Amelia

Le fabuleux destin d'Amélie Poulain
2001
7,6 272 tys. ocen
7,6 10 1 272261
7,6 61 krytyków
Amelia
powrót do forum filmu Amelia

Czy ona była dziwaczką? Bo spotkałam się na tym forum z takim określeniem. Czy Wy tak uważacie? Jak dla mnie ona wcale nie była żadną dziwaczką! To była zwyczajna dziewczyna, trochę nieśmiała i zamknięta w sobie, w swoim świecie, ale normalna. Oursiderka, to już może bardziej, ale dziwaczka?

ocenił(a) film na 10
Eruaniel

To co dla jednych jest dziwaczne dla innych jest normalne.

tenszin

Moim zdaniem "dziwaczka" to zbyt "brutalne" określenie. Outsiderka brzmi już lepiej ;)

Pride

A dla mnie Amelia byla dziwaczka. Nie byla zwyczajna, absolutnie! I to wlasnie czyni ja niepowtrzalna, urokliwa... :)

ocenił(a) film na 10
Eruaniel

A dla mnie dziwakiem jest ten kto nie potrafi zaakceptować cudzej inności, indywidualności. Ja bym również jej nie nazwała outsiderką bo aż tak nie żyła na uboczu, no i interesowała się innymi. Nazwałabym ją raczej przeuroczą indywidualistką bo w końcu była niepowtarzalna no i jej postępowanie odbiegało nieco od ogólnie przyjętych wzorców. A szkoda:-)

ocenił(a) film na 9
sylbow

była nienormalna

szyszka411

Normalność to pojęcie względne, które każdy definiuje na swój sposób. Moim zdaniem Amelia była normalna - ona po prostu była sobą i nie bała się tego;)

ocenił(a) film na 8
_Morwena_

była optymistyczną wersją EMO:D A tak naprawdę to była skrzywiona umysłowo przez nienormalnych starych i potem poszło w las;)

ocenił(a) film na 10
Eruaniel

coz, jak bym na to nie patrzyl to byla dziwaczka. przynajmniej takie jest moje rozumienie dziwaczki. przy tym szalenie sympatyczna:) a film po prostu cudowny, czym chyba nikogo tu nie zaskocze. pozdr.

użytkownik usunięty
grizley

EKSCENTRYCZNA - to właściwe określenie! Pozatym była przeuroczą osóbką tłómaczącą sobie świat na swój sposób.

Kiedy bylismy w gimnazjum (a było to ładnych parę lat temu) mieliśmy się na to przejśc, ale moja mało przebiegła
wychowawczyni, tak zakręciła, że klasa poszła na "gulczas jak myslisz" (nosz k...).

Oczywista nie poszedłem. Filmik obejrzałem dopiero w tv. I warto było czekac. Był Magiczny.

ocenił(a) film na 10

hehehhe, nie ma to jak wypady z klasa do kina... tez pare takich mialem. oczywiscie na pozycje obowiazkowe dla licealisty - ekranizacje polskiej tzw. klasyki literackiej - czytaj filmow do bolu nudnych i podnioslych. ale to minelo na szczescie. teraz sam dobieram repertuar i duzo lepiej mi to wychodzi niz specjalistom od nauczania mlodziezy. pozdrawiam. PS a "excentryczna", to faktycznie swietne okreslenie amelii;)

użytkownik usunięty
grizley

Wiesz, złośliwi twierdzą że "ekscentryk" to określenie bogatego dziwaka, a Elling urzywa francuskiego mówiąc - oryginalny, niepospolity;)

ocenił(a) film na 10

w sumie wszystkie te wyrazy okreslaja dokladnie to samo. roznia sie tylko zabarwieniem - od pozytywnego do negatywnego. w odniesieniu do amelii excentryk pasuje wiec zdecydowanie lepiej. ale trzeba sie tez zogdzic ze byla jednoczesnie dziwaczka (tj. oryginalna, niepospolita itd.), choc moze nie brzmi to najlepiej.

użytkownik usunięty
grizley

...Ale fajnie znac takie osoby prawda;) Hej nie wiesz dlaczego avek mi nie wchodzi kolego?

ocenił(a) film na 10

jaki avek nie wchodzi???????????????????????????????????????????????????????

użytkownik usunięty
grizley

Już sobie poradziłem, jak wida avek jest. Sorki, tam mnie opcje zmyliły!