7,3 188 tys. ocen
7,3 10 1 187783
6,8 27 krytyków
Apocalypto
powrót do forum filmu Apocalypto

Uwaga!
Ponieważ premiera tego obelżywego i obraźliwego dla Polaków filmu ma odbyć się już 29 grudnia..... Wzywam wszystkich prawdziwych Polaków i katolików do zrywania plakatów reklamujących ten film....!

Precz z pogaństwem na ziemiach Polskich.....!

użytkownik usunięty
Newciu_90

Nikt nie spodziewa się hiszpańskiej Inkwizycji! ;) Pozdrowienia dla jedynego rozsądnego... ;)

beretb

Nie bulwersuj sie tak, to tylko jego opinia. W swoim zapale uświadamiania trochę się zapędziłeś. Odśwież wiedzę historyczną, bo opowiadasz niestworzone rzeczy. Wypowiadasz się jak osoba, która nie ma pojęcia o historii i budownictwie.
Primo, koła wcale nie wynaleźli Europejczycy ani tym bardziej chrześcijanie.
Secundo - perły architektury? Jasne. A wiesz, z czego je budowali? Nie sądzę. Głównie z rozbieranych pereł architektury poprzednich cywilizacji. Że nie wspomnę o tym, skąd brano brąz itp.
Tertio, odkryto nowe lądy, a jakże. Ale nie mów o nich, bo nie stało się tam w tych czasach nic dobrego. No, chyba, że dla Europejczyków. Darmowa siła robocza - super! Złoto, srebro - pysznie! Martwi tubylcy - eee...kto by się nimi przejmował, to byli poganie.
Quarto, co ma religia do budownictwa? Pomijając sakralne - nic.
Quinto, zgadzam się, że to miała być religia miłości, ale - może nie zauważyłeś - podstawowe założenia na przestrzeni wieków się nieco zatarły, ktoś je zmienił, ktoś zapomniał, a ktoś inny dodał nowe. I to co mamy dziś, to nie to, co było kiedyś.
Ergo, ubliżasz mu od sabotażystów, a co z Twoją religią miłowania bliźniego i jej zasadami, przykazaniami? Nie stosujesz się? Nieładnie.
I ostatnie: człowieku, kultury prekolumbijskie NIE ZNAŁY koła, a widziałeś, CO oni zbudowali? A przede wszystkim GDZIE?
A o osiągnięciach starożytnych przed nastaniem ery Twojej religii już nie będę mówić. Ani też nie wspomnę o tym, że rozwój cywlizacyjny mógł byc zupełnie inny, gdyby nie zniszczono tego i nie chowano ani uważano za herezję.
Taaaak, bez chrześcijaństwa byłoby zupełnie inaczej. Ale nigdy się tego nie dowiemy. Jesteśmy jakieś 1000 lat do tyłu jeśli chodzi o rozwój.
Oj, ale się rozgadałam... skażenie naukowe:)

ocenił(a) film na 6
shenzee

Droga Shenzee:
Bardzo się ciesze że mogę z kimś poważnie pokonwersować (czasem fajnie jest się oderwać od tego zwariowanego życia i wymienić swoje poglądy z innymi osobami na ciekawe tematy). Tak więc(może też wykorzystam łacine) :

Primo- zgadzam się z tym, że koła nie wynaleźli europejczycy ani tym bardziej chrześcijanie, ALE NIE POWIEDZIAłEM NIC PRZECIWNEGO! Przytoczyłem Afryke i Ameryki a nie starozytną Mezopotamie gdzie owe koło zostało wynalezione

Secundo- z tym również się zgadzam(w zupełności). LECZ TEMU(ktoś chyba nie czyta dokładnie moich wypowiedzi) RóWNIEŻ NIE ZAPRZECZYłEM. Przy okazji prosze mnie nie obrażać że nie znam się nic na historii. Dobrze wiem że brąz i inne surowce brano z niszczonych elementów cywilizacji starożytnych. W sumie to nie wiem czemu przytoczyłaś taki argument

Tertio- Z TYM RóWNIEŻ SIĘ ZGADZAM!!!( ;-) znów) Przytoczyłem odkrycia jedynie dlatego żeby podkreślić że to europejczycy zaczęli odkrywać a nie np kultury prekolumbijskie. Twierdze że akcje konkwistadorów to było jedno z największych zbrodi w historii i w ogóle to lepiej było by dla ludów ,,z zachodu" gdyby europejczycy nie przybyli na nowe kontynenty.

Quatro- teoretycznie nic, prawda były to budowle jedynie sakralne, zgadzam się, lecz chrześcijaństwo nakręcało całą machinę rozwoju a owa machina nakręcała się przez kościoły, rozwijała się kultura (przypuszczam że powinnaś to wiedzieć) np: kto w średniowieczu znał wielką sztukę czytania i pisania - duchowny. gdzie powstawały największe malowidła, rzeźby, freski, literatura JAK NIE W KOŚCIELE??? Zamykając już czasy starożytności i przechodząc w mroczne czasy średnowiecza to kultura rozwijała się właśnie przy budowlach sakralnych. Tak więc religia ma wiele do budownictwo.

Quinto- z tym również się zgadzam, religia chrześcijańska z czasem się zmieniała, ale istota została zawarta w Piśmie Św. Tam nic nie zostało zmienione, tam zawiera się credo religi chrześcijańskiej. Kościół miał wiele i wielkich upadków potem zaś wzlotów lecz cała ta główna mysl jest nie zmieniona od wieków i jeśli ktoś ma problem wystarczy poszukać, pomyśleć i już zna odpowiedź na dręczące pytanie. na każdą religię (i nie tylko) spolgląda się(powinno się) pod kątem tych prawdziwych wyznawców, któży nie przeninaczają religi. Przykładem może być tu islam. Ludzie są nawoływani aby spojżeli na religię Mahometa pod kątem Koranu, prawdziwych zasady zapisnych tam, aby spojżeli na muzułmanów któży wyzają ,,czysty" islam, a nie terrorystów(nie chcę nikogo urazić). tak samo jest z katolicyzmem, ludzie wspominają Jana Pawła II(i dobrze) ale mówią że sie nie nawrócą, bo widzą bandę fanatycznych moherów i sądzą że taka jest religia chrześcijańska. Więc jeśli ktoś chce wyznawać religie miłości(patrz chrześcijaństwo) wystarczy żyć jej prawdziwymi zasadami.

Sexto (twoje ergo)- nie rozumiem, całe moje życie próbuje trwać w religii i przestrzegać przykazań. a osoba którą teoetycznie nie znam ocenia mnie i twierdzi że jestem złym katolikiem. cóż nie bedę na ten temat się wypowiadał, choć wiem że daleko mi do doskonałości religijnej.
Poza tym nie powiedziałem że Ortalion jest sabotażystą ale że tak tylko przypuszczam. Bo czyż może być katolikiem ktoś kto wywołuje taką burzę (dodam niepotrzebną) na temat Jezusa i całego chrześcijaństwa i nagle znika (coś długo się nie odzywa). Najlepiej to pominą bym cały tem punkt.

I ostatnie: PRZECIEŻ TO WŁAŚNIE NAPISAŁEM (TJ. ŻE KULTURY PREKOLUMBIJSKIE NIE ZNAŁY KOŁA) więc nie wiem czemu mi to przytaczasz??? Podziwiam je za ich kulurę i ubolewam nad tym że zostały zniszczone (jeszcze bardziej że było to robione w imie Boga) Na temat osiągnięć już się wypowiedziałem więc pomijam. natomiast cieszę się że jestem te 1000 lat do tyłu(choć sądze że nie jestem) bo żył bym w swiecie bardziej zepsutym niz padlina, wyglądającym jak po wojnie nuklearnej(pewnie za bardzo nawiązuje do s-f ale tak chyba bedzie). Gdzie co drugi osobnik byłby cyborgiem a ci żywi byli by klonami. tak więc wole ten mój jakże zacofany swiat, a nawet bym sie chętnie przeniósł ciut w przeszłość.

nooo skończyłem ale co do goldii m:
nigdy nie twiedziłem, nie twiedze i twierdzić nie będę że chrześcijaństwo było kolebką wiedzy bo już w przedskolu wiedziałem że byli tacy ludzie jak np starożytni grecy. Poza tym egipt tylko geograficznie leży w afryce a kulturowo to często przewyższał Europe a mówiłem o czarnej afryce. Reszta z tego co mówiłeś to prawda i się z nią zgadzam. :-) ;-) miłego dnia, pozdrawiam beretb

beretb

nie chce mi się teraz dyskutować na temat religii, więc odpowiem krótko - dziwi mnie dlaczego tak wychwalasz chrześcijaństwo przeciwstawiając je tylko kultorom afrykańskim. spójrz na to, co zostało osiągnięte w starożytnym Egipcie, Chinach, krajach arabskich, kulturach ameryki południowej. W tamtych czasach Europa była właśnie takimi murzynami - brudna, śmierdząca, zacofana, korząca się przed księżmi. Niestety potrafili wiele osiągnięć cywilizacyjnych i kulturowych zniszczyć. Nie wspomnę, że pierwsze kroki zostały postawione na gruncie doświadczeń wziętych z Grecji czy Rzymu.
Nie mów więc, że chrześcijaństwo jest kolebką wiedzy.

ocenił(a) film na 1
beretb

Jezus nie był Żydem tylko Galilejczykiem....! Żydzi najpierw zabili Jezusa a później chcieli zniszczyć Chrześcijaństwo i dalej próbują.

ocenił(a) film na 7
Ortalion

nie udało Ci się to :P Jezus nie był ani Żydem, ani Galilejczykiem :P
Przeczytaj parę "porządnych książek" i możesz kontynuować prowokację

ocenił(a) film na 7
ddamian19

i bez wycieczek w stronę Żydów- obrońco katolicyzmu, czyli religii którą ja wyznaję. "Patrioto" jeden :P A potem wszyscy się dziwią czemu na "zachodzie" twierdzą, że Polacy są antysemitami itd. I nie rób osobistych wycieczek pod adresem innych osób, mówię tu o tym co napisałeś pod adresem Anarien- to było chamstwo- niechrześcijańskie zachowanie, więc idź lepiej Synu do spowiedzi i nie obrażaj innych, a przede wszystkim kobiet w taki sposób, gdyż spotka Cię kara boska- z mojej ręki nawt. Nie cierpię głupich, j******* cwaniaków!!! Więc sobie koleś nie pozwalaj!!!

ocenił(a) film na 6
Ortalion

Ortalionie:
Widze że jesteś fanatycznym moherem i antysemitą. Ale nie przypuszczałem że możesz być aż tak niedouczony i tępy. GALILEA TO BYŁA CZĘŚĆ PALESTYNY!!!!!!!!! JEZUS BYŁ Z RODU DAWIDOWEGO!!!! a Dawid był kim???? tak, niestety tym twoim znienawidzonym i szatańskim ŻYDEM, no niestety poczytaj najpierw trochę Pisma Św. Poza tym Galilea był to teren na którym żyli potomkowie Zabulona i Neftalego (znając twą ciemnotę) wytłumacze że byli to synowie Jakuba i bracia Józefa(tak tego co czytał sny). Sam Pan Jezus Był z pokolenia Judy który również był synem Jakuba i bratem Józefa. Więc KAŻDy chyba zrozumiałby że Pan Jezus był żydem. A Galilejczykiem był dlatego bo tam mieszkał. Więc jeszcze raz (żebyś zapamiętał) JEZUS CHRYSTUS BYŁ ŻYDEM!!!!! A propos wiesz wiesz co to był skrót INRI?? Jezus Chrystus Król Żydowski!!!! (kolejny argument) A wiesz że Jezus był obrzezany, a wiadomo chyba co to znaczy. I innych tym podobnych argumentów jest jeszcze wiele ale będę już kończył ;-) Poczytaj trochę a potem się wypowiadaj, bo na razie poza ,,Dzienniczkiem nienawiści do innowierców i wiedzy moherowej" to jeszcze bardzo mało wiesz.

beretb

Coś mi się kołacze w zakurzonych zakamarkach pamięci, że Galilea była terytorium zależnym. Czyli powiedzieć o kimś, kto się tam urodził, że jest żydem, to mniej więcej jak generalizować, że każdy urodzony np. w Generalnej Guberni był Niemcem? Ale poczekam na dokładniejsze wyjaśnienie, czas odkurzyć w głowie przed nowym rokiem..

beretb

Coś mi się kołacze w zakurzonych zakamarkach pamięci, że Galilea była terytorium zależnym. Czyli powiedzieć o kimś, kto się tam urodził, że jest żydem, to mniej więcej jak generalizować, że każdy urodzony np. w Generalnej Guberni był Niemcem? Ale poczekam na dokładniejsze wyjaśnienie, czas odkurzyć w głowie przed nowym rokiem..

ocenił(a) film na 4
beretb

A Pani taka madra a nie potrafi sie dopatrzec marnej prowokacji.
Ludzie znacie zwrot "nie karmic trola"?
Jak tak to sie zastosujcie do Niego.
Jako informatyk zawsze chcialem rozwoju netu w Polsce, ale chyba zaczne byc za jakimis egzaminami przed podlaczeniem netu.:(

ocenił(a) film na 8
beretb

debile jestescie bo gostek se robi jaja kretyn /

Ortalion

hahaha, a ja nie jestem Chrześcijaninem tylko Tarnowianinem!
Precz z Ortalionem

beretb

czy wyczuwam tutaj nutę etnologii, czy węch mnie myli? :)

beretb

wypowiedz kierowana do :

beretb

:)

Ortalion

pompuj rower dla szatana. i żeby nie było że komentarz za krótki ---> pompuj rower dla szatana.

ocenił(a) film na 8
Ortalion

prowokacjia jak nic.... ale dobra prowokacjia prowadzi do "burzy mózgów" chociaż zawsze znajdą się "idioci" którzy się unoszą i sieją ferment...

zeszliście na temat religji i jej osiągnięć... oj tak Chrześcijaństwo w średniowiecznej Europie może się niesamowicie chwalić =) miliony palonych książek tu i uwdzie ich autorów (należało się byli diabelskimi bękartami), zdewastowane dzieła ludzkich rąk, wyżynanie niewinnych ludzi tylko dlatego że ich Bóg ma inny kolor skury i dodatkowe moce =) palenie na stosach osób które, potrafiły wykorzystać dobra ziemi (a nie przecież to były czrownice napewno mieli racje)
Tak napewno dzięki nim rozwineła się np: farmacętyka i astronomia bo dalej byśmy niepływali statkami bo balibyśmy się spaśc z naszej płaskiej ziemi....

no ale niemożna się czepiać że to zrobiło Chrześcijaństwo, za każdymi czynami stoją jacyś ludzie,a religia dawała władze i panowanie nad ciemnotą którą, nadto wykożystywano...
Z takim podejściem to w Niemczech w najbliższą rocznicę wybuchu II wojny światowej powinni popełnić masowe samobujstwo tylko dlatego że Hitler stał się ich wodzem

użytkownik usunięty
Ortalion

Ortalion jesteś dobry ! :D:D Co za piękna prowokacja i jak ładnie wyszła, dawno nie widziałem tylu postów ;) Załóż nową partię PPPF Polska Przeciwko Pogańskim Filmom :D i załóż bojówkę od razu Młodzież Antypogańska ;D i naprowadzaj zbłąkane owieczki :D

ocenił(a) film na 7

brawa dla kolegi :] za wymyślenie nazwy partii i Młodzieży Antypogańskiej- jestem ZA ;]

Ortalion

Bo to wszystko przez Żydów i Masonów xD buhahahaha

Ortalion

Wiesz brzmisz jak jakis popaprany fanatyk ... proponuje zastanow sie nad soba zanim zrobisz sobie wieksz krzywe ....

Powodzenia

Ortalion

Wiesz brzmisz jak jakis popaprany fanatyk ... proponuje zastanow sie nad soba zanim zrobisz sobie wieksz krzywe ....

Powodzenia

użytkownik usunięty
velope

Ja od siebie dodam tylko odrobinkę.

Katolicyzm, Islam, Judaizm, a nawet wielobóstwo to wszystko wiara w tego samego Boga, tylko na różne sposoby. Czasem nieudolne trzeba przyznać ;)

Poza tym Cuius regio, eius religio ;)

Ortalion

Chyba Cię gościu pogięło!!!
Co Ty wiesz o tym filmie, co by obrażało w nim Polaków?
Może starożytni Majowie to według ciebie prekursorzy nazistów?

Mikael_2

Nie rozumiem czemu reagujecie na to, co napisała ta najwyraźniej pozbawiona mózgu, nieszczęśliwa istota.

Mierzwiak

jeden ktoś napisał głupi temat i zobaczcie co się dzieje... a pewnie nawet do kościoła nie chodzi tylko czyta to i się śmieje. nienawidze prowokacji.

kret666

Rabnelo wam wszystkim!! zeby o takie zeczy sie klucic??? Kazdy ma prawo wiezyc w co chce, ogladac co chche byc kims co chce. Obajetnie czy Chrzescjanjn, Zyd, Muzumanin czy kolwiek inny. Na koncu ida dobzi ludzie do nieba a nie ci ktozy byli katolikami czy zydami. A ten Ortalian ma wielki problem i powinnen sie leczyc. Zachowaj to dla siebie i daj innym byc tym kturym sa!!
Tak o tym mysle nie wiem jak wy.

ocenił(a) film na 7
Ortalion

hehe- dobry tekst z tym katolicyzmem, ośmiałem się przynajmniej, chyba natchnęły Cię wypowiedzi ojca Rydzyka ;] Prowokacja widzę udana w 100% :D

ocenił(a) film na 5
Ortalion

UWAGA ORTALIONIE!!!
nie rozumiem dlaczego od razu nazywasz ich poganami skoro oni mogli nie znać nawet Boga nigdy o nim nie słyszeć to dlaczego tak na nich naskakujesz, nie rozumiem twojego toku myślenia. piszesz że ten film psuje polską młodzież, a ja się z tobą nie zgadzam, sama jestem taką przedstawicielką polskiej młodzieży i sądzę że ten film może mnie jedynie czegoś nauczyć np. o ich kulturze ale na pewno nie skierować przeciwko Bogu. a tym bardziej nie rozumiem co w tym filmie jest obraźliwego i obelżywego dla polaków

Ortalion

Ten film zdecydowanie burzy naszą młodą demokrację i nasze wartości.

ocenił(a) film na 7
Ortalion

Czizys krajst! Ale z was wszystkich są buraki. Jak możecie traktować wypowiedzi Ortaliona na serio?! Ja na przykład nieżle sie uśmiałem jak go przeczytałem:). Wszyscy zaraz odwołują sie do jakiś kwestji religijnych i moralnych. Chyba że wypowiedzi są prawdziwe(w co szczerze wątpie). Wtedy z kolesiem naprawde jest coś nietak.

ocenił(a) film na 2
Ortalion

Hehehehe, nieźle, naprawdę nieźle. Ortalion chce ratować zbłądzone duszyczki. I to jest odwieczny problem katolików, a raczej katolickich fanatyków, że chcą "ratować" ludzi, którzy absolutnie sobie tego nie życzą.

Ortalion

Musicie zawsze tak piep8zyć w takich tematach? Przecież to prowokacja. Haha, zabawne. Pff.

Ortalion

Proponuję skończyć tą bezcelową dyskusję a koledze Ortalionowi proponuję pójść do kościoła i pogadać szczerze z Panem Bogiem i zastanowić się nad tym co wypisuje i głosi. Niestety nie posiadam argumentów aby próbować Cię przekonać. Zresztą aż mnie dreszcz przeszył gdy czytałem posty zamieszczone w tym temacie. Jezus nakazywał KOCHAĆ WSZYSTKICH LUDZI!!! TY NIE JESTEŚ CHRZECIJANINEM!!! Jezus wybaczył tym którzy skazali go na śmierć... Tobie też to radzę... Musisz się nawrócić a nie prowadzić "świętej wojny" z pogaństwem... Szczerze to w dzisiejszych czasach to jest śmieszne.

Ortalion

A tak na marginesie... TEN FACET Z NAS POLEWA RÓWNO!!! To jest czysta prowokacja...hehehehehe

ocenił(a) film na 1
Ortalion

Z OKAZJI NOWEGO 2007 ROKU ŻYCZĘ WSZYSTKIM, KTÓRZY ODPOWIEDZIELI NA MÓJ TEMAT DUŻO RADOŚCI, SPOKOJU DUCHA A PRZEDE WSZYSTKIM MNIEJ ZACIECZEWIENIA W UDOWADNIANIU SWOICH RACJI....!

Pozdrawiam wszystkich i jednocześnie przepraszam tych, których uraziłem swoją prowokacją!

Ortalion

Ortalion

"Z OKAZJI NOWEGO 2007 ROKU ŻYCZĘ WSZYSTKIM, KTÓRZY ODPOWIEDZIELI NA MÓJ TEMAT DUŻO RADOŚCI, SPOKOJU DUCHA A PRZEDE WSZYSTKIM MNIEJ ZACIECZEWIENIA W UDOWADNIANIU SWOICH RACJI....!

Pozdrawiam wszystkich i jednocześnie przepraszam tych, których uraziłem swoją prowokacją!

Ortalion"

...zacietrzewienia... -_-"

Anarien_Vilyaore

Ortalionie! ( bez polskich znakow bo klawiatura jest zepsuta! )

Ja rowniez zycze Tobie szczesliwego Nowego Roku oraz:

a) jesli to tylko prowokacja - wiecej dobrego smaku w doborze tematu. Nazywajac inne religie balwochwalstwem wykazujesz sie poprostu brakiem wyczucia i kompletnie chybionym poczuciem humoru. Religia to rzecz BARDZO osobista i nie nalezy jej tykac w ten sposob. Osobiscie nie jestem silnie wierzaca, ale rozumiem czym religia potrafi byc dla innych ludzi i zawsze mam do niej szacunek. Nie do wszystkich jej objawow oczywiscie. Na przyklad dla FANATYZMU czuje glebokie wspolczucie, zlosc, gniew itp.

b) jesli jednak jestes fanatykiem ;) ( a nie sadze ) i wierzysz, ze nawet zwykly film o innej kulturze to objaw skrajnego poganstwa, radze zastanowic sie nad soba i sprobowac poobcowac z normalnymi ludzmi ;) Takimi, ktorych ( cytujac ciebie) rodzicie nie wyskrobali...Chciabys wprowadzic do naszego kraju Swieta Inkwizycje? ;) Wygnac z fanow Mela Gibsona szatana? Jak tylko znajde czas i pieniadze obejrze "Apocalypto" i szczerze watpie by spustoszylo moj umysl ;)

A nic, koncze to.

Pozdrawiam wszystkich ( rowniez pogan;p )

ocenił(a) film na 10
tunia

To zwykła prowokacja , aż śmiech , że się daliście podejść :) , ale co by nie było ja też jestem katolikiem , a film jest cudowny i nie widzę w tym poście w ogóle żadnego związku z całą sprawą zatem Ortalion puknij się w czoło , bo ty to chyba Jehowy jakiś i żal ci dupę ścisnął , że ci choinki nie pozwolili postawić hehe

ocenił(a) film na 1
tunia

..................................... ale pierdolisz...................!

ocenił(a) film na 8
Ortalion

ale denna prowokacja .. :/ normalnie aż sie ziewać na dzień dobry chce ..

ocenił(a) film na 1
Tigercub

Pisz za siebie ja bawiłem się wyśmienicie!

Ortalion

Zadziwiające jest to, że "Ortalion" już 17 grudnia wiedział jaki jest ten film (podejrzewam, że musiał go widzieć skoro wygłasza takie opinie) mimo, że jak sam pisze, premiera miała być dopiero 29 grudnia. Stąd bierze się moje podejrzenie, że "Ortalion" miał ten film z nielegalnego źródła. Czy to jest katolickie zachowanie? A może Ojciec Dyrektor dzięki swoim wtyczkom w Hollywood załatwił ten film wcześniej wszystkim "prawdziwym Polakom i katolikom". Ja nie dostałam. Widocznie jestem poganką!

Statler_i_Waldorf

A nie można obejrzeć za granicą? Ja na przykład miałam taką możliwość. Może Ortalion również.

Anarien_Vilyaore

No, panie prowokatorze, poza tym jestes bardzo wulgarny...

ocenił(a) film na 1
Statler_i_Waldorf

Skarpetki opadają jak się czyta komentarze takich tłuków jak Statler i Waldorf.

P.S

Na film wybieram się dopiero dzisiaj !

Ortalion

stary jesli wierzysz w to co piszesz utwierdzasz mnie w moim prrzekonaniu, ze jest duzo pseudo katolikow - wojownikow, zawistnych emanujacych nienawiscia. tylko walczycie, zakazujecie, doslownie rzadz krwi. czy to jest milosierdzie? milosierna religia? jestescie gorsi od tych ktorych chcecie potepiac. skad mozesz wiedziec ze mel nie przedstawil aztekow w zlym swietle? wtedy powinienes propagowac ten film... szkoda gadac. dobrze ze jestem agnostykiem ;p niestety nie z wyboru ale to dluzszy temat

Warchlak

aaaa najwazniejsze jesli tak bardzo bronisz puszczania tego zaklamanego, zle wplywajacego i ogolnie zlego filmu czemu sam na niego idziesz? bo jestes oswiecony i odporny na to? bo chcesz przerwac seans? bo...?

ocenił(a) film na 8
Warchlak

bo bylem na nim wczoraj glabie chyba cie jakis ksiadz walil w d....e.hehe

cureman

eeee, ze co...? nie powinienem wogole odpowiadac na tak tepe teksty ale jednak. czlowieku z Toba nie rozmawiam i nie kieruje do Ciebie moich slow. nie znam Ciebie tak samo jak Ty mnie i nie wyzywam Cie, choc juz nieco naszkicowales obraz siebie ta wypowiedzia... Agnostycyzm jest pokrewny z ateizmem z ta roznica ze ateisci nie wierza w Boga i nie przyjmuja do wiadomosci mozliwosci jego istnienia, agnostyk tez uwaza ze Boga nie ma ale nie ma na to pewnoscie i przyjmuje do wiadomoscie ze Bóg moze istniec bo skad ma wiedziec ze jest inaczej? nie mozna miec pewnosci ze go nie ma bo nie jest sie wszechwiedzacym. to tak w skrócie. zauwaz ze miomo iz nie wierze pisze Bóg z dużej litery tak samo jak Ciebie. nie gardze i nie wyklinam innych, przez co uwazam ze mimo iz nie jestem wierzacy bede mial u boga wiecej plusów niz zaklamani katolicy ktorzy sa po prostu źli (jesli Bóg istnieje). wazne jak zyjesz, a nie recytujesz wierszyki i oddajesz mu czesc. "nie waze co czytasz, Koran, Tore, Biblie, bądz dobrym czlowiekiem a zło samo znikinie". skad w katolikach tyle zawisci, wojennego nastawienia?