hyhy - ujmę to tak: moje przewidzenia zazwyczaj się albo sprawdzają, albo nie ...
Scenariusz oryg. = Tarantino
Scenografia = Sherlock - coś nieopisanego.
Montaż = Avatar
Aktorka... hmmm może Streep jednak po raz trzeci? Lubię Bullock, jednak Blind Side nie widziałem i nie mogę się wypowiedzieć... jakoś nigdy nie była aktorką na oscarowym poziomie.
A swoją drogą. Ci, którzy twierdzą, że Avatar nie powinien zgarnąć statuetek za film i reżyserię widzieli chociaż 'The Hurt Locker'?
Widziałem "The Hurt Locker" i osobiście mnie nie urzekł. Poprzedni rok był jednak ubogi w kinematografii a i ja nie jestem jakimś ekspertem.
toperzniet
"zdjęcia zostały w większości wykonane w komputerze" a kto sfilmował samsona 16? kto sfilmował wszystko ujęcia i sceny w studiach?
"to samo zresztą tyczy się charakteryzacji cyz scenografii" owego samsona zbudowali, zbudowali amp suit ...
charakteryzacja jak charakteryzajca, nie było wiele scen gdzie charakteryzacja byłaby jakoś bardzo potrzebna.
scenografia - pkt 2.
"no ale widocznie akademia uznała, że technika komputerowa może stać już na równi z prawdziwą charakteryzacją i prawdziwym planem zdjęciowym" plan zdjęciowy?? wszystko co widzisz to plan zdjęciowy, radzę obejrzeć filmiki "avatar: making of"...
"a nie tylko wygenerowanym przez komputer." <- ? w wielu filmach mnóstwo rzeczy masz wygenerowane przez komputer, tutaj jest mnóstwo komputera, ale większość tego co widzimy to po prostu "dekoracje" z nałożonymi na nie teksturami*.
1. najlepszy film - czasem jest tak że jak ma globa to na pewno będzie oscar, czasem jest tak że jak ma globa to oscara na pewno nie będzie. avatar to film magiczny i o(za)czarował mnóstwo ludzi, ale jeśli chodzi o oscary to chyba raczej nie... ale nigdy nic nie wiadomo.
2. scenografia - dla mnie może dostać, bo nie sądzę by akademii dużą różnicę robiło czy dżungla prawdziwa czy komputerowa - zresztą za same dekoracje mógłby dostać...
3. za zdjęcia - cameron bardzo dobrze "trzymał kamerę" - i bardzo mi się podobały kawałki np. lecą na tree of souls i dają zbliżenie...
4. reżyseria - ??? tutaj zupełnie nie wiem...
5. montaż - dla mnie montaż całkiem dobry ale też nie wiem...
6. muzyka - mi się nie podobała ale dzięki temu że jestem dość pojebany mógłbym dać
7. nawet nie wiem o co tu chodzi
8. nawet nie wiem o co tu chodzi
9. efekty specjalne - praktycznie pewny, dzięki 3d też, ale nawet bez 3d bym dał
7 i 8 jakby ktoś mógł powiedzieć o co tu chodzi to będę wdzięczny
* polecam:
http://studio.wp.pl/i,Making-of-Avatar,mid,875074,wideo.html?ticaid=1992b
05:10
od 05:28 do 06:06
05:36 - sądzę że tego używali do nagrywania dżungli - później tylko texturki naniesione.
i teraz kawałek niezły: od 07:29 do 09:23
ogólnie radzę cały filmik obejrzeć
Góra 6 oskarów zgranie... Minimum 4
Czyli nie pokona wiekszosc multioskarowych filmow haha EPIC FAIL!!!!!!!!!!!!!!!1 Na pewno za efekty ma pewniaka
Najważniejsza statuetka to za film roku i reżyserie - chociaż Akademia pewnie podzieli pomiędzy Camerona i jego eks. Amerykanie kochają takie smaczki
Na 10000% za efekty specjalne - dam głowę, że dostanie.
Obstawiam jeszcze montaż, dźwięk, montaż dźwięku.
Muzyka wg. mnie mix Bravehearta i Titanica, ale bardzo ładny mix. Chociaż uważam, ze należy się Zimmerowi dawno chłop nie dostał więc niech się cieszy.
Scenografia i zdjęcia - hmm... wątpię.
Za mało tych nominacji, a raczej na pewno wszystkich nie zgarnie, obstawiam, że co najmniej 5 na pewno.
Dlaczego taki kiepski zeszłoroczny Benjamin Burton miał podajże 13 nominacji, a Avatar tylu nie może mieć?
Co do charakteryzacji i scenografii mylisz się. Nie wszystko było komputerowe. Przykłady:
http://img249.imageshack.us/img249/7537/krecenie1.jpg
http://img203.imageshack.us/img203/6857/krecenie2.jpg
http://img94.imageshack.us/img94/6177/krecenie3.jpg
http://img46.imageshack.us/img46/4409/krecenie4.jpg
Nie do końca rozumiecie o co chodzi w kategorii zdjęcia. Nie jest tu priorytetem praca kamery lecz zdjęcia w dosłownym znaczeniu, czyli to co widzimy na ekranie.
Charakteryzacja była dość konkretna, tzn. dopracowana. Mało kto zauważa że fryzury postaci, spocone czoło, brud na koszulce to też charakteryzacja.
Bardzo dobra charakteryzacja była w tym filmie, która nadawałą więcej realizmu. Podam na przykładzie Jake'a Sullego.
Na początku widzimy go w nieco dłuższych włosach. Potem na 3 milimetry gdy leci na Pandorę, pewnie z tych samych przyczyn co pierwsze golenie szeregowców. Z czasem włosy mu odrastają, aż rośnie mu pokaźna broda gdy jest pochłonięty kulturą Na'vi. Goli się na spotkanie z pułkownikiem, ale włosy zostawia. Potem chodzi już z lekkim niedogolonym zarostem.
Teraz uwaga: zmiany w wyglądzie członków Na'vi to też charakteryzacja. Nie należy tej definicji mylić z kostiumami, które dotyczą tylko żywych postaci. Członkowie Na'vi mają różne fryzury np. Neytiri (w zależności od okazji) czy barwy bądź ozdoby wojenne. W czasie lotów Ikranami zawsze ''piloci'' mają coś w rodzaju okularów. Jake przed ostatnią bitwą goli się na irokeza. Sceny nie ma, lecz wiadomo że ma to związek z tym że czuje się jednym z Na'vi.
Dopytuję się ponieważ to były jakieś pogłoski. Nie mam pewności czy prawdziwe. Hurt Locker też ponoć został wycofany z jednej kategorii. Nie chcę tutaj męcić i siać chaosu. Pytam czy ktoś coś na ten temat wie czy to jakaś bzdura?
Jak dla mnie moze nie dostac zadnego i nawet bede sie z tego cieszyl. Oscary schodza na psy z roku na rok jest coraz gorzej. Jak Distric 9 moze byc nominowany za najlepszy film? To chyba jakas pomylka, film byl nudny i glupi, chociaz lubie SF.
BTW. Avatar is the best 10/10 i to mi wystarczy nie potrzebuje sie dowartosciowywac jakimis oscarami
Bardzo się cieszę, że discopolowe "I see You" nie dostało nominacji. Zresztą to tylko cover "My Heart..." w wersji do remizy.
Najlepszy Film: Powinien dostać Tarantino i Bękarty. To film w pełnym tego słowa znaczeniu : oryginalny scenariusz, świetne kreacje aktorskie, zróżnicowany OST (każdy wie , że Morricone sra na klatę Hornerowi).
Avatar jest tego wszystkiego pozbawiony.
Kategorie techniczne niech sobie weźmie.
Kurcze, co jak co ale myślałem że chociaż Ty wiesz na czym kategoria Najlepszy film polega :)
''Najlepszy Film: Powinien dostać Tarantino i Bękarty. To film w pełnym tego słowa znaczeniu : oryginalny scenariusz, świetne kreacje aktorskie, zróżnicowany OST (każdy wie , że Morricone sra na klatę Hornerowi).''
Za te cechy są osobne kategorie i możliwe że za nie dostanie (aktorstwo, scenariusz).
Morricone vs Horner. Oceniać mi ciężko jako całokształt. Zarówno pierwszy jak i drugi zapisali się w mej głowie z wieloma kultowymi kawałkami. Jednak biorąc pod uwagę soundtracki do wymienionych powyżej filmów to jednak wybieram płytę Hornera.
Przyznam się bez bicia, że interpretuję tę kategorię trochę po swojemu. A tak naprawdę co się liczy w tej kategorii? Wpływy z kin? Wpływ na rozwój kina? Oryginalność? Liczba statuetek z wcześniejszych kategorii?
W sumie to nie wiem dokładnie. Oscary nigdy mnie nie interesowały.
A z Hornerem jest jak z Iron Maiden - słyszałeś jeden kawałek, słyszałeś wszystkie.
FILM
"Dystrykt 9"
REŻYSERIA
Kathryn Bigelow - "The Hurt Locker"
Quentin Tarantino - "Bękarty wojny"
SCENARIUSZ ORYGINALNY
Mark Boal - "The Hurt Locker"
Quentin Tarantino - "Bękarty wojny"
SCENARIUSZ ADAPTOWANY
"Dystrykt 9" - Neill Blomkamp, Terri Tatchell
"W chmurach" - Jason Reitman, Sheldon Turner
AKTOR PIERWSZOPLANOWY
George Clooney - "W chmurach"
Morgan Freeman - "Invictus"
AKTOR DRUGOPLANOWY
Matt Damon - "Invictus"
AKTORKA PIERWSZOPLANOWA
Sandra Bullock - "The Blind Side"
AKTORKA DRUGOPLANOWA
Vera Farmiga - "W chmurach"
Anna Kendrick - "W chmurach"
FILM ANIMOWANY
"Odlot"
FILM NIEANGLOJĘZYCZNY
NIE WIEM!
PEŁNOMETRAŻOWY DOKUMENT
NIE WIEM!
ZDJĘCIA
Mauro Fiore - "Avatar"
Barry Ackroyd - "The Hurt Locker"
Robert Richardson - "Bękarty wojny"
KOSTIUMY
"Parnassus"
SCENOGRAFIA
"Avatar"
"Parnassus"
"Sherlock Holmes"
CHARAKTERYZACJA
"Star Trek"
MONTAŻ
"Avatar"
"Dystrykt 9"
"The Hurt Locker"
"Bękarty wojny"
MUZYKA
NIE WIEM
PIOSENKA FILMOWA
NIE WIEM!
DŹWIĘK
"Avatar"
"The Hurt Locker"
"Bękarty wojny"
"Star Trek"
"Transformers: Zemsta upadłych"
MONTAŻ DŹWIĘKU
"Avatar"
"The Hurt Locker"
"Bękarty wojny"
"Star Trek"
"Odlot"
EFEKTY SPECJALNE
"Avatar"
Calym sercem obstawiam District 9 za efekty specjalne.
Moze wtedy ktos przejrzy na oczy jakie gowno idzie do oscarow
W tym roku rzeczywiście nędza straszna. Jak już nawet Sandra Bullock dostaję nominację to coś tu nie gra.
Dokladnie, chociaz nie widzialem z nia filmu :)
Ale wracajac do efektow to gdzie: Terminator Salvation, Harry Potter, Transformers?
znalazłem jakąś stronkę z nagrodami TYLKO dla efektów specjalnych - było kilka kategorii, nafajniejsza była taka z 4 nominacjami dla najlepiej zrobionego miejsca - 2012, avatar, avatar i avatar xD
w kilku kategoriach był nominowane po 2, 3 razy do jednej nagrody - ale wtedy walczyły ze sobą pojednyncze sceny, a nie całe filmy
hurt lockr film rewelacja. ale to inna kategoria niż avatar. zależy czy ktoś lubi filmy z klimatem iraku i o wojnie.
a ci co tak jadą avatara że nie dostanie iluś tam statuetek , sobaczymy co będą gadać jak dostanie a jak nie dostanie to co ? mają go wycofać ???
i tak już swoje film zarobił i nacieszył rzesze ludzi. a takich kmiotków co twierdza że pockahontaz czy smerfy to trzeba ignorować.