Alicja w Krainie Czarów

Alice in Wonderland
2010
7,1 372 tys. ocen
7,1 10 1 371670
5,6 51 krytyków
Alicja w Krainie Czarów
powrót do forum filmu Alicja w Krainie Czarów

Moja ocena: poniżej oczekiwań....oj bardzo poniżej.

Co to w ogóle miało być?? Spodziewałam się jakiejś naprawdę genialnej Burtonowskiej produkcji, która jak zawsze mnie zachwyci i zostawi rysę na mózgu a dostałam mdłą papkę totalnego shitu, która pozostawiła niesmak i chęć zwrócenia się do najbliższego pojemnika po popcornie.

Nie podobało mi się prawie wszystko!!'
1. Gra moich ulubionych aktorów na bardzo niskim poziomie.
2. Brak konkretnej fabuły, jakiegoś głównego wątku, wszystko w totalnym nieładzie, chaotycznie poukładane nie dające się połączyć w spójną, podkreślam spójną całość.
3. Przerysowanie totalne - ale to już przerysowanie przerysowania.To miało być fascynujące oderwanie od rzeczywistości, ucieczka w głąb samego siebie, podróż w zakamarki własnej psychiki a wyszedł totalny niezrozumiały bełkot.

Jedyne dobro w tym filmie to bajeczna grafika. Naprawdę duży ukłon w tą stronę. No i puenta: cytat o wariatach - godne zapamiętania.

Generalnie sądzę, że prawdziwy smakosz tym filmem się nie naje.

pozdrawiam,

ocenił(a) film na 3
Viktoria_Black

Na pewno nie zgodzę się że całe aktorstwo leży. HBC jest perfekcyjna w roli Czerwonej Królowej. Depp moim zdaniem za bardzo sobie odpuścił. Wie że ludzie go lubią i jakoś tak się nie starał. Mało Rickmana - jego głos zasługuje na więcej. Reszta bez rewelacji, ale też nie tragicznie.

Fabuła rzeczywiście przewidywalna i mało odkrywcza (wybraniec po raz n-ty). A czy dziury były? Chyba nie.

Byłem na 3D i nie podobało mi się. Kolory były jakieś takie wyprane. A efekt głębi tylko miejscami, widać że dodali to w postprodukcji.

Ogólnie nie jest źle, ale Burtona stać na wiele więcej.