Amelia

Le fabuleux destin d'Amélie Poulain
2001
7,6 272 tys. ocen
7,6 10 1 272261
7,6 61 krytyków
Amelia
powrót do forum filmu Amelia

Ludzie czy wy naprawde nie dostrzegacie geniuszu tego filmu:doskonały humor,wspaniałe aktorstwo i muzyka. Wręcz arcydzieło. "Amelia" to taka słodka bajka o miłości dla prawdziwych miłośników kina.10/10

limper

ja dostrzegam geniusz,tak bardzo,że oglądałam go z 10 razy;))

ocenił(a) film na 9
limper

Spokojnie;)
Poco tak uogólniać - kto ma pokochać, ten pokocha ten spaniały film. Widocznie niektórym nie było dane go odebrać tak, jak przypuszczalnie my go widzimy - a szkoda. Film jest świetny i "przesłodki" (głównie dzięki uroczej Audrey T)

ocenił(a) film na 10
Hanss

"przesłodki"...inaczej bym to ujęła... Jestem w ciężkim szoku po obejrzeniu. Spodziewała sie czegoś zupełnie innego. Kolejnej dennej i różowej komedii romantycznej ,ale spotkała mnie niespodzianka. Jestem pod wrażeniem Audrey. Poza tym specyficzny rodzaj poczucia humoru powalił mnie na kolana. To film który zmienił całkowicie moje spojrzenie na świat. Jako jeden z niewielu. Bardzo oryginalny, magiczny, ale równocześnie tak bardzo przyziemny, że momentami czułam się jak Amelia oglądająca filmy o innych Ameliach:) Do tego świetna muzyka. 10/10

ocenił(a) film na 9
kropekk

Dla mnie ten film był słodki i uroczy, nie miałem w stwierdzeniu "przesłodki" nic złego na myśli:) W pełni się zgodzę z zdaniem "Bardzo oryginalny, magiczny, ale równocześnie tak bardzo przyziemny, że momentami czułam się jak Amelia oglądająca filmy o innych Ameliach:)" - świetnie ujęte. Film który się zapamięta chyba do końca życia.

ocenił(a) film na 10
limper

Ten fil jest wspaniały.
po prostu jeśli go ktoś nie obejrzał to traci wiele.
Bardzo fajnie zagrana rola przez Audrey Tautou
brak mi słów żeby opisać ten wspaniały film 10/10

ocenił(a) film na 6
limper

Zupełnie nie rozumiem zachwytów nad tym filmem. Mi wydał się po pierwsze naiwny a po drugie mało zaskakujący (banalny to by było jednak za duzo powiedziane).
Moim zdaniem ten film przyciąga tylko dzięki dobremu aktorstwu i przede wszystkim wdzięiowi odtwórczyni głównej roli.

ocenił(a) film na 9
Ada_21

Zarzucanie mu, że jest to naiwny film, jest moim zdaniem trochę pozbawione sensu, ponieważ to nie miał być "ciężki", skomplikowany film z nagłymi zwrotami akcji, tylko coś na wzór że tak powiem "bajki"(niezbyt trafne określenie, ale co tam). Fabuła prosta, jednak forma i otoczka wokół niej to już kwestia gustu i rzeczywiście można się nią zachwycać(i powinno;)).

ocenił(a) film na 10
Hanss

dostrzegam, to mój ulubiony film. Szczególnie śmieszne są sceny z dzieciństwa.

ocenił(a) film na 8
limper

Wielbie Amelie... ukochany film na poprawe humoru... a sciezka dzwiekowa genialna :) polecam na romantyczny wieczor ;p

ocenił(a) film na 10
farciara_2

Tak.. ten film jest cudowny. Bajkowy, wręcz magiczny. I ta muzyka...
Świetny!

ocenił(a) film na 10
limper

według mnie.. w pełni zasłużone 10/10 ...:)

ocenił(a) film na 10
limper

Film naprawde super:) Oglądałam wczoraj na ALE KINO! i się w Nim chyba zakochałam. Pozdrawiam:]

limper

Film rewelacyjny, nigdy się nie nudzi:)) Oglądałam ok 10 razy i zawsze wzrusza i zachwyca na nowo:D

mabia_2

czy możeci podać mi tytuły przepięknych francuskich filmów o miłośći wg Was?

ocenił(a) film na 10
limper

Film jest bezsprzecznie wyjątkowy i faktycznie być może oglądanie go wymaga od widza odrobiny poświęcenia i zaangażowania w fabułę. Film ten jednak ma w sobie coś tak magicznego, że czujemy jak gdybyśmy byli w lokacjach, w których kręcono film. Otaczający świat jest nam przyjazny - jedynie ludzie w nim są odseparowani od jego piękna. Amelia chce to piękno przywrócić - udaje jej się najwidoczniej nie tylko uszczęśliwić innych bohaterów filmu, ale i nas - widzów oglądających ten przepiękny fabularnie obraz.

ocenił(a) film na 10
limper

To jeden z naprawę magicznych filmów, który od pierwszej sceny aż po końcowe napisy, przenosi w swój świat. Ogląda się go z wielką przyjemnością i tęskni zaraz po zakończeniu. O fabule i aktorach (szczególnie o uroczej tytułowej bohaterce) napisano już tak wiele pozytywnych opinii, że nie ma co dodawać. Dla mnie jeszcze 2 ogromne plusy które rozkochały mnie w "Amelii: Pierwszy to muzyka - nie trzeba nikomu reklamować, jest poprostu rewelacyjna, można przy niej zwariować ze szczęścia i płakać gdy jest smutno. Drugim jest scenografia, rekwizyty i kostiumy - mieszkanie Amelii to jedno z tych w których się zakochałam (podobne wnętrze jest dla jaszcze w "Marzycielach", o wiele niższych lotów filmie, ale z cudowną scenografią). Uliczki, kawiarnia, sklepik, wszystkie mieszkania w kamienicy (szczególnie mieszkanie Amelii) są przeurocze i sprawiają że film jest poprostu ucztą dla oka, uwielbiam delektować się tymi obrazami. :) Piękny, piękny i bardzo magiczny!

użytkownik usunięty
chaberkowna

Nie sposób się nie zgodzić, wspaniała muzyka, idealnie dopasowana scenografia, każdy element tego filmu ma w sobie tak wiele magii. Sama postać bohaterki pozwala nam na chwilę znaleźć się w Paryżu i być częścią tego świata. W losach Amelii możemy doszukiwać się podobieństw do własnych przeżyć, zapewne takowe odnajdując ale ilu z nas będzie miało tyle odwagi by tak jak ona ostatecznie wziąć sprawy w swoje ręce... ?