Antychryst

Antichrist
2009
5,7 64 tys. ocen
5,7 10 1 63786
6,5 35 krytyków
Antychryst
powrót do forum filmu Antychryst

5/10

ocenił(a) film na 5

Nie było, nie ma i nie będzie chyba żadnej osoby na świecie, która w 100 procentach zrozumie "Antychrysta". Myślę nawet, że von Trier ledwo zrozumiał co zrobił. Film jest przepełniony tak wieloznaczną symboliką, że nie w sposób jest poprawnie odczytać wizję Larsa. Przyznaje, że nie rozumiem tego filmu, udało mi się odczytać większość symboli ale nie udało mi się połączyć wszystkiego w całość, mimo, że 2 razy pod rząd oglądałem Antychrysta. 5/10 ode mnie.
P.S.
http://dariakamilla.wrzuta.pl/audio/89bnnMr9dKg/handel_rinaldo_lascia_ch_io_pian ga

pachomir

Myślę, że jednak film można zrozumieć....jeśli się spojrzy na niego oczyma twórcy. Sam von Trier twierdził,że to jego najbardziej osobisty film i ma silny związek z jego chorobą depresją. Tego filmu się nie rozumie - jego się czuje.

Dla mnie Antychrystem jest bezduszny "ON" światowej sławy psychiatra, a zarazem osoba o mentalności "strażnika w muzeum" siedzi plecami do najpiękniejszego arcydzieła a widzi w nim tylko teoryjkę Freuda...To nie kobieta i nie natura jest Antychrystem....lecz dumny i próżny rozum próbujący ująć w wyuczony schemat. Myślę, że to pozycja obowiązkowa dla każdego psychologa klinicznego oraz lekarza psychiatry ukazuje bowiem - nie wiem czy w sposób przez reżysera zamierzony czy niezamierzony - niebezpieczeństwo wynikające ze zbyt uproszczonej wizji człowieka oraz przyjęcia pozycji "boga"

ocenił(a) film na 5
ddddaaaa

A dla mnie antychrystem jest ONA - kobieta nie potrafiąca znaleźć sobie miejsca, chora psychicznie na długo przed stratą dziecka nimfomanka. ON za pomocą tego co umie najlepiej próbuje jej pomóc mimo obelg i katowania z JEJ strony. Jeśli chodzi o depresje lub inne podobne schorzenia to nie pomoże tutaj "Wszystko będzie dobrze..." ze strony rodziny czy przyjaciół.