Alicja w Krainie Czarów

Alice in Wonderland
2010
7,1 372 tys. ocen
7,1 10 1 371670
5,6 51 krytyków
Alicja w Krainie Czarów
powrót do forum filmu Alicja w Krainie Czarów

Pan Burton poszedł po linii najmniejszego oporu. Scenariusz napisany od niechcenia, sztampowy, bez polotu. Fabuła przewidywalna, a zarazem nieprzywidywalna. Bo że będzie taka przewidywalna, to tego nie przewidziałem. Myślałem, że to byłoby banalne, ale tak się cała sprawa właśnie skończyła.

Oczekiwałem, że tę klasyczną bajkę reżyser zinterpretuje w nowy sposób. Nie byłoby grzechem nawet znacząco zmienić fabułę, by uzyskać artystyczny efekt. Cóż to za zmiana, że Alicja jest starsza? To żadna rewelacja!

Johnny Depp też jakoś nie zachwycił. Ot, zagrał kapelusznika i poszedł do domu. Królowa jeszcze jakoś, jakoś tam wypada nawet fajnie. Znikający kot i królik rzucający filiżankami też ujdą w tłumie, ale to za mało.

Co dziwne, jak na dzisiejsze czasy, film nie wypada też dobrze... od strony wizualnej! Zły dobór kolorystyki - jest za duszno, za ciemno. Jakoś tak brązowawo. Choć może to moje okulary 3D były brudne? I nawet bez specjalnego rozmachu. Za mało tej krainy czarów żeśmy zobaczyli: trochę grzybków i zamki Królowych jednej i drugiej. Bohaterowie czarno-biali, choć widać było, że aktorka grająca Królowę Kier coś chciała do swojej postaci dodać. Ale bez pomocy scenariusza tego się nie da!

Podsumowując: film po prostu przeciętny. Szkoda.