Ten film jest po prostu niesamowity.Ma świetny klimat.Trzyma w napieciu od początku do końca.W zalewie tandety jaka zalewa nasze kina ten film zdecydowanie się wyróżnia.Jestem pod wielkim wrażeniem tego filmu.Obraz M.Gibsona od początku wzbudzał kontrowersje, za sprawą artykułów jakie serwowały nam media.Pisano, że jest szczególnie krwawy i makabryczny na niewyobrażalną wręcz skalę.Z takim nastawieniem i obawami wybrałem sie na seans."Apocalypto" wciąga atmosferą i realizmem.Zawiera sceny brutalne ale nic ponad to co już w wielu filmach widzieliśmy.
Film otwiera scena polowania na tapira.Mamy wrażenie, że oglądamy przyrodniczy dokument z życia plemiennego "dzikich".Podobno scena ta (w/g prasy) miała być szczególnie krwawa i makabryczna.Wytrzymałem:)Widziałem w filmach gorsze rzeczy.
Po pół godzinie zacząłem sie zastanawiać, gdzie te straszne sceny które miały wstrząsnąć wyobraźnią delikatnego w założeniu widza?Jest scena walki.Jedni napadają na drugich, giną niewinni ludzie z rąk złego człowieka.Jak to pokazać delikatnie,aby nie urazić wrażliwego widza?To nie pojedynek szachowy.
W końcu scena składania ofiar z wyrywaniem serca.Widziałem podobne sceny w takich filmach jak np.: "Indiana Jones".Wtedy nikt nie pisał,że Spielberg jest psychopatycznym maniakiem rządnym krwi.No ale rozumiem, że z upływem lat widz staje sie bardziej delikatny i wrażliwy:)...i należy dbać o jego zmysł estetyczny co też z wielkim poświeceniem robią wielcy prasowi krytycy wychwalając produkcje Quentina Tarantino i jemu podobnych.
"Apocalypto" porównałbym z takimi filmami jak "Gladiator","Szeregowiec Ryan","Ostatni Mohikanin".Co mnie w tym filmie zachwyciło.Wspaniała naturalna gra aktorów mówiących dżwięcznym archaicznym językiem.Doskonałe przedstawienie postaci powoduje to iż zaczynasz przejmować sie ich losem, pięknie sportretowani ci źli i ci dobrzy.Do tego potrzeba naprawdę wielkiego warsztatu i kunsztu reżyserskiego.Wspaniałe stroje,charakteryzacja.Pięknie przedstawiona kultura Majów(choć trochę za krótko).Przepiękne zdjęcia dżungli,przyrody i antycznego świata.
Przesłanie jakie niesie film to to iż pomimo tylu lat jakie upłynęły od opisywanych wydarzeń człowiek niewiele się zmienił na lepsze i nadal uparcie dąży do samozagłady.Chciwość,żądza władzy,niemoralność,nieposzanowanie ludzkiego życia.Reżyser pokazuje również, że takie wartości jak miłość,rodzina,poświęcenie,dają siłę do walki z przeciwnościami, poczucie spełnienia,są ponad czasowe.
Podsumowując powiem krótko.To nie kino familijne.To mistrzowsko nakręcony przygodowy thriller od początku do końca trzymający w napięciu.Mocny film dla dorosłego widza.Oglądałem go z wypiekami na twarzy takie wzbudza emocje.Najlepszy film jaki nakręcono w ubiegłym roku.Zdecydowanie jeden z najlepszych jakie widziałem.Pozdrawiam wszystkich miłośników dobrego kina