7,3 188 tys. ocen
7,3 10 1 187783
6,8 27 krytyków
Apocalypto
powrót do forum filmu Apocalypto

Spodziewałem się jednak ciut więcej wątków kulturowych i obyczajowych związanych z Majami i ich upadkiem, tymczasem film okazał się "wielką rzeźnią". Trzeba było nakręcić kolejną część Piątku Trzynastego albo Halloween, Panie Gibson.

ocenił(a) film na 8
Theodoros

Sorry ale żadnej rzeźni w tym filmie nie ma. Owszem, momentami krew się leje ale porównywanie do jakichś kiczowatych horrorów bezsensowne. Ścinanie głów i wypruwanie serc także należało do tej majowskiej "kultury" której sam się przecież domagasz.

Apocalypto to film przygodowy a nie dokument stąd też zwyczaje Majów stanowią jedynie tło.

To że się spodziewałeś czegoś innego nie oznacza od razu że wykonanie filmu jest żenujące.

ocenił(a) film na 10
Theodoros

Theo coz smutno mowic, ale chyba nigdy tego filmu nie zrozumiesz... Jak wiekszośc dzisiejszych "ludzi"

ocenił(a) film na 1
Elizabeth_8

Masz rację. Nigdy nie zrozumiem filmów w stylu "Piątek trzynastego" czy "Apocalypto", jak większość NORMALNYCH ludzi...

Theodoros

Trzeba było nie iść do kina. Gibson w wywiadach mówił że gdyby zrobił film o cywilizacji Majów to jest to temat na osobny film. Trzeba było czytać gazety przed pójściem do kina. Widziałam o wiele bardziej krwawe filmy. ten jest brutalny ale jak miał zrobić sceny z obrzędami nie pokazując krwi??

alien_2

mozna zrobic sceny bezkrawe, pozostawiajace reszte wyobrazni widza, ale sa to wda osobne typy rezyserii. sceny naturalistyczne nie mozna od razu negowac..
film mnie sie podobal, choc dlugi (ale nie za dlugi) to caly czas ciekawi, zaluje tylko ze niektore watpki pozostaly niedopowiedziane. moze planuje apocapyptoII ;>