Alicja w Krainie Czarów

Alice in Wonderland
2010
7,1 372 tys. ocen
7,1 10 1 371656
5,6 51 krytyków
Alicja w Krainie Czarów
powrót do forum filmu Alicja w Krainie Czarów

Zobaczyłem ten film, chociaż nie lubię tego rodzaju fantazji, więc nie czytałem tej książki: "Zjedz ciasteczko" , "Wypij mnie" , "Urośnij" , "Zmalej" , nie wciągające, ludziom podobno się to podoba.
Fantazja z przeważającymi elementami okrucieństwa.Rozumiem, że życie jest brutalne, ale nie w fantazji dla dzieci.Sądzę, że dzieci niewiele z tego rozumieją, jedynie postacie mogą się podobać, kolorystyka filmu.Ta "Alicja" przypomina trochę "Władcę Pierścieni" jest nudna, długa, tylko bardziej kolorowa.
Dobija mnie to, że ostatnio monopol na złe królowe ma Kasia Figura, ze swoim piskliwym, specyficznym głosem, no bez przesady...Nie ma innych aktorek, które mogłyby dubbingować królowe?
Zdecydowanie film nie dla dzieci, ostatnio w ogóle odnoszę wrażenie, że filmów dla dzieci to praktycznie nie ma.Po obejrzeniu zwiastuna "Jak ukraść księżyc" i usłyszeniu polskiego dubbingu i użytego w nim słownictwa, to przepraszam bardzo, ale na ten film to bym dziecka nie zabrał.
Reasumując są to filmy rysunkowo-fabularne, ale tylko dla kogo?Dla dzieci się nie nadają, dla dorosłych też nie, czyli rozumiem, że mamy odbiorcę pośredniego i nie wiem jak go nazwać.