująca ;). Tak sobie myślę, że film powinien mieć tytuł "Prawdziwa historia Kapelusznika".