7,3 188 tys. ocen
7,3 10 1 187771
6,8 27 krytyków
Apocalypto
powrót do forum filmu Apocalypto

czy w filmie tym odnajdziemy chocby jedną żyłkę, jedno naczynie krwionośne lub część ciała, która nie została podcięta, porerżnięta, zmiażdżona, i z której po prostu krew sie nie lała? łoj... chyba nie ... Tak jak można było przewidzieć, że żona głównego bohatera zacznie rodzić w najmniej odpowiednim momencie i jak wiadomo było ze Łapa Jaguara niczym Kevin sam w domu załatwi wszystkich przeciwników, tak nie pomyslalabym, że mozna na filmie pokazać tyle krwi lejącej sie litrami z tak roznorodnych miejsc :P

ocenił(a) film na 10
nauzyka

No chyba ci się kłania przejrzenie atlasu anatomicznego, polecam atlas Sobotty. Pewnie w "Teksańskiej masakrze piłą mechaniczną" i innych tendencyjnych horrorach było mniej krwi i przemocy. Tylko że tu ukazanie przemocy i brutalności, moim zdaniem, jest uzasadnione (myślisz że pacyfikacje wiosek, które również obecnie mają miejsce są miłe i przyjemne - to są realia) Ja nie wiem czy ty spałaś na tym filmie. Przecież to, że 'Łapa jaguara' wykończy swoich niedoszłych oprawców było przepowiedziane przez chorą dziewczynkę. Ten film należałoby raczej traktować jako moralizującą legendę a nie dokument fabularyzowany. Jak chcesz obejrzeć film dokunentalny to polecam 'national geographic'.

ocenił(a) film na 5
spider_spider

Dla twojej wiadomości nie spałam, choć sama się dziwię dlaczego, moze to kwestia fotela, bo na pewno nie filmu. Horrorów nie oglądam, bo nic z tego nie wynika. Sorry ale z moralizującą legendą, to ten film miał niewiele wspólnego, bo obok filmu moralizatorskiego to on chyba nawet na połce nie leżał. I wybacz, ale nie oczekiwałam, że przy takiej tematyce będzie miło i bezkrwawo, ale sposób pokazywania takich scen w tym filmie był conajwyżej smieszny, nie myląc z zabawnym ...

ocenił(a) film na 8
nauzyka

Hej.. Moim osobistym zdaniem film był dobry i mówiąc szczeże nie do końca rozumiem słowa krytyki.. Co do brutalności to usłyszałem taki komentarz: "film jest brutalny ale chyba nie to zostaje po nim w pamięci.." i podpisuję się pod tym.. Może dokładne zbliżenie sikającej krwią tętnicy mózgowej było zbędne, bo można takie sceny przedstawić w nieco inny sposób (choćby subtelnie pokazana scena pojedynku ostatniego mohicanina z zabójcą jego syna w wiadomo jakim filmie), ale kurde ludzie są znacznie bardziej brutalne filmy a tu przemoc ta moim zdaniem była uzasadniona realiami tamtych czasów i tamtej kultury.. Inna sprawa.. Łapę jaguara powszechnie nazywa się Rambo ponieważ nie trafiły go niemal żadne strzały podczas pogoni.. A ja na to że wystarczy sobie wyobrazić jak cholernie trudno trafić biegnącego jak najszybciej i kluczącego człowieka w środku dżungli gdy w dodatku łucznik również biegnie.. Poza tym nie do końca rozumiem jak można patrzeć na filmy przez pryzmat takich szczegółów, ja tak nie robię i nie psuję sobie przynajmniej zabawy.. Wszystkim, którzy tak robią współczuję bo pewnie z większości filmów nie są zadowoleni.. Ale to tylko moja opinia i proszę mnie za nią nie bić od razu..
Pozdrawiam!!