Kawał dobrego kina! Wartka szybka akcja, cały czas trzyma w napięciu, naprawdę gorąco polecam. Heroiczna walka dobra ze złem w doskonałej oprawie.
Nie rozumiem ostrej krytyki przez gazety, zwłaszcza Dziennik. Recenzenci rozpisują się jak to Mel Gibson przekroczył dopuszczalne granice i że jest to najbardziej okrutna chora wizja świata jaka powstała.
Wydaje sie jakby pałali do niego nienawiścią a na dokładke mało byli obeznani w kinie i podejmowali się je publicznie opisywać.
Jak można twierdzić że ten film przedstawia jedynie ludobójstwo i to najgorsze jakie mógł człowiek wymyślić? Wyszli z kina po 10 minutach czy jak?
Czyżby sceny mordowania Żydów z uśmiechem na twarzy w Pianiście były mniej brutalne? Wyrzucanie ludzi przez okna itp?
Może recenzenci z Dziennika nie widzieli wielu filmów klasyków jak choćby Misja, Amistad, Ostatni Mohikanin, Tańczący z Wilkami, Cienka Czerwona Linia, Szeregowiec Rayan.
Czy krwawe sceny i obrazy ludzkiej agonii w Pile, czy Hannibalu nie są bardziej brutalne?
Czy nie powstały juz dziesiątki horrorów w którch krew leje się po ekranie jak choćby Wzgórza Mają Oczy?
Myśle że poprostu wielu recenzentów przeczytało jakieś nieprzychylne opinie amerykańskich dziennikarzy o filmach Mela Gibsona i sugerując się wyłącznie tym, a nie własnym rozumem, starają się zatruć też swoich czytelników.
Byłem świadkiem jak w kinie większość nakręconych wczeniej ludzi, tak naprawde najbardziej przestraszyło się i piszczało podczas normalnej, i naturalnej sceny rodzenia dziecka która trwała raptem 10 sekund. Ludzie, co z Wami??!!
Moja rada : nie czytajcie żadnych opinii z gazet, tylko idzcie na ten film, nie myśląc o nim z obrzydzeniem. Naprawdę zaskoczy!!!