Amelia

Le fabuleux destin d'Amélie Poulain
2001
7,6 272 tys. ocen
7,6 10 1 272261
7,6 61 krytyków
Amelia
powrót do forum filmu Amelia

Film przedstawia historię młodej, introwertycznej francuski, mieszkającej ze zdziwaczałym ojcem (Rufus) na paryskim Montmartre. Żeby zdobyć miłość równie nieśmiałego Nino (Mathieu Kassovitz) obmyśla bardzo skomplikowaną i wyrafiną grę, która wiedzie chłopaka do kafejki, w której Amelia pracuje.
Sięgnąłem po ten film z pewną dozą ostrożności, nie do końca wiedząc jakiego kina mogę się spodziewać. Myślałem, że to będzie dzieło bardziej ponure i wymagające większego wysiłku intelektualnego. Film jednak bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Specyficzny, urzekający klimat i pokręcona ale jednocześnie ciekawa fabuła sprawiły, że oglądało się go naprawdę przyjemnie. Najbardziej podobała mi się narracja. Charakterystyka postaci na podstawie ich upodobań: co lubią i czego nie lubią. Przezabawne! Rewelacyjne były wstawki pokazujące jak bujną wyobraźnię ma główna bohaterka. Poza tym paryski klimat. Miałem szczęście przechodzić obok karuzeli, która stoi o podnóża schodów prowadzących do Bazyliki Sacre Coeur. Miałem możliwość wbiegać do góry tymi samymi schodami, którymi po strałkach wbiegał Nino. Serdecznie polecam wszystkim tym, którzy znudzeni są amerykańskimi produkcjami z serii "zabili go i uciekł". Oceniam film na 9/10.