1.Best Picture
2.Art Director
3.Cinematography
4.Directing
5.Film Editing
6.Music Original Score
7.Sound Editing
8.Sound Mixing
9.Visual Effects
ja oceniłem avatara na 6/10, ale rozumiem nominacje. spodziewałem się ich. no może oprócz muzyki i zdjęć. muzyka nie była jakaś specjalnie urokliwa, a zdjęcia zostały w większości wykonane w komputerze, więc nie wiem czy jest sens dawać nominację w tej kategorii. to samo zresztą tyczy się charakteryzacji cyz scenografii, no ale widocznie akademia uznała, że technika komputerowa może stać już na równi z prawdziwą charakteryzacją i prawdziwym planem zdjęciowym, a nie tylko wygenerowanym przez komputer.
no ale po kolei:
1. za najlepszy film nie zgarnie. bękarty i hurt locker też mają sporo nominacji. wydaje mi się, że bękarty zasłużyły najbardziej.
2. za scenografię dostanie, ale pod warunkiem, o którym napisałem już wcześniej.
3. za zdjęcia nie ma szans (powód powyżej)
4. jeśli chodzi o reżyserię, to tutaj dojdzie do wielkiej bitwy między cameronem i jego byłą żoną. nie wiem kto wyjdzie zwycięsko, ale akademia lubi przyznawać nagrody prekursorkie, czyli np. dla pierwszej kobiety-reżyser.
5. montaż? być może.
6. muzyka. zimmer powinien zgarnąć. jest bardziej utalentowany od sztampowego hornera.
7. nie znam się na tyle by się wypowiadać, ale możliwe.
8. montaż dźwięku. absolutnie się na tym nie znam, więc nie mam pojęcia.
9. efekty specjalne - jedyny absolutnie pewny oscar. tym bardziej, że pominięto zupełnie transformers, co mnie mocno zdziwiło.
ogólnie. nominacji było można się spodziewać. ja przewidziałem 5 z nich. no i można też było się spodziewać, że film dostanie nominacje tylko w kategoriach technicznych. co po raz kolejny utwierdza mnie w przekonaniu, że nie jest to arcydzieło, a jedynie świetnie wykonany produkt.
w tym roku stawiam na bękarty wojny.
Zimmer to podobno cała firma jest, w niektórych przypadkach na muzykę składa się praca kilku zatrudnionych przez niego kompozytorów.
a o tajnikach pracy kompozytorów to ja nieestety nie wiem. wiem natomiast, że oscara przyznaje się za muzykę, a nie kompozytora. a muzykę zimmer (bądź jego firma) robi świetną. a ostatnio dostał nagrodę w 1995 roku, za króla lwa.
Co do zdjęć, to nie bardzo rozumiem, czy są oceniane praca i dzieło kamerzysty - w tym przypadku nominacja to nieporozumienie (bo kamerzysty w zasadzie nie ma), czy też po prostu oceniane są ujęcia pod kątem estetyki, oryginalności itp. - w tym przypadku może, może...
no właśnie o to się rozchodzi. jeśli nominuje się avatara w takich kategoriach jak: zdjęcia, czy scenografia, to równie dobrze można nominować w tych kategoriach każdą bajkę w 3d. no chyba, że zmieniło się myślenie akademii w tej sprawie i teraz efekt specjalny może być dla nich równocześnie scenografią, czy kostiumem. ale wtedy, po co nam oskar z efekty specjalne?
Nie do końca rozumiecie o co chodzi w kategorii zdjęcia. Nie jest tu priorytetem praca kamery lecz zdjęcia w dosłownym znaczeniu, czyli to co widzimy na ekranie.
O charakteryzacji napisałem poniżej w innych postach.
nie napisałem, że nie ma, tylko, że nie ma PRAWDZIWEJ. jak sam zauważyłeś, cameron ma WIRTUALNĄ kamerę. i nie wiem, czy wirtualne zdjęcia mogą być nominowane z klasycznymi. wg. akademii tak, wg. mnie to trochę głupie.
no do końca nie. ale nie powiesz mi, że zdjęcia a avatarze są w 100% PRAWDZIWE, nie generowane przez komputer. bo tak nie jest. równie dobrze mógłbym nominować shreka w kategorii najlepsze zdjęcia.
akademia chyba pośpieszyła się z nominowaniem do oscarów elementów, które nie do końca wiadomo gdzie trzeba umieścić - czy bardziej w efektach specjalnych, czy bardziej w innych kategoriach.
Zdjęcia to sposób / pomysł na ustawienie kamery w taki sposób aby widz odczuwał dynamikę akcji i mógł widzieć dokladnie to czego pragnie reżyser. To znaczy, że nawet komputerowe zdjęcia są zaplanowane przez operatora - mogą więc być dobre albo niedobre. Te w Avatarze były przyzwoite.
Co do charakteryzacji i scenografii mylisz się. Nie wszystko było komputerowe. Przykłady:
http://img249.imageshack.us/img249/7537/krecenie1.jpg
http://img203.imageshack.us/img203/6857/krecenie2.jpg
http://img94.imageshack.us/img94/6177/krecenie3.jpg
http://img46.imageshack.us/img46/4409/krecenie4.jpg
Charakteryzacja była dość konkretna, tzn. dopracowana. Mało kto zauważa że fryzury postaci, spocone czoło, brud na koszulce to też charakteryzacja.
Bardzo dobra charakteryzacja była w tym filmie, która nadawałą więcej realizmu. Podam na przykładzie Jake'a Sullego.
Na początku widzimy go w nieco dłuższych włosach. Potem na 3 milimetry gdy leci na Pandorę, pewnie z tych samych przyczyn co pierwsze golenie szeregowców. Z czasem włosy mu odrastają, aż rośnie mu pokaźna broda gdy jest pochłonięty kulturą Na'vi. Goli się na spotkanie z pułkownikiem, ale włosy zostawia. Potem chodzi już z lekkim niedogolonym zarostem.
Teraz uwaga: zmiany w wyglądzie członków Na'vi to też charakteryzacja. Nie należy tej definicji mylić z kostiumami, które dotyczą tylko żywych postaci. Członkowie Na'vi mają różne fryzury np. Neytiri (w zależności od okazji) czy barwy bądź ozdoby wojenne. W czasie lotów Ikranami zawsze ''piloci'' mają coś w rodzaju okularów. Jake przed ostatnią bitwą goli się na irokeza. Sceny nie ma, lecz wiadomo że ma to związek z tym że czuje się jednym z Na'vi.
1.Best Picture
2.Art Director
3.Cinematography
4.Directing
5.Film Editing
6.Music Original Score
7.Sound Editing
8.Sound Mixing
9.Visual Effects
Tu jestem :) Pewnie zgarnie wszystkie...ale te nominacje dowodza,ze film rozpatrywany jest pod katem technicznym....zero nominacji dla aktorow...no bo i za co...choc Sam wrrrrrr slodki jest, a Sigurney kocham od dawna...
Dla aktorów też się nie spodziewałem. Może za kilka lat będą nominacje w nowej kategorii motion capture he he.
sorry pomyliłem się 9 nominacji i tak zgarnie 4 oscary
przega reżyser
i przegra film
w innych bedzie coś tam zgarniał
Tak jak się spodziewałem nominacje w kwestiach technicznych ale najważniejsza za najlepszy film też jest.
Zasłużył. :D Brakuje mi nominacji dla Zoe Saldana i za piosenkę 'I See You'. Jednak liczba 9 nominacji i tak cieszy. :DD Teraz tylko czekać na wyniki. ^^
Pomimo, że serce kazałoby mi kibicować tej piosence, to jednak mam bardzo mieszane uczucia co do niej. Wyciosano ją sztampowo, jak do jakiegoś romansidła i zupełnie do filmu nie pasuje.
Ja myślę, że ma szanse zgarnąć 9 statuetek... w końcu to Oscary, które od dawna nie są żadnym wyznacznikiem jakości danego filmu.
Że wspomnę o "Titanicu"...
9 nominacji wygra góra 8 same techniczne i Reżyseria. Najlepszego filmu nie zgarnie...bo nie zasługuje.
Jeżeli zgarnie reżyserie to za najlepszy film też ma szanse tak jak to było w globach o ile pamiętam.
Ale nie zgarnie Filmu bo to nie ta klasa (chodź Oscary upadają z roku na rok). Reżyseria to dziedzina tak na prawdę odległa od "Najlepszy film".
eee jak nie... dobry film musi mieć świetną fabułę i przemyślany scenariusz. A w "Najlepszym filmie" te rzeczy muszą być na najwyższym poziomie, to sie ściśle łączy z sobą... gadasz (piszesz) bez sensu
W technicznych raczej nie ma konkurencji. A dwie pozostałe... myślę, że akademia podzieli je między małżonków, tylko nie wiem, jak. Bardziej reżyseria dla Bigelow i film dla Avatara. Może za montaż dźwięku i muzykę też nie dostać. 5-6 to i tak bardzo dużo jak na sci-fi/fantasy. A film przed hejterami broni się w kinach i Box office sam. ROTK dostał 11 statuetek raczej dla całej trylogii. Oscary to taka raczej ciekawostka.
Pewnie że zasługuje. Może nawet obejrzę rozdanie Oskarów jak będzie w naszej TVPO.
Najlepszy film:
Biorąc pod uwagę, że konkurencja Avatara to tylko bardzo dobre filmy, a Avatar to bardzo dobry film, ale też epokowe wydarzenie, to co ma dostać, jak nie Avatar? :P
Avatar, w przeciwieństwie do reszty nominowanych, będzie pamiętany nawet za 50 lat.
Nie mówię, że dostanie statuetkę, ale chodzi mi tylko o to, że te filmy to nawet nie jest konkurencja, jeśli brać pod uwagę siłę przedsięwzięcia.
jak się patrzy na nominacje to avatar poległ...
-żaden aktor nie nominowany
- scenariusz nie
-see you nie
wiec film bez duszy bo same techniczne... nominacje do avatara mnie cieszą
mam nadzieję ze przegra Cameron i przegra Avatar resztę oscarów mogą sobie brac
Przy całej technologii użytej w tym filmie ciężko było się spodziewać nominacji dla aktorów. Może kiedyś wprowadzą kategorię "motion capture". Jak na film s-f z prostą fabułą to nominacji jest wystarczająco.
wiem ale wielu tych kategoriach jest bezkonkurencyjny ...
a w tych najważniejszych poległ na starcie..
przegra jako film lub reżyser to będę miał radochę ,,,
a pamietać to ludzie będą titanica
kazdy kto widzial ten film w kinie nie zapomni tego do konca zycia....taka jest prawda
Jak dla mnie statuetki dostanie w kategoriach:
REŻYSERIA
SCENOGRAFIA
Spośród tych czterech co najmniej trzy:
MONTAŻ
DŹWIĘK
MONTAŻ DŹWIĘKU
EFEKTY SPECJALNE
I może ZDJĘCIA.
5-7 statuetek. Dużo.
moim zdaniem scenografia odpada. IMO scenografia wytworzona w całości przez komputer nie może konkurować z prawdziwą sceną.
o oscara za reżyserię cameron będzie bił się z żoną, ale myślę, że żona zgarnie nagrodę. to chyba byłaby pierwsza kobieta z oscarem. a w takim kiepskim roku w kinematografii, akademia może będzie chciała nas czymś zaskoczyć.
4 kategorie, które wymieniłeś dalej to bardzo możliwa hipoteza.
za zdjęcia nie dostanie (powód ten sam co przy scenografii).
obstawiam 4 oscary.
"moim zdaniem scenografia odpada. IMO scenografia wytworzona w całości przez komputer nie może konkurować z prawdziwą sceną."
Zobaczymy, czy Akademia pomyśli tak samo, czy chodzi tylko o to, żeby scenografia była jak najlepsza, nieważne jak stworzona.
Oscar za reżyserię dla Camerona, bo:
1. za film dostanie żona, a muszą podzielić sprawiedliwe małżonków.
2. bo kobita nie dostanie Oscara - tradycji musi stać się za dość.
3. bo to Cameron jest przecież.
kobieta moża dostać oscara za reżyserię, właśnie dlatego, że jest kobietą! akademia lubi dawać takie prekursorskie nagrody. a że rok filmowy był kiepski, to może będą nas chcieli zaskoczyć. poza tym hurt locker nie dostanie oscara za najlepszy film. ja obstawiam bękarty. ale avatar, sądząc po coraz głupszych decyzcjach akademii, też ma duże szanse.
To moja opinia wklejona z wątku Oscary - o Avatarze tu sporo:
Voila!
Zabawa w proroka:
FILM - dostanie: Avatar/ powinien dostać: The Hurt Locker lub Dystrykt 9
REŻYSER: dostanie: K. Bigelow/ powinna dostać: K. Bigelow
SCENARIUSZ ORYGINALNY: dostanie: ???/ pownien: The Hurt Locker (może Tarantino?)
SCENARIUSZ ADAPT: dostanie: Dystrykt 9/ powinien dostać: Dystrykt 9
AKTOR 1-PLAN: dostanie: Clooney/Bridges/ powinien dostać: Sharlto Copley (nie nominowany)
AKTORKA 1-PLAN: dostanie: Bullock/ powinna: ? (kompletnie nieciekawa kategoria w tym roku)
AKTOR 2-PLAN: dostanie: Waltz/powinien: Waltz
AKTORKA 2-PLAN: dostanie: Kendrick/ powinna dostać: Kendrick (młodość górą)
ANIMACJA: dostanie: Odlot/powinien dostać: Koralina tajemnicze drzwi (za nieobrażanie inteligencji widza)
FILM NIEANGLOJĘZYCZNY: dostanie: Biała Wstążka/ powinien: Biała Wstążka
DOKUMENT: dostanie: The Cove
ZDJĘCIA: dostanie: Hurt Locker lub Biała Wstążka
(Avatar chyba ma za dużo CGI żeby mu dali)
MONTAŻ: dostanie: ??/ powinien: Dystrykt 9
SCENOGRAFIA: dostanie Avatar lub Sherlock Holmes (raczej ten 2-gi)
EFEKTY SPECJALNE: dostanie: Avatar/powinien: Avatar (ktoś ma JAKIEKOLWIEK wątpliwości? :))
MUZYKA: dostanie: cholera wie - pewnie Desplat lub Zimmer. Chociaż kto wie, może i Horner za Avatara... nie wiem czy powinien uczciwie mówiąc.
/powinna dostać: Koralina i tajemnicze drzwi
Co do innych kategorii moje magiczne oko nie widzi co stanie się 7 marca :)