Polecam przeczytać prawdę o tym jak NASA sfabrykowała dowody:
http://www.ufos-aliens.co.uk/cosmicapollo.html
Lądowanie na Księżycu to bajeczka dla naiwnych, ale strona która strzela takimi tekstami to już Prawda?
No sami spójrzcie, drodzy czytelnicy:
"Sceptics believe that he is illuminated by light reflecting off the Moon's surface. As I've stated elsewhere on this page, the reflectivity is only 7% so the theory of the light bouncing from the surface is highly suspect. If this were the case, the rock on the left of the picture would have hardly a shadow because it is closer to the source where the light is reckoned to be reflecting from! "
Drodzy państwo, powierzchnia Księżyca w ogóle nie odbija światła,dlatego jest najjaśniejszym obiektem na niebie :D
7% brzmi jak niewiele, ale tak naprawdę to dość wysokie albedo.
"During the Apollo missions, the movie cameras were fitted with special night lenses to compensate for the lack of light. Due to the atmospheric conditions on the Moon's surface, only 7% of light is reflected from the ground (that's the same reflectivity as asphalt). So, taking this into consideration, how did the Hasselblad stills camera manage to pick up more detail than the movie cameras?"
Zobaczmy: pierwsze zdanie w oczywisty sposób zaprzecza prawdzie (kamery używane na powierzchni nie miały nocnych obiektywów i NASA nigdy nie twierdziła,że miały). Zaraz potem mamy warunki atmosferyczne na Księżycu (?) i dziecinne pytanie, dlaczego aparaty średnioformatowe uchwyciły więcej detali niż kamery TV albo 16mm kamery filmowe Maurer :D
"As illustrated in the above motion picture, why is there such a vast difference in the light from the two cameras, unless the still shots were lit by artificial lighting? NASA have said that no lighting was taken to the Moon, but this cannot be true when you view the evidence. The still pictures seem to show that Aldrin is being artificially lit as he descends the ladder. "
Hmm, no ciekawe, czemu kamera 16mm o najdłuższym czasie naświetlania 1/60 sekundy pokazała ciemniejszy obraz niż Hasselblad, na którym można było ustawić czas naświetlania od 1/500 do 1 sekundy? Cóż za tajemnica, niemożliwa do odkrycia...
"During Apollo 12, one of the cameras suffered a malfunction after the lens had been pointed towards the Sun. As you can see from the sequence here, although the viewing public were told at the time that the camera had burnt out, the lens is still working? the camera didn't actually burn out at all. The very same thing happened on Apollo 15 where the camera's lens didn't burn out. It is interesting to note that during the Apollo 16 mission, one of the astronauts who was being told by Houston to adjust the camera asked if he should point the camera towards the Sun?? even though the manual from the camera specifically points out not to do this? You may be interested to see what the astronauts say on this film while this camera fiasco was taking place. "
Facet pisze o incydencie z kamerą telewizyjną w trakcie misji Apollo 12(Z Apollo 12 nie było transmisji na żywo, bo Alan Bean przypadkiem zepsuł kamerę TV), a załącza film z misji...Apollo 16, aby triumfalnie obwieścić, że incydent z uszkodzeniem kamery nie miał miejsca :D
Geniusz normalnie, pogratulować tylko.
No i mój ulubiony argument, który powieszę sobie chyba w ramce:
"Surely there should have been some type of crater under the Apollo landing modules, especially the Apollo 12, as it slowly moved across the moon's surface before landing. "
No oczywiście, że powinien być krater! W końcu maksymalny ciąg silnika zejściowego LM to 44 kN (w ostatniej fazie lądowania jakies 10-20%), a Harriera 97 kN! A skoro Harriery regularnie pozostawiają w ziemi kratery podczas lądowania, to LM tym bardziej...zaraz, chwila, coś tu nie gra...
---------------------------
I tak dalej, i tym podobne. Tą naiwnością proszę nie szafować za bardzo :D
W wielu naukowych publikacjach, a nawet w głupich Pogromcach Mitów obalili wszystkie z tych teorii.
Naukowe publikacje zasadniczo nie zajmują się takimi rzeczami z oczywistych powodów ;)
Ale tak, Pogromcy zrobili świetny program rozbijający w proch większość idiotycznych zarzutów dotyczących zdjęć i filmów z Księżyca. Niestety hoaxerom to w sumie nie przeszkadza, po prostu zignorują program a rok później zaczną ponownie używać tych samych argumentów ;)
Niestety, dużo polskich dzieci nie ma dostępu do discovery i mamy takie nie wydedukowane społeczeństwo przez to ;)
A tak serio, to szkoda strzępić języka. Moje dziecko z powyższą rewelacją wróciło ze szkoły i to z fizyki! Na szczęście ja mam discovery, nauczyciel fizyki się zmienił, a młody będzie inżynierem :)
Polecam zapoznać się z raportem Macierewicza ds. przyczyn katastrofy Smoleńskiej. Jest w nim mniej więcej tyle samo prawdy ;)
Tyle wiesz ile żresz. Póki co nikt nie zrobił lepszego włącznie z twoim guru tuskaczem.
Mam nadzieję, ze to tylko durna prowokacja znudzonego dzieciaka, bo jeśli naprawdę masz takie poglądy, to pozostaje mi tylko współczuć i modlić się o twoje zdrowie psychiczne.
Mam nadzieję, ze to tylko durna prowokacja znudzonego dzieciaka, bo jeśli naprawdę masz takie poglądy, to pozostaje mi tylko współczuć i modlić się o twoje zdrowie psychiczne - to samo można powiedzieć o tobie dziecko. Nie czytałeś tego raportu, to zamknij łaskawie dziób i idź dalej oglądać brednie TuskVN.
Chodzi ci o ten raport, którego zasadniczy wniosek opiera się na opinii eksperta, który nigdy wcześniej nie zajmował się jakąkolwiek dyscypliną związaną z lotnictwem tak? :D
Panie/Panowie, to nie jest forum polityczne, proszę nie mieszać w nasze polskie piekiełko takich arcydzieł ak ten film.
Życie to polityka :)
Program Apollo zresztą też narodził się, żył i umarł przez politykę i dzięki politycznym realiom swoich czasów. Potem program wahadłowców również przyjął taki, a nie inny kształt przez kwestie polityczne i również przez politykę się zakończył.
Historia podboju kosmosu to historia polityki :D
Najśmieszniejsze wg. mnie jest to, że niemal zawsze wyznawcy teorii spiskowych są zarazem osobami wierzącymi !!!! A to jest dopiero absurd i śmiech po pachy. Bo osoba która podważa realne osiągnięcia namacalnej techniki i nie wierzy w geniusz ludzkiego umysłu, zarazem wierzy w te wszystkie bzdury typu bożek siedzący na chmurce i szatanek gdzieś tam na dole:D Sądząc po wypowiedzi tego typka, co zaczął ten wątek, jest raczej pisowcem, a więc wielce prawdopodobne, że jest także wierzący (poza tym jest z Polszy:) Co go totalnie w takiej sytuacji kompromituje. Polewam po całości. Nie zagłębiając się już dalej w aspekty pokręconej psychologii osób tego typu. Kiedyś w tokfm jakiś prof. wypowiadał się na ten temat. Wierzenie w teorie spiskowe daje im jakieś dziwne poczucie spokoju, że inni są oszukiwani itd., a oni nie. Później często przeistacza się to w jakieś paranoje itd. Smutne. Tak więc btc5 nie idź tą drogą! :D
Zmanipulowany jesteś. Te wszystkie teorie spiskowe to sprawka anty-kapitalistów, NWO, illuminati nie istnieje.
Jak nie lubisz Ameryki, to czemu korzystasz ze jej wynalazków. W to wierzą ludzie, którzy nienawidzą kapitalizmu. Jesteś nieudacznikiem, masz pretensje do rządu że jesteś biedak. Dobrze Ci tak, kapitalizm górą. Sam mieszkam w Nowym Jorku i ciesze się z tego powodu. NYC to stolica kapitalizmu i bogactw o czym świadczy liczba milionerów i miliarderów mieszkających w tym przepięknym mieście.
Odezwał się piesek, co nie szczeka. Szanowny btc5 - zajrzyj sobie na ten link z filmu "Wielka ucieczka" i durny wątek przez Ciebie założony:
http://www.filmweb.pl/film/Wielka+ucieczka-1963-11669/discussion/I+w%C5%82a%C5%9 Bnie+przez+takie+filmy+europejczycy+maj%C4%85+wypaczony+obraz+o+polskich+obozach +zag%C5%82ady,1832241
Oto Twoje szczekanie oraz dwa moje komentarze. Już Ci tam napisałem, co sądzę o takich userach, jak Ty.
Ble, ble, ble, btc5 już tak ma, że gdy sobie nie radzi w dyskusji to pisze bzdury. Nie odpowiadaj na ten post, bo po co masz się dalej kompromitować. Z mojej strony zamykam dyskusję, za niski poziom - nie mój.
Zabawne, bo na orbicie Księżyca była już sonda japońska (Kaguya), indyjska (Chandrayaan-1) i teraz krąży tam amerykański LRO.
Wszystkie robiły zdjęcia strefom lądowania i wszystko się na tych zdjęciach zgadza z "oficjalną" wersją. LRO do tego zrobił zajebiste zdjęcia w wysokich rozdzielczościach, na których widać nie tylko powierzchnię naruszoną lądowaniem i ścieżki wydeptane przez astronautów, ale nawet pojedyncze elementy zestawów ALSEP.
Więc tak: inne państwa już tam poleciały i potwierdziły amerykańską wersję (nie żeby kiedykolwiek zaprzeczali...związek radziecki siedziałby cicho? :D ), więc twoje kryteria dowodu zostały spełnione.
Teraz oczywiście będziesz pewnie podważał jakość zdjęć, albo wymyślisz kolejny spisek, żeby wyjaśnić dziwnie spójne dowody na lądowanie...
wiesz odpowiedziałem w jednym z twoich postów. Teraz widzę, że był to błąd. Jesteś zwyczajnym malkontentem z zadatkami na Trolla. Piszesz negatywne opinie przy największych lub najpopularniejszych filmach i karmisz się późniejszą dyskusją. Porażka.
PIERWSZY NAWIEDZONY jakiego spotkałem na filmwebie ,bez urazy ale merimel ma racje
Zawsze znajdzie się garść kretynów, którzy uwierzą w teorie spiskowe, bo zawsze można dopasować motyw. Lepper się nie powiesił, tylko go zabili, bo za dużo wiedział, rządowy Tu-154 został zestrzelony przez Rosjan, bo Putin chciał się zemścić za Gruzję, Amerykanie stworzyli wielką mistyfikację lądowania na Księżycu przed końcem 1969, by wypełnić polityczny testament Kennediego oraz propagandowo udowodnić wyższość amerykańskiej technologii nad radziecką.
Prawda jest tylko jedna - amerykanie WYLĄDOWALI na Księżycu. Tzw. "dowody" przytaczane przez zwolenników teorii spiskowej są śmieszne, bo:
1. Amerykańska flaga powiewa tylko w trakcie poruszania jej przez astronautów z powodu bezwładności, gdy nikt jej nie rusza stoi nieruchomo
2. Przeciwległa do promieni słonecznych strona skafandra astronauty nie ma cienia, gdyż jest oświetlona przez odbite od powierzchni Księżyca światło słoneczne
3. Film ze spaceru astronautów nie został zaprezentowany w zwolnionym tempie, przedmioty i ludzie opadają, lecz ruchy rąk są normalne. Przy przyspieszeniu filmu wygląda to jednak strasznie nienaturalnie, jak stare kroniki filmowe.
4. Cienie nie zawsze są równoległe w przypadku jednego źródła światła, chociażby z powodu różnego ukształtowania terenu
5. Na zdjęciach z Księżyca nie widać gwiazd z powodu dużego kontrastu między niebem a Słońcem i odbitym światłem od powierzchni Księżyca
6. Po wybuchu zbiornika z tlenem w Apollo 13 można było za pomocą odpowiedniego teleskopu zaobserwować chmurę zmrożonego gazu wokół statku, nie wspominając o możliwości obserwacji zużytego członu S-IVB podczas każdej misji.
7. Rosjanie mają jeden z najlepszych wywiadów na świecie. Dlaczego udało im się wykraść plany amerykańskiej bomby atomowej, tym samym przyspieszając własny program zbrojeń nuklearnych, a nie mogli zdemaskować amerykańskiego oszustwa? Wydaje mi się, że im szczególnie zależałoby na nagłośnieniu sprawy i mieli lepsze środki do wykrycia oszustwa niż obecnie węszący spiski malkontenci czerpiący swoją wiedzę z tendencyjnych artykułów i filmów dostępnych w internecie
8. Tysiące ludzi byłoby zaangażowanych w spisek, co jest praktycznie niemożliwe, ktoś prędzej czy później musiałby puścić parę. Nawet najlepsze siatki konspiracyjnie w czasie wojny miały mięczaków, którzy sprzedaliby informacje za garść banknotów
Generalnie podróż translunarna nie jest w teorii dużo bardziej skomplikowana od lotu orbitalnego, trzeba tylko:
- rozpędzić statek do 40000km/h, potem wyhamować by znaleźć się na orbicie Księżyca i potem znowu wystrzelić w kierunku Ziemi, czyli silnik musi zadziałać niezawodnie kilka razy
- dwa razy dokować statek załogowy z lądownikiem księżycowym, to Amerykanie mieli przećwiczone po programie Gemini
- wylądować miękko na powierzchni Księżyca, wcześniej robiły to już bezzałogowe sondy
- zapewnić odpowiednią nawigację (na podstawie położenia gwiazd, trajektoria lotu wyznaczona przez komputer na ZIEMI)
- zapewnić system podtrzymania życia
Ad 7. A nie było czasem tak, że ktoś przekazał ruskim (amerykanin bodajże) szczegółowe plany budowy bomby, żeby amerkanie nie byli jedyną potęgą atomową?
Ja nie wierzę w tą teorię spiskową odnośnie lotu na Księżyc ale fanatyczna wiara w to co podają media masowe do oficjalnej wiadomości jest głupotą, bo 50 tego co preparują w mass- mediach zależy od poglądów właścicieli a reszta od tego co się znajdzie i trafi do nasiąkniętych konsumpcjonizmem jełopów którzy uznają te informacje za "prawdę objawioną". Media nami manipulują czy tego chcesz czy nie.
Sądzę że jesteś jednym z tych co uważają ze Amerykanie robią filmy w których ukazują siebie jako bohaterów i bardzo was to wkurza. Ja nie rozumiem takich ludzi, bo w czym problem? Pomijając że to film na faktach. Wiele filmów amerykańskich, z wymyśloną fabułą przedstawiającą Amerykanina jako bohatera, to na prawdę dobre filmy. Jeśli chcesz by z Polaków robili w filmach bohaterów, to proszę bierz się za pisanie scenariusza i pokaż w filmie nas Polaków jako bohaterów. Napisz film że np. uratowaliśmy ziemie przed końcem świata . Ktoś ci broni? Ktoś broni komu kol wiek napisać taki scenariusz?? NIE. A to że nikt na to nie wpadł to już inna sprawa, więc nie miej pretensji do Amerykanów że są bardziej pomysłowi jeśli chodzi o filmy, a do samych scenarzystów polskich, których w Polsce coraz mniej. Dziękuję !
proponuje wszystkich amerykanow wyslac na ksiezyc niech tam sobie zostana, kto jest za? Skoro im tak dobrze idzie kolonizacja kosmosu.
Żeby im się chciało faktycznie na serio zabrać się za kolonizację układu słonecznego, zamiast wybierać się na międzynarodowe imprezy z szerzeniem demokracji i szarlotki, to wszyscy byśmy na tym dobrze wyszli. Profity z programu Apollo zbieramy do dzisiaj, w takich obszarach jak medycyna, informatyka, nauki o materiałach...
Tymczasem USA zamknęła Apollo żeby móc opłacić Wietnam, a obecnie tnie budżet NASA, żeby udawać odpowiedzialnych fiskalnie, wydając jednocześnie 1.5 biliona dolarów (czyli koszt DZIESIĘCIU PROGRAMÓW APOLLO) na wojny i wojenki...eh...
A ja słyszalem ze ich sonda Curiosity wcale nie wyladowała na Marsie tylko wysyla zdjecia z pustyni w Nevadzie :DDDD nijak tego sprawdzić nie można , i tak niedługo ich mistyfikacje wyjdą na jaw
Nie można...pod warunkiem, że zignorujesz tych wszystkich ludzi, którzy mogą. Uważasz, że wszystkie obserwatoria i radioteleskopy, które śledziły misję, są trzymane żelazną ręką NASA? Nawet te np. w Rosji? :D
A jeśli zdjęcia pochodziłyby z Nevady, to można by to sprawdzić łatwo, bo Nevada...to nie Mars i jest dobrze zbadana, już nawet pomijając fakt, że nie dałoby się wtedy przechwycić retransmisji MRO.
spokojnie hamerykany juz maja sposoby na wszystko nawet aby zafalszowac transmisje....as Nevada nie jest zbadana dobrze jest to stan nad ktorym jest zakaz lotów i słynna Strefa 51 , nabardziej strzezony i niedostepny teren w usa
Skąd ty bierzesz takie rewelacje, że nad Nevadą jest zakaz lotów? To przecież kompletna i absurdalna bzdura.
Jak ja kocham takich debili... naczytają się jakiś durnych stronek, które na pewno są bardziej wiarygodne niż oficjalna wersja, a potem się obnoszą wszędzie, jacy to oni są niemainstreamowi, inteligentni, alternatywni, myślą, że rozgryźli system i są wszystkowiedzący. No i ich odwieczne argumenty: jak ktoś śmie się z nimi nie zgodzić, od razu jest lemingiem, miłośnikiem TVN, Gazety Wyborczej i Tuska. Rzygać się chce.
Ja raczej obstawiam że NASA nie kłamie z tym lotem na Księżyc. Aczkolwiek historię piszą zwycięzcy. Zwłaszcza w podboju kosmosu który jest elementem politycznym. Gdyby POlacy chcieli i mieli dużo kasiory to by mogli se pozwolić na kolonizację Układu Słonecznego. A tak to tylko Hermaszewski był na Orbicie w Sowieckim statku. Zabawne że większość argumentów wystawianych przez zwolenników tej teorii spiskowej zostało obalonych. To oczywiście tylko moje zdanie z którym się nie musisz zgadzać.
Zwycięzcy mogą pisać historię tylko wtedy, jeśli ich przeciwnik został kompletnie zmiażdżony i nie dysponuje środkami, aby zarzucić kłam zwycięzcy. Rosjanie takimi środkami dysponowali i dysponują nadal - wykazanie kłamstwa w sprawie Księżyca byłoby dla nich sprawą trywialną, a do tego leżącą w ich interesie.
Dlatego zresztą dostali próbki gruntu księżycowego od NASA - Rosjanie mieli własny materiał do porównań.
Zgadzam się z Toba, poleca filmik na youtube - "czy wylądowaliśmy na księżycu" jest dostępny z polskimi napisami. Jest wiele wątpliwości, np - ślady manipulacji na zdjęciach, brak gwiazd na tle ciemnego księżycowego nieba, brak odgłosu silników przy lądowaniu itp. Dlaczego od lat 70 nikt już nie poleciał na księżyc? Ja wierze że wszyscy ulegliśmy zaplanowanej manipulacji po to aby amerykanie mogli wyprzedzić rosjan w wyścigu kosmicznym.
No ciekawe, dlaczego na zdjęciach robionych w dzień nie ma gwiazd. Bardzo ciekawe też dlaczego mikrofony lotnicze umieszczone wewnątrz hełmów nie zarejestrowały odgłosu silnika zejściowego...czyżby były tak zaprojektowane, żeby tego nie robić, z powodów które powinny być oczywiste dla każdego, kto chociaż chwilę pomyśli?
jakbyś nie wiedział to na księżycu nie ma dnia ani nocy , tylko jasna i ciemna strona ksiezyca
Nie ma czegoś takiego jak "ciemna" strona Księżyca. Zastanów się przez chwilę, jakim cudem strona Księżyca której nie widać z Ziemi mogłaby stale pozostać ciemna, biorąc pod uwagę, że Księżyc cały czas obiega Ziemię na swojej orbicie, a co za tym idzie, obraca się i zmienia swoje położenie względem Słońca.
Stąd właśnie biorą się fazy Księżyca. Wyjrzyj za okno - Księżyc obecnie jest w nowiu. Na jego półkuli widocznej z Ziemi panuje więc teraz...noc.