7,3 188 tys. ocen
7,3 10 1 187783
6,8 27 krytyków
Apocalypto
powrót do forum filmu Apocalypto

znawcami historii, ale ludzie to tylko film a nie podrecznik akademicki wiec moga byc pewne rozbieznosci z owczesna rzeczywistoscia. Gibson niestety troche splycil ten film, spodziewalem sie czegos bardziej ambitnego, a nie zabawy w kotka i myszke przez pol filmu. Daje filmowi 8, choc powinno byc nizej, ale rewelacyjna scena skladania ofiary przewazyla na plus.

ocenił(a) film na 7
dziaru

"Apocalypto jest filmem doskonałym (choć nie idealnym). Jeszcze nigdy i nigdzie nie widziałem tak wiernego odtworzenia życia Majów. A trzeba Wam wiedzieć, że Majami interesuję się nieprzerwanie od dzieciństwa, czytam wszystko na ich temat, cokolwiek upoluję, chodzę po wszystkich wystawach, muzeach, jeżdżę na stanowiska archeologiczne, studiowałem epigrafikę... Nie jestem naukowcem, ani specjalistą, ale napewno koneserem. I widziałem już tyle, że trudno mnie zadziwić, trudno zadowolić, a zatem nie piał bym z zachwytu nad filmem Gibsona, gdyby nie był wyjątkowo dobry.(...)A zatem - najpierw zachwyciła mnie doskonała obsada, a zaraz potem dbałość o szczegóły na poziomie rekwizytów, etnografi i archeologii. Apocalypto jest w stanie zastąpić co najmniej kilka lektur obowiązkowych na wydziałach, gdzie studiuje się cywilizację Majów."
Wojciech Cejrowski

To chyba tyle, jeśli chodzi o filmwebowych znawców historii i Majów.