Czy znacie jakieś podobne filmy do Parnassus'a, Nieustraszonych Braci Grimm, Alicji ? Chodzi mi o ten baśniowy,bajkowy, magiczny klimat. Z góry dziękuje.
Chociażby inne filmy z Deppem - ''Marzyciel'', ''Charlie i fabryka czekolady'' . Jak też ''Duża ryba'' Burtona czy ''Kraina Traw'' Gilliama.
Hmm. Może "Mirror mask", "Labirynt", "Labirynt Fauna", "dark crystal", "Koralina", "Where the wild things are".
Magia uczuć (tytuł idiotycznie przetłumaczony, nie zrażaj się nim :)), Towarzystwo Wilków, Kobieta w błękitnej wodzie, Przygody barona Munchausena - to takie typowo baśniowe. Dla mnie magiczne są też Kroniki Portowe, Niewinność, Miasto zaginionych dzieci. Może sobie coś jeszcze przypomnę. :)
Vidocq,
Delicatessen,
Czekolada
...........................................................................
film nie jest Burtona, ale jeżeli szukasz czegoś w baśniowym klimacie, to koniecznie musisz sięgnąć po film pt. "Merlin"
ten film to arcydzieło w swoim gatunku, niesamowita charakteryzacja, poruszająca historia, a do tego niesamowita gra aktorska, szczególnie Sam Neill jako Merlin, Miranda Richardson jako Królowa Mab i Helena Bonham Carter jako Morgana
naprawdę polecam
uwielbiam filmy Burtona i inne w baśniowym klimacie, Merlin to jedna z moich ulubionych produkcji
Nasuwają mi się :
1. Gwiezdny pył
2. Tajemnica Rajskiego Wzgórza
3. Złoty kompas
4. cykl Opowieści z Narnii
5. cykl Harry Potter
6. Złote dziecko
7. Magiczne drzewo
8. Most do Therabiti
9. Gwiezdne wojny ( cykl)
10. Miasto cienia
11. High School Musical
12. Klub Winx - Tajemnica Zaginionego Królestwa
najbardziej magiczne filmy - bajki, jakie zna i poleca moja młodsza
siostra to cykl dla dziewczynek Barbie, a jest tych filmów 17 i nowe powstają.
Artur i Minmki dwie częsci
Kroniki Spiderwick
Atramentowe Serce
Lemony snicket seria dziwnych przypadków
Przypomniały się :
Tajemniczy ogród
Piękna i Borys Bestia
Mała księżniczka
Zaczarowana
Bajkowy świat filmów - ZAPRASZAM do PACANOWA