7,3 188 tys. ocen
7,3 10 1 187783
6,8 27 krytyków
Apocalypto
powrót do forum filmu Apocalypto

Co to ma być?

ocenił(a) film na 7

Jak dla mnie rozczarowanie. Przecież to jest zwykły film akcji, z dużym naciskiem na akcję. Gdzie w tym filmie ukazana jest historia cywilizacji Majów? Majowie to chyba tylko pretekst do ukazania scen przemocy przez tego chorego człowieka Mela Gibsona. Film można podzielić na dwie części. Pierwsza to kolejne sceny zabijania, torturowania, maltretowania, sadystycznego znęcania. Natomiast druga to pościg za głównym bohaterem, który zabija ścigających go kolesi(bądź sami się zabijają), co ciekawe każdemu nasz perwer Mel przygotował inny rodzaj śmierci (ten koleś chyba spędza wolny czas na obmyślaniu w jaki sposób wykańczać ludzi w swoich filmach). Nie wiem tylko czemu ta przemoc miała służyć, ja rozumiem, że to były brutalne czasy, a sami Majowie nie byli potulnymi barankami, ale żeby cały film o zarzynaniu to już przesada. OK film technicznie zrobiony imponująco( może z wyjątkiem mechanicznego jaguara), ale czy naprawde o to chodziło. I don't think so.

mic_yen

"Film można podzielić na dwie części. Pierwsza to kolejne sceny zabijania, torturowania, maltretowania, sadystycznego znęcania"

Nie przypomina ci to czasem czegoś? Podpowiem, czegoś teraźniejszego?
Podpowiem jeszcze raz:
"Wielką cywilizację można pokonać od zewnątrz, dopiero gdy ulega rozkładowi od wewnątrz."

użytkownik usunięty
mic_yen

ja juz naprawde nie mam siły tłumaczyc takim jak Ty,ze TAK TAM SIE DZIAŁO NAPRAWDE.Czy Ty widziałes/as kiedys Fakty w TVN albo Teleexpres w TvP?chyba nie...bo tam pokazuja gorsze rzeczy tylko w ładniejszym opakowaiu...jedeyny błąd Gibsona w tym filmie to to,ze to nie Majowie a Aztekowie byli tacy brutalni...pozatym nie słyszałam,zeby ona bardzo podkreslał,ze to bedzie film historyczny.
Nie rozumiem dlaczego ludzie zachwycają sie Piła...w której nie ma kompletnego pohamowania na punkcie fruwających konczyn etc,ale kiedy pokaze sie cos co prawdopodobnie kiedys sie działo,i to cos jest brutalne to juz sie wszyscy czepiaja...

"Pierwsza to kolejne sceny zabijania, torturowania, maltretowania, sadystycznego znęcania"n/c..;/ powiem tlyko tyle : eee czy mi sie wydawało czy jakis czas temu w tv leciała transmisja z wykonania kary smierci na Husajnie?eeee chyba mi sie nie wydawało...grubymi literami było napisane "OD LAT OSIEMNASTU"wiec chyba wiadome było,ze bedzie hekatomba,zreszta wszedzie o tym trabili..mnie juz naprawde podnosi sie cisnienie jak widze,ze gnoja Apocalypto,ze brutalne itp,ale o Pile 3 nic nie mowie...załosny skandal..;/

juz napisałam posta na ten temat,
otóż powtórze...to jest film dla ludzi,którzy poza stwierdzeniem ze to była rzeź potrafia pomyslec i zauwazyc pewne ukryte tresci...
Mnie sie wydawało,ze on pokazuje Auschwitz kilkaset lat wczesniej...to byli Hitlerwocy w kusych majtkach,którzy zamiast broni palnej mieli dzidy i łuki...nie wydawało Ci sie moze PRZYPADKIEM,ze on chce poakzac,ze historia lubi zataczać koło?
Czy w Auschwitz obywało sie bez krwi i smierci,czy w Iraku tego nie ma?Odpowiadam wiec dla Ciebie...tak tam była,jest i bedzie rozlwe krwi,ale nikt nie kreci o tym filmów,Gibson sie odwazył i własnie widze jak ludzie na to patrza.Zacznijcie naprawde troche sie zastanawiac nad trescia tego co ogladacie bo niektóre komentarze przechodza ludzkie pojecie.

Oczywixcie ze film nie ejst idealny,znam kulture Majów i Azteków wiec wiem ze było tam sporo błedów,w konstrukcjach piramid,w broniach...ale niech mi nikt nie wyjezdza z hasełkiem,ze mogło byc mniej brutalne,albo ze perwersja,ze przesada,ze Gibson jest psychiczny..;/on poprosrtu miał odwage pokazac jak to widzi i jak MOGŁObyc naprawde...

Pozdrawiam Serdecznie...
Ania

ocenił(a) film na 9
mic_yen

To nie był zwykły film akcji, ten film to wizja, pokazuje jak mozna manipulowac tłumem, jak zepsute społeczeństwo chyli się ku klęsce ... pozatym niespodziewałem się po dzikusach ze co beda sobie książki przy ognisku czytać! przeciez oczywiste było ze beda biegać z dzidami i się zabijac, taka juz natura ludzi!!!!
Gibson pokauje ze pomimo upływu kilku wieków niewiele ludzie dalej zabijają i bedą zabijać, a tłum domaga się się smierci ... patrzcie chocby na ekzekucje Saddama (jakby koles nie mógł dozywocie dostać)!!!!
hehehe a co do wymyslania śmierci tym co ścigali Łapę Jaguara to mieli chłopcy pecha i tyle, pozatym słyszeli przepowiednie gnijącej młodej laski, takze mieli wybór, a może to Mell im nie dał wyboru??? ...
Tej Krwi wcale tam nie było tak duzo, sadze że Gibson w porównaniu do Pasji sam się ocenzurał, szkoda że niepokazał tak dokładnie jak wygląda wyrywanie sreca!!! liczyłem na tą scenę i się troszeczke rozczarowałem, no Jaguar zjadający twarz był niezły, tak samo niezły był koles co mówił "o mały włos" jak stracił kawałek głowy w solówie ... hehehe no i zawsze się zastanawiałem jak to jest skaczesz do wody na banie i udezasz głową o kamień ... teraz już wiem :D!!!!!

AVE GIBSON!!!!!!!!

ocenił(a) film na 7
mieszkoxxx

Jak już napisałem wcześniej mam świadomość tego, że Majowie byli brutalni( choć jak ktoś już wyżej zauważył w filmie są kanty, bo takie jazdy to mieli Aztekowie ), to uważam że właśnie takie skupienie się na wszechobecnych wnętrznościach zaciera wymowę tego filmu. Nie sądze, że do upadku tej cywilizacji przyczyniły sie tylko i wyłącznie wewnętrzne potyczki i teatrzyk pt."zarżne kogoś a nasz bóg będzie zadowolony".

PS. Bardzo mi sie podoba porównanie Apocalypto do Piły :)